1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. BMW i Deutsche Telekom žele da blokiraju predlog EU vezan za Wi-Fi standard
BMW i Deutsche Telekom žele da blokiraju predlog EU vezan za Wi-Fi standard
0

BMW i Deutsche Telekom žele da blokiraju predlog EU vezan za Wi-Fi standard

357
0
Podelite sa prijateljima:

Šefovi BMW-a i Deutsche Telekoma su urgirali kod nemačkih vlasti da preduzmu korake i blokiraju predlog Evropske komisije, koji podrazumeva postavljanje standarda baziranog na Wi-Fi tehnologiji za digitalno povezana vozila.

U pismu upućenom vladi, šef BMW-a, Harald Kriger i prvi čovek Telekoma, Tim Hetges, upozorili su da bi isključivanje alternativnog pristupa, baziranog na 5G mobilnoj mreži, imalo za posledicu kaskanje Evrope za rivalima kao što je Kina.

„Uvereni smo da će obaveza korišćenja Wi-Fi tehnologije prouzrokovati značajno kašnjenje uvođenja car-to-car i car-to-infrastructure komunikacije u Evropi“, navodi se iz Krigerovog i Hetgesovog pisma upućenog ministru saobraćaja, Andreasu Šojeru, što je potvrdio i Rojters.

Zamoljeno za komentar, Nemačko ministarstvo saobraćaja je saopštilo da razmatra ograde koje su pravni savetnici uputili Evropskom savetu, što je deo međuvladinog procesa donošenja odluka u EU, nakon sastanka radne grupe 5. aprila.

Sve to mora biti proučeno pre nego što vlada zauzme konačan stav po tom pitanju, saopštilo je ministarstvo.

Izvršna vlast u EU želi da postavi standarde za digitalno povezane automobile, tržište za proizvođače automobila, mobilne operatere i proizvođače opreme, što je projekat vredan više milijardi evra godišnje.

Tehnologija koju Evropska komisija favorizuje, odnosno ITS-5G standard baziran na Wi-Fi sistemima, daje prednost Volkswagenu i Renaultu u odnosu na BMW, Daimler, Ford i PSA grupu, koji zagovaraju rivalski 5G standard pod imenom C-V2X.

Zagovornici C-V2X, koji bi primera radi, mogao da obezbedi da automobili „komuniciraju“ direktno jedni s drugima da bi izbegli sudar, kažu da ova tehnologija funkcioniše i s postojećom 4G LTE mrežom, tako da bi bila poboljšana uvođenjem nove 5G generacije.

„C-V2X menja pravila igre u oblasti bezbednosti“, saopštila je partnerska grupa koja predstavlja evropske informacione tehnologije i automobilsku industriju.

Ključni odbor zakonodavaca Evropske unije je odbacio predlog komisije prošle nedelje. Evropski parlament će glasati sutra na plenarnoj sednici na kojoj će biti potrebna jednostavna većina da bi se blokirao. Evropski savet takođe ima pravo glasa po ovom pitanju, a i njemu je potrebna većina da bi se odbacio predlog, kažu zvaničnici iz Brisela.

AutoRepublika

 

(357)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments