1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Mercedes napravio „masakr“ u prvim ovosezonskim kvalifikacijama
Mercedes napravio „masakr“ u prvim ovosezonskim kvalifikacijama
0

Mercedes napravio „masakr“ u prvim ovosezonskim kvalifikacijama

475
0
Podelite sa prijateljima:

Surovo, surovo, surovo. To su jedine reči koje mogu da opišu ono sta je Mercedes uradio svojim rivalima na današnjim kvalifikacijama. Cele zime svi pričaju Ferrari je nabolji, Red Bull je blizu, a na kraju činjenično stanje ubija moral svih koji nisu u srebrnom bolidu.

Q1

Prvi deo kvalifikacija je u početku izgledao kao da će ličiti na standardni prvo deo kvalifikacija gde najslabiji timovi ispadaju a vodeći nemaju većih problema. Ipak, na samom kraju ovog dela, nastala je prava pometnja na stazi, jer svi vozači su pravili brza vremena, a koliko je sve bilo izjednačeno, govori podatak da su svi osim pilota Williamsa bili unutar sekunde u odnosu na vodeće. Najgore je prošao Pjer Gasli, koji je loše procenio situaciju i nije uopšte izašao na stazu da popravi svoje vreme. Na kraju dalje nisu prošli Kubica, Rasel, Gasli, Sainc i Strol.

Q2

U ovom delu kvalifikacija smo najzad uspeli da vidimo prave brzine vodećih timova, i već tu je bilo jasno da je prvi startni red rezervisan za vozače Mercedesa. Jedino što je bilo sigurno je da će Leklerk, Fetel i Ferštapen proći dalje u poslednji deo kvalifikacija. Svi ostali su vodili žestoku borbu za prolaz u treći deo kvalifikacija. Najveći gubitnici ovog dela bili su vozači Renaulta koji, su zauzeli 11. i 12. mesto. Osim njih dalje nisu prošli još vozači Toro Rossa, Kvjat i Albon, kao i Đovinaci. Heroj Q2 bio je novjalija, Lando Noris, koji je u slabašnom McLarenu uspeo da se probije u treći deo kvalifikacija. Poređenja radi, Sainc nije uspeo da uđe ni u Q2…

Q3

Konačni obračun u kvalifikacijama sveo se na samo dva imena – Botas i Hamilton. U prvom pokušaju Hamilton pravi grešku na ulasku u prvu krivinu, pa je tako imao zaostatak od 0,4 sekunde za svojim klupskim kolegom. Ferrarijevci su zauzeli 3. i 4. mesto sa zaostatkom od 0,7 sekundi za Botasovim vremenom. Drugi pokušaj bio je znatno uspešniji za Britanca i on uspeva da odveze krug bez greške i obori Botasovo vreme za 0,115 sekundi. Botas nije uspeo da se popravi, jer u pripremnom krugu nije uspeo da obiđe Norisa pa je izgubio vredne stotinke u prvom sektoru. Fetel i Leklerk nisu uspeli da porave svoja vremena, a so na ranu Ferrarija dodao je Ferštapen, koji je uspeo da postavi bolje vreme od Leklerka i razdvoji dva crvena bolida na startu. Iza njih, poređali su se vozači Haasa, Grožan i Magnusen, zatim Noris, Raikonen, koji je bio sjajan u svom prvo  nastupu za Alfa Romeo, a poslednje mesto u top 10 zauzeo je Perez u Racing Pointu.

Na kraju dana, Mercedes je postavio ozbiljan domaći zadatak ostalim timovima. Posle ovakvog poraza u kvalifikacijama, čelnici Ferrarija i Red Bulla treba ozbiljno da sednu i analiziraju gde su napravljeni propusti i šta to Mercedes radi bolje od njih. Ono što im je neophodno je da spreme savršenu taktiku za sutrašnju trku. Ako Fetel i Ferštapen dozvole Botasu i Hamiltonu da se odvoje na startu, sva je prilika da ćemo sutra gledati jednu tipičnu trku Mercedesa poput onih koje smo pratili 2014., 2015., i 2016. godine. Start trke zakazan je za 06:10 ujutru po našem vremenu.

Dušan Topić

Vozač Tim Vreme
1) Lewis Hamilton Mercedes 1:20.486
2) Valtteri Bottas Mercedes +0.112
3) Sebastian Vettel Ferrari +0.704
4) Max Verstappen Red Bull +0.834
5) Charles Leclerc Ferrari +0.956
6) Romain Grosjean Haas +1.340
7) Kevin Magnussen Haas +1.613
8) Lando Norris McLaren +1.818
9) Kimi Raikkonen Alfa Romeo +1.828
10) Sergio Perez Racing Point +2.295
Ispali u Q2
11) Nico Hulkenberg Renault 1:22.562
12) Daniel Ricciardo Renault 1:22.570
13) Alex Albon Toro Rosso 1:22.636
14) Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:22.714
15) Daniil Kvyat Toro Rosso 1:22.774
Ispali u Q1
16) Lance Stroll Racing Point 1:23.017
17) Pierre Gasly Red Bull 1:23.020
18) Carlos Sainz McLaren 1:23.084
19) George Russell Williams 1:24.360
20) Robert Kubica Williams 1:26.06

(475)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments