1. Home
  2. Sport
  3. Fantastični Monako
Fantastični Monako
0

Fantastični Monako

598
0
Podelite sa prijateljima:

Glamur, jahte i zujanje bolida Formule 1 obeležili su ovo nedeljno po podne u kneževini Monako i to u najlepšem mogućem maniru.

Nakon dve odlične trke na Pirinejskom poluostrvu (Velike nagrade Portugala i Španije) i nimalo iznenađujućih rezultata – Hamilton, Ferštapen i Botas na podijumu, došla je i „igra nerava“ na Azurnoj obali na red.

Iako su kvalifikacije rezultirale krajnje iznenađujućim poretkom na startnoj liniji, nije sve proteklo po planu za vodećeg Leklera i njegov tim Ferrari. Naime, pred sam završetak kvalifikacija je mladi državljanin Monaka teže oštetio bolid nesmotrenim udarcem u zid i time zadao glavobolju mehaničarima, koji nisu imali vremena da u potpunosti otklone kvar do početka trke. Tako je Lekler, umesto da inkasira gotovo sigurnu pobedu, morao da izostane sa domaće trke koja se odvija, takoreći, u njegovom dvorištu.

Startna postavka je time bila sledeća: Ferštapen (Red Bull), Botas (Mercedes), Sajnc (Ferrari), Noris (McLaren), Gasli (AlphaTauri). Na opšte iznenađenje, vodeći u konkurenciji vozača, Luis Hamilton kvalifikacije je završio tek na sedmom mestu zbog (ne)upravljivosti svog automobila.

Nakon signala za početak trke, poredak na stazi se nije značajno promenio narednih trideset krugova, kada je tim Mercedesa doživeo još jedan veliki peh. Naime, u tom trenutku drugoplasirani, Valteri Botas je ušao u boks na zamenu pneumatika, odakle zbog problema sa prednim desnim točkom, nije više ni izašao.

Po običaju za ovu usku gradsku stazu, dalje izmene poretka zavisile su više od strategija odlaska u boks nego od preticanja na stazi, kojih gotovo da tokom cele trke nije bilo.

Iz kruga u krug vozači nisu pravili greške, a iz boksa su čak i slabiji timovi izlazili za manje od tri sekunde. Ovakav razvoj situacije se pretvorio u „sajam fokusiranosti“ da se ostane na stazi u svakoj od devetnaest krivina tokom svih 78 krugova, jer je to gotovo svim timovima garantovalo bodove.

O kakvom nivou koncentracije vozača se radilo govori i činjenica da je ovo jedna od izuzetno retkih trka u Monaku bez izlaska bezbednosnog vozila na stazu. Štaviše, redari niti jednom nisu morali da zamahnu žutom zastavicom. Jedina preticanja su se mogla videti između bržih vozača i onih koji bivaju preticani za krug ili više. Čak su se timske kolege iz više timova međusobno za ceo krug obilazile.

Time je završetak trke, počasno označen od strane teniserke Serene Vilijams, bio manje iznenađenje od početka trke. Na podijumu su Ferštapen, Sainc i Noris. Time je Ferštapen preuzeo vodeću poziciju od Luisa Hamiltona, a njegov Red Bull konačno prešao u vođstvo u odnosu na Mercedes.

Ferrari je nakon Leklerovog peha ipak došao do „utešnog“ drugog mesta, a Lando Noris se konačno popeo na podijum za svoj McLaren. Perez (Red Bull) je vozio takođe odlično, u jednom trenutku čak i vodio, ali ipak završio četvrti, dok je Sebastijan Fetel (Aston Martin) podsetio prisutne na svoju pobedničku istoriju, ostavivši timskog kolegu Lensa Strola na osmom mestu.

Luis Hamilton je za neslavnu sedmu poziciju ipak odvezao najbrži krug, i time obezbedio dodatni jedan poen za malerozni tim Mercedesa. Na devetom mestu je završio Esteban Okon (Alpine), dok je deseti Antonio Đovinaci (Alfa Romeo).

Očekujući neočekivano, trka u Monaku donela je promenu vodeće pozicije u obe konkurencije tekućeg šampionata. Sa iščekivanjem očekujemo odgovor Mercedesa na Velikoj nagradi Azerbejdžana koja se vozi 6. juna.

Bojan Harnovski

(598)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments