1. Home
  2. Vesti
  3. X klasa osuđena na skoro gašenje
X klasa osuđena na skoro gašenje
2

X klasa osuđena na skoro gašenje

2.52K
2
Podelite sa prijateljima:

Mercedes-Benz X klase i Nissan Navara pikap kamioneti će po svemu sudeći razdvojiti sudbina, nakon što se aktuelno partnerstvo nemačke grupacije i alijanse okonča, stoji u izveštaju koji je objavio nemački poslovni Manager magazin.

Kako znamo da je X klasa predstavljena je relativno nedavno, pa nije za očekivati da uskoro bude povučena iz izložbeno-prodajnih salona, ali na duži rok, sudbina luksuznog pikapa je potpuno nejasna.

Mercedesu je partnerstvo sa Nissanom došlo kao „kec na jedanaest“, posebno u segmentu lakih komercijalnih vozila, gde nije morao da ulaže silan novac i vreme neophodno da krene sa razvojem pikapa od nule.

Pa ipak, Daimlerov pikap takmac niti jednog trenutka nije uspeo da ispuni očekivanja proizvođača, s obzirom na to da se prodaje u veoma limitiranim količinima. Takve rezultate beleži na svim ključnim tržištima. Nedavno je na sednici nadzornog odbora ogranka kompanije za Australiju, kao jedno od najznačajnih tržišta za vozila iz ovog segmenta, izraženo razočaranje lošim rezultatima i navedeno da kompanija pravi gubitke na X klasi.

Ugovor između Mercedesa i Nissan-Renault alijanse je zaključen za vreme vladavine odlazećeg Ditera Cečea, kao i utamničenog Karlosa Gona, tokom 2009. godine.

Sada se, prema najavama o kojim smo izveštavali, očekuje raskid partnerstva, a što će se odraziti i na sudbinu više modela. Da pomenemo samo Mercedes-Benz GLA i Infiniti QX30, ili na primer Mercedes-Benz Citan i Renault Kangoo.

Kako je Ola Kelenijus pre par dana izjavio, svi zajednički projekti dve strane ostvaruju gubitke, pa se shodno tome i očekuje „sporazumni razvod“.

Nissan će verovatno nastaviti sa montažom X klase za Mercedes-Benz u svojim španskim postrojenjima, barem do kraja životnog veka aktuelne Navare, koji će prema očekivanjima potrajati još naredne četiri godine.

Tada će Nissan Navara i Mitsubishi Triton postati jednojajčani blizanci, barem u smislu arhitekture i primenjene tehnologije, ali uz različit dizajn spoljašnosti i unutrašnjosti, a sve kao logična posledica nedavnog pristupanja Mitsubishija alijansi.

Šta je sudbina X klase – Bog sveti zna. Da li će se uopšte proizvoditi nadalje ili će Nemci jednostavno napustiti segment pikap kamioneta, još uvek je u sferi nagađanja.

Ford je već ušao u partnerstvo sa bivšim saveznikom Mercedes-Benza iz segmenta komercijalnih vozila, odnosno sa Volkswagenom, po osnovu čega će se „oroditi“ i buduće generacije Rangera i Amaroka, počev od sezone 2021. – 2022.

Isuzu i Mazda su uznapredovali u razvoju nove generacije pikap kamioneta koji će debitovati 2020, a potom i 2021. kada pričamo o Mazdi.

Jedine marke koje nude pikap kamionete razvijene na samostalnoj osnovi su General Motors (Holden Colorado) i Toyota (HiLux), a rezultati koje beleže su odlični, oslobađajući ih potrebe za bilo kakvim naknadnim savezom, pa ni sa Daimlerom.

Kako sada stvari stoje, Mercedes ima tri mogućnosti: da razvije svoj pikap, da napusti segment u potpunosti, ili pak da pronađe novog partnera.

Znajući da su razvojni budžeti ekstremno opterećeni stremljenjima ka električnim i autonomnim vozilima, teško je verovati da će Mercedes pristupiti razvoju svog modela, posebno nakon deprimirajućih iskustava sa aktuelnom X klasom.

AutoRepublika

(2518)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Napokon razlaz sa Svabama.Vide Svabe da ne mogu „sahraniti“ Renault kao sto je to BMW radio Peugeotu,Bogu hvala..Nikada nisam ni bio za taj savez a jos manje da vidim raspale Meckine motore u Renault automobilima.Konacno kraj.

Sinisa

Haha, sta rece i ostade ziv!
Nema auta bez Mercedesa!