1. Home
  2. Vesti
  3. Došao je kraj sveta – Mercedes E klase dobija novi (mikro) dizel motor
Došao je kraj sveta – Mercedes E klase dobija novi (mikro) dizel motor
17

Došao je kraj sveta – Mercedes E klase dobija novi (mikro) dizel motor

13.75K
17
Podelite sa prijateljima:

Mercedes-Benz E klase je definitivno jedan od najboljih automobila koji smo testirali u klasi poslovnih limuzina. Do ovog trenutka, najmanje moćan dizel agregat koji se ugrađivao u E klasu je bio dvolitarski dizel sa 150 konjskih snaga, a sada je ta uloga prepuštena snažnijem motoru manje zapremine.

Tako će najslabašnija dizel varijanta E klase raspolagati sa 160 konjskih snaga uz 360 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta, što se nikako ne može smatrati malom silom, pogotovu ako je izvučena iz četiri cilindra od kojih svaki broji po 400 kubnih centimetara zapremine. Da dodamo da se već neko vreme u paleti E klasi nudi i benzinska verzija sa motorom identične zapremine od 1,6 litara.

Vest stiže kao nastavak trenda u segmentu. Nedavno je komercijalizovana i verzija rivalskog Audija A6 u konfiguraciji označenoj sa 35 TDI koja vozaču nudi 163 „konja“ uz sistem lakog hibrida, dok je Volvo predstavio, neki kažu spektakularnu ponudu kroz promociju modela S90 D3 Business Plus Premium Edition. U ovom Volvou kuca srce 150 konja snažno. Oba modela iz luksuznog segmenta ipak koriste dvolitarske dizel motore.

Novi motor nema nikakve veze sa Renaultom i jedinicom koja pokreće (testirani) Mercedes-Benz C klase C200d. Nova pogonska jedinica funkcioniše u paru sa devetostepenim automatskim menjačem a performanse su sasvim solidne. Do stotke, E klasa sa ovim motorom stiže za odlične 8,4 sekunde, dok je maksimalna brzina posve zadovoljavajuća: 226 km/h.

Uz prosečnu deklarisanu potrošnju po WLTP ciklusu od 5,3 do 6,3 litara na sto kilometara, čini se da je ova E klasa odličan izbor.

Standardna oprema novog Mercedes-Benza E 200 d zavisi od tržišta do tržišta, ali je, barem za Španiju najavljeno da će konačno halogene sijalice prestati da budu deo standarne rasvete “luksuznih” limuzina iz Švabije, već će to postati savremeni LED farovi.

Na Pirinejskom poluostrvu su najavljene sledeće cene ove verzije E klase:

Mercedes-Benz E 200 d Aut. 9V 52,500 evra
Mercedes-Benz E 200 d Aut. 9V Estate 56,700 evra

AutoRepublika

(13748)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

17 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Dobro, prihvatam da je ovaj mercedes „sa motorom Smarta“ bruka za takav brend … Ali, ne bih imao ništa protiv da mi ga neko pokloni … Pa, da idem unaokolo i brukam mečku 🙂

TNT

„I tata bi, sine…”

TNT

Jel dobio i prednji pogon + poprečno postavljen motor? Ako nije, onda ništa – čekamo 1.2 za S klasu sa jedno 200 KS, sa tri ili četiri cilindra…

Balkanboj

S class kao i BMW 7 već imaju dizele sa 4 cilindra. 2.2 dizel kod Merca i 2.0d kod BMW.a.

Bambino Negro

Bmw 7 nema ispod 3.0 dizel,nesto si pobrko

Stari Dejan

Prethodna generacija A8 je imala 2,0 benzinski motor kao pogon u hibridnoj verziji

Rade

Kad videh naslov, pomislih 1.5 dCi. 🙂

moron

Ali, mislim, zaista, ukinuti halogenke sa spiska serijske opreme jednog premiuma? Dno dna … Našli se ugledati na Clio Intens? Kuda ide ovaj svet… „Tuga u Boga“ …

Rade

Novi Clio 5 dolaziće standardno sa full LED prednjim svetlima.

moron

Svaka im čast. To niko nema u toj klasi kao serijsku opremu.

Mad Max

Ja mislim da je ovo novi 1,7 DCI, samo Mercedes prodaje bajke. Ne mogu da nađem tačnu kubikažu ovog motora.

grumpy

Ako ne bude oznaka OM onda je Renol.

Rade

Nema to veze. Merc sve obeležava kao svoje.

grumpy

@Rade jeste, greška. OM su im dizeli a M na benzinu. Sve su prisvojili.

Smesno

Mislim da bi najbolje bilo uzmu motor iz skutera i samo ga malo čipuju…bože jada do čega je ovaj svijet stigao…jadan mercedes kakav je gigant bio…daleko bilo…

Danijel

Sa ovim motorom ako dogura do 100000km ja cu da se zamonašim

Zoca

Peugeot 508 i do skoro Talisman ,Mondeo… veliki automobili sa malim motorima(1.5).A nemaju 9 brzina.