1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Baksuzni Leklerk i talični Hamilton na VN Bahreina (VIDEO)
Baksuzni Leklerk i talični Hamilton na VN Bahreina (VIDEO)
1

Baksuzni Leklerk i talični Hamilton na VN Bahreina (VIDEO)

399
1
Podelite sa prijateljima:

Dvadeset jednogodišnjeg vozača Ferrarija je problem na motoru sprečio da ostvari svoj prvi F1 trijumf.

Luis Hamilton je uknjižio 74. pobedu u karijeri, definitivno jednu od najsrećnijih. Mladi Leklerk je dominirao tokom trke, napravivši razliku koja ga je bezbedno delila od ostatka vodećih. U trenucima kada je uživao u prednosti od čak devet sekundi, oglasio se preko radio veze očajnim glasom: „Šta se dešava?“.

Naime, Ferrarijev motor je naglo izgubio snagu a baterija je otkazivala. Hamilton ga je rapidno sustizao skidajući po 5-6 sekundi po krugu. „O, bože“, mogao se čuti osvajač pol pozicije preko radio veze.

U trci koja je trebalo po iskazanim performansama da pripadne Ferrariju, ponovo je otišla u ruke Luisa Hamiltona, jer je i Sebastijan Fetel imao prilično loše izdanje, praveći česte greške, da bi se na kraju okrenuo na stazi, tako da je maksimalno mogao do petog mesta.

Pobednik iz prošle trke u Melburnu, Valteri Botas, startovao je silovito, ali je nakon greške na kočenju značajno izgubio tempo. Ipak, na kraju je bio drugi, što mu je obezbedilo vodeću poziciju u generalnom plasmanu.

Leklerka bi pretekao i Maks Ferštapen u Red Bullu, ali mu je izlazak bezbednosnog automobila dva kruga pre kraja, zbog uklanjanja Renaultovih bolida, spasio mesto na podijumu. Holanđanin je samim tim završio trku kao četvrti.

Sjajni tinejdžer (19), Lando Noris, došao je do prvih poena već u drugoj trci za McLaren, koji se očigledno značajno popravio. Njegov timski kolega, Karlos Sainc, takođe je imao odličnu trku pre nego što je doživeo oštećenje automobila prilikom kontakta s Ferštapenom.

Leklerk nije dobro startovao. Fetel ga je pretekao već u prvoj krivini, dok se Botas našao ispred Hamiltona. Monačanin se našao na četvrtom mestu, ali je ubrzo pretekao Mercedesove bolide i našao se na Fetelovom „repu“. „Brži sam“, poručio je timu.

Disao je Fetelu za vrat do kraja petog kruga, da bi na početku startno-ciljnog pravca izbacio „nos“ ispred i pretekao Nemca u prvoj krivini. Ovaj je pokušao da uzvrati, ali nije bilo šanse za bilo šta plodonosno. Možemo reći da je ovaj momenat bio prilično simboličan kada su Ferrari i njegova timska hijerarhija u pitanju.

Monačanin je prvi otišao na servis, što je bila jasna sugestija Scuderije da je on kao lider u trci, vozač broj 1 u tom trenutku. Leklerk je tu ulogu u potpunosti opravdao.

Hamilton je bio prvi od dva Mercedesa koji je otišao u boks. Mehaničari su posao odradili sjajno, tako da je ostao ispred Fetela nakon što je ovaj otišao na zamenu guma. Međutim, Britanac je nastavio trku na, doduše svežijim, mekim gumama, za razliku od ostalih koji su se prebacili na srednje tvrde. Plan je očigledno bio da se agresivnom vožnjom stavi u prvi plan, što se baš i nije pokazalo uspešnim.

Uskoro, Hamilton se požalio da su zadnji pneumatici skoro „gotovi“, što je očigledno bilo tačno, s obzirom da ga je Fetel pretekao u borbi za drugo mesto.

„Ja sam ovde pokretna meta momci“, poručio je Hamilton svom timu.

Ipak, držao se treće pozicije, s tim što je Botas bio četvrti. Stvari su se promenile nakon drugog odlaska u garaže. Ubrzo, Hamilton se našao odmah iza Fetela, da bi ga pretekao u 38. krugu. Manevar je bio čist, ali se iz nekog razloga, poznatog samo njemu, Fetel okrenuo na stazi za 180 stepeni, ostavivši jasan trag guma na asfaltu. Nakon toga mu je otpalo prednje krilo, dok se na „vibrirajućim“ pneumaticima vraćao u boks, što je definitivno ugasilo njegove nade za visok plasman.

U tim trenucima, Leklerk je uživao u vodećoj poziciji, bezbrižno s velikom prednošću, i tako je bilo sve do momenta kada je motor na njegovom bolidu „izgubio dah“. Zatim se sve promenilo.

Kada je prošao pored karirane zastave kojom je mahao Dejvid Bekam, Hamilton je rekao: „Ovo je izuzetno nesrećno za Šarla. Vozio je fenomenalno. Mi moramo da radimo da ove momke skinemo s repa.“

Nakon trke, aktuelni šampion je utešio Leklerka: „Imaš dugu, dugu karijeru pred sobom dečko. Znam da se trenutno osećaš grozno.“

Pavle Barta

VN Bahreina 2019. (Sakhir)

POZ BR VOZAČ AUTOMOBIL KRUGOVI VREME/ODUSTALI POENI
1 44 Lewis Hamilton MERCEDES 57 1:34:21.295 25
2 77 Valtteri Bottas MERCEDES 57 +2.980s 18
3 16 Charles Leclerc FERRARI 57 +6.131s 16
4 33 Max Verstappen RED BULL RACING HONDA 57 +6.408s 12
5 5 Sebastian Vettel FERRARI 57 +36.068s 10
6 4 Lando Norris MCLAREN RENAULT 57 +45.754s 8
7 7 Kimi Räikkönen ALFA ROMEO RACING FERRARI 57 +47.470s 6
8 10 Pierre Gasly RED BULL RACING HONDA 57 +58.094s 4
9 23 Alexander Albon SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 57 +62.697s 2
10 11 Sergio Perez RACING POINT BWT MERCEDES 57 +63.696s 1
11 99 Antonio Giovinazzi ALFA ROMEO RACING FERRARI 57 +64.599s 0
12 26 Daniil Kvyat SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 56 +1 krug 0
13 20 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 56 +1 krug 0
14 18 Lance Stroll RACING POINT BWT MERCEDES 56 +1 krug 0
15 63 George Russell WILLIAMS MERCEDES 56 +1 krug 0
16 88 Robert Kubica WILLIAMS MERCEDES 55 +2 kruga 0
17 27 Nico Hulkenberg RENAULT 53 DNF 0
18 3 Daniel Ricciardo RENAULT 53 DNF 0
19 55 Carlos Sainz MCLAREN RENAULT 53 DNF 0
NC 8 Romain Grosjean HAAS FERRARI 16 DNF 0

Napomena – Leklerk je osvojio dodatni poen za najbrži krug trke

Generalni plasman u konkurenciji vozača:

POZ VOZAČ NACIONALNOST AUTOMOBIL POENI
1 Valtteri Bottas FIN MERCEDES 44
2 Lewis Hamilton GBR MERCEDES 43
3 Max Verstappen NED RED BULL RACING HONDA 27
4 Charles Leclerc MON FERRARI 26
5 Sebastian Vettel GER FERRARI 22
6 Kimi Räikkönen FIN ALFA ROMEO RACING FERRARI 10
7 Lando Norris GBR MCLAREN RENAULT 8
8 Kevin Magnussen DEN HAAS FERRARI 8
9 Nico Hulkenberg GER RENAULT 6
10 Pierre Gasly FRA RED BULL RACING HONDA 4
11 Lance Stroll CAN RACING POINT BWT MERCEDES 2
12 Alexander Albon THA SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 2
13 Daniil Kvyat RUS SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 1
14 Sergio Perez MEX RACING POINT BWT MERCEDES 1
15 Antonio Giovinazzi ITA ALFA ROMEO RACING FERRARI 0
16 George Russell GBR WILLIAMS MERCEDES 0
17 Robert Kubica POL WILLIAMS MERCEDES 0
18 Daniel Ricciardo AUS RENAULT 0
19 Carlos Sainz ESP MCLAREN RENAULT 0

Generalni plasman u konkurenciji konstruktora:

POZ TIM POENI
1 MERCEDES 87
2 FERRARI 48
3 RED BULL RACING HONDA 31
4 ALFA ROMEO RACING FERRARI 10
5 MCLAREN RENAULT 8
6 HAAS FERRARI 8
7 RENAULT 6
8 SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 3
9 RACING POINT BWT MERCEDES 3
10 WILLIAMS MERCEDES 0

(399)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mad Max

Renault bi trebalo da promeni dobavljača maziva „Castrol“ i vrati ELF-u. Motori im loše rade na Castrol 🙂 Naučili na ELF. Tri motora „riknu“ u 53 krugu. A ozbiljno, treba da razjure menadžmet tima, posebno deo za razvoj motora. Dosta su vežbali, a ništa uradili nisu.
Što se Ferarija tiče, treba da Vetelu obriju brkove, puste rukija da se trka. I naravno, opet nepouzdana italijanska tehnika. Kratko ali slatko 🙂