1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Valteri Botas ubedljiv, Maks Ferštapen poput predatora i očajni Ferrari
Valteri Botas ubedljiv, Maks Ferštapen poput predatora i očajni Ferrari
0

Valteri Botas ubedljiv, Maks Ferštapen poput predatora i očajni Ferrari

401
0
Podelite sa prijateljima:

Nakon prve trke ove sezone, jedino šta sa sigurnošću možemo reći jeste da će Botas imati više pobeda nego prošle godine. Finac je na dominantan način došao do prvog trijumfa ove sezone, a njegova pobeda ni u jednom momentu nije bila dovedena u pitanje, čak je imao prostora da par krugova pre kraja ode na promenu guma i da opet izađe na vodeću poziciju.

 

 

Na samom startu trke, Botas je savršeno krenuo i bez ikakavih problema obišao Hamiltona. Iza njih, Leklerk napada Ferštapena i Fetela, ali ga klupski kolega skoro izbacuje sa staze, pa je Monačanin opet pao na petu poziciju. Najveći gubitnik starta bio je domaći vozač, Danijel Rikijardo koji je već pre prve krivine ostao bez prednjeg krlila.

Nakon starta, sve se svelo na samo praćenje protivnika bez preticanja. Ferrari prvi reaguje i uvodi Fetela na promenu guma, da bi već u sledećem krugu Mercedes odgovario na potez Italijana. Već posle par krugova ispostavilo se da je ovo bio pogrešan potez. Botas, Ferštapen i Leklerk su na starijim gumama imali bolji tempo od Hamiltona i Fetela.

Ovo je najbolje iskoristio Ferštapen, koji uspeva da preketkne Fetela na stazi. Za to vrem,e Botas povećava razliku i odlazi na preko 25 sekundi daleko u odnosu na Hamiltona. Britanac je sada više morao da se skoncentirše na Ferštapena, koji je na svežijim gumama bio na manje od 2 sekunde zaostatka.

Sve je izgledalo kao da će Maks brzo uspeti da se domogne drugog mesta, ali Holanđanin pravi grešku u prvoj krivini i pada na četiri sekunde zaostatka. Iza njih Fetel vozi sve sporije. U jednom momentu, Leklerk dolazi na manje od jedne sekunde iza timskog kolege, ali se očigledno tim umešao pa je Monačanin odustao od napada.

Do kraja trke, Ferštapen nije uspeo da pretekne Hamitona, iako je poslednjih par krugova bio na manje od sekunde zaostatka. Botas se skoncentisao da osvoji još jedan poen, postavljanjem najbržeg kruga trke. Finac je čak u jednom momentu pitao ekipu da ga uvede na promenu guma pa da na svežim gumama postavi nabolje vreme. Nakon trijumfa, poslao je prilično oštru poruku kritičarima: „Onima koje bi to možda zanimalo – j…e se“.

Ostaje pitanje zašto Ferrari nije uveo svoje vozače na promenu guma, jer su imai prostora da zadrže pozicije i posle odlaska u garažu. Očigledno je da Ferrari nije ništa napredovao po pitanju taktike i da će imati velikih problema na ovom polju. Na kraju Botas uspeva da pobedi uz najbolji krug i osvaja maksimalnih 26 poena. Iza njega prvih 10 kompletirali su Hamilton, Ferštapen, Fetel, Leklerk, Magnusen, Hulkenberg, Rajkonen, Strol i Kvjat.

Prva trka nam nije donela velika uzbuđenja u prvoj polovini nismo videli skoro ni jedno preticanje. Jasno je da se sada bolidi malo lakše prate, jer smo svuda na stazi imali „voziće“ od nekoliko automobila, koji nikako ne mogu da se obiđu. To je više bila posledica konfiguracije staze i verovatno će preticanja biti jednostavnija već u Bahreinu za dve nedelje.

Mercedes je dokazao da je apsoluti favorit u nastavku sezone, dok je Ferštapen osvojio prvi podijum za Hondu još od 2008. godine i lupio ozbiljan šamar Ferrariju, koji mora dosta da poradi na sebi u narednom periodu. Fetel je bio očajan, a i Leklerk se nije pokazao u najboljem svetlu. Monačaninu se ovo još može i progledati krzo prste jer je ipak prva trka za Ferrari, a i prošle godine je imao poteškoća na prve tri trke, dok se nije adaptirao na novo stanje. Da li će Mercedes nastaviti sa dominacijom i u Bahreinu, ili će Ferrari uspeti da otkloni problem i kao prošle godine posle loše trke u Melburnu (iako su pobedili) izdominira u Bahreinu? Naravno, nikako ne smemo zaboraviti i na Maksa Ferštapena, koji je očigledno vrlo gladan uspeha. Start sledeće trke zakazan je za 31. mart u Bahreinu.

Dušan Topić

Uredio: Pavle Barta

VN Australije 2019. (Albert Park)

Vozač Tim Vreme
1) Valtteri Bottas Mercedes
2) Lewis Hamilton Mercedes +20.886
3) Max Verstappen Red Bull +22.520
4) Sebastian Vettel Ferrari +57.109
5) Charles Leclerc Ferrari +58.230
6) Kevin Magnussen Haas +87.156
7) Nico Hulkenberg Renault +1 krug
8) Kimi Raikkonen Alfa Romeo +1 krug
9) Lance Stroll Racing Point +1 krug
10) Daniil Kvyat Toro Rosso +1 krug
11) Pierre Gasly Red Bull +1 krug
12) Lando Norris McLaren +1 krug
13) Sergio Perez Racing Point +1 krug
14) Alex Albon Toro Rosso +1 krug
15) Antonio Giovinazzi Alfa Romeo +1 krug
16) George Russell Williams +2 kruga
17) Robert Kubica Williams +3 kruga
Nisu završili
Romain Grosjean Haas
Daniel Ricciardo Renault
Carlos Sainz McLaren

Generalni poredak u konkurenciji vozača:

Vozač Tim Poeni
1) Valtteri Bottas Mercedes 26
2) Lewis Hamilton Mercedes 18
3) Max Verstappen Red Bull 15
4) Sebastian Vettel Ferrari 12
5) Charles Leclerc Ferrari 10
6) Kevin Magnussen Haas 8
7) Nico Hulkenberg Renault 6
8) Kimi Raikkonen Alfa Romeo 4
9) Lance Stroll Racing Point 2
10) Daniil Kvyat Toro Rosso 1
11) Pierre Gasly Red Bull 0
12) Lando Norris McLaren 0
13) Sergio Perez Racing Point 0
14) Alex Albon Toro Rosso 0
15) Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 0
16) George Russell Williams 0
17) Robert Kubica Williams 0
Romain Grosjean Haas 0
Daniel Ricciardo Renault 0
Carlos Sainz McLaren     0

 

 

Generalni plasman u konkurenciji konstruktora:

Tim Poeni
Mercedes 44
Ferrari 22
Red Bull 15
Haas 8
Renault 6
Alfa Romeo 4
Racing Point 2
Toro Rosso 1
McLaren 0
Williams 0

(401)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments