1. Home
  2. Sport
  3. Dakar reli
  4. Razlozi zašto se Dakar reli seli na Bliski Istok su sasvim konkretni
Razlozi zašto se Dakar reli seli na Bliski Istok su sasvim konkretni
0

Razlozi zašto se Dakar reli seli na Bliski Istok su sasvim konkretni

867
0
Podelite sa prijateljima:

Kao što smo već najavili, Dakar reli se iz Južne Amerike seli u Saudijsku Arabiju. Organizatori su 25. aprila objavili neke detalje vezane za buduću trku.

Da podsetimo, najteži reli na svetu je dobio ime po glavnom gradu Senegala. Od 1979. do 2007. ovaj motorizovani maraton, koji su organizovali francuski entuzijasti, održavan je u Africi i po pravilu je završavan u Dakaru. Međutim, 2008. godine, takmičenje je moralo biti otkazano, doslovno nekoliko dana pre početka zbog terorističkih pretnji. Posledica toga je bila da su promoteri iz ASO-a bili prisiljeni da traže novu lokaciju.

Od 2009. godine, Južna Amerika je bila domaćin Dakar relija. U 11 godina, vozilo se u Argentini, Čileu, Boliviji i Peruu. Međutim, tokom vremena, tamni oblaci su počeli da se nadvijaju i nad južnoameričkom edicijom. Uprkos činjenici da je na sportskom planu Dakar ostao broj jedan u svetu reli trka, broj učesnika iz Evrope je smanjen zbog skupe logistike a vlade južnoameričkih zemalja su postajale sve nevoljnije da ASO-u plate prava na održavanje trke u vrednosti od nekoliko miliona dolara.

Samim tim, ne treba da čudi što je ASO na kraju potpisao višegodišnji ugovor sa Saudijskom Arabijom. Možda nisu „šampioni“ kada je reč o humanosti i ljudskim pravima, ali zato Saudijci ne oskudevaju u novcu, a i poslovično vole svet trka. Prošle godine je u Rijadu održana Trka šampiona, kao i trka u Formula E šampionatu.

Saudijska Arabija će biti 30. zemlja u kojoj se vozio Dakar reli.

Takođe, Saudijci imaju nekoliko dobrih vozača, spomenimo Jazida Al-Radžija, koji je pobedio na maratonu Ruskog puta svile 2018.

Terena svakako ne nedostaje, s obzirom da je Saudijska Arabija po površini 13. zemlja sveta, a na njenoj teritoriji ne postoje samo beskrajne pustinje već i planinske oblasti.

Tako će se 42. izdanje Dakara održati od 5. do 17. januara 2020. godine u Saudijskoj Arabiji. Start će biti u Džedi, da bi zatim u 12 etapa takmičari morali da prevale čak 9.000 kilometara. Dan odmora je zakazan za 11. januar u Rijadu, a trka se završava u Al Kidiji.

Selidbu Dakar relija iz Južne Amerike na Bliski Istok je već pozdravila većina lidera fabričkih timova. Neki od njih, kao što su Karlos Sainc, Stefan Peterhansel i Nani Roma, lično su prisustvovali konferenciji za novinare u Al Kidiji.

Ako ostavimo sportski aspekt po strani, s finansijske strane će za Evropljane ovo biti mnogo prihvatljivije. Pojednostavljena je logistika za isporuku opreme, koja više ne mora da se šalje na trku već u novembru, a timovi će takođe na avionskim kartama prilično uštedeti. Zbog svega navedenog, očekujemo masovnije učešće nego ikada.

AutoRepublika

 

(867)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments