1. Home
  2. Vesti
  3. Objavljene tehničke specifikacije krosovera Aurusa Komendanta
Objavljene tehničke specifikacije krosovera Aurusa Komendanta
3

Objavljene tehničke specifikacije krosovera Aurusa Komendanta

1.80K
3
Podelite sa prijateljima:

U skladu s originalnim planom, krosover Komendant je zamišljen kao treći i najmasivniji model marke Aurus. Prvi prototip je bio izrađen u proleće 2019. godine, a od tama se kamuflirana vozila redovno pojavljuju na testiranju, ali premijera krosovera nikako da usledi. Ali, krosover je već bio sertifikovan! U otvorenoj bazi tela nadleženog za homologaciju vozila u Ruskoj Federaciji (OTTS), se pojavila lista značajnog dela tehničkih specifikacija kontingenta od 150 vozila.

Aurus Komendant poseduje industrijski indeks 4124 i postavljen je na istoj unificiranoj modularnoj platformi (Unified Modular Platform – UMP) na kojoj počiva i sedan Senat (indeks 4123), kao i minivan Arsenal (indeks 4125). Povrh toga, krosover je ispao najkraći u porodici, i to s dužinom od 5.380 milimetara (odnosno za 252 mm kraći od limuzine Senate). Međuosovinski razmak mu je 3.100 mm (200 mm manje nego kod sedana). Novajlija je po širini na koti od 2.004 mm, dok je visok 1.820 mm (uz plus od 131 mm spram uporednog bratskog sedana).

Kada se celokupna gabaritna slika sagleda, jasno je da je ruski Komendant vršnjak, da tako kažemo metaforički, s ostrvskim SUV-om zvanim Rolls-Royce Cullinan, inače dugim 5.341 mm, a možemo ga porediti i s američkim džinom po imenu Cadillac Escalade (5.382 mm po dužini).

Sudeći po uredno skockanim slovima i brojevima u sertifkatu, krosover Aurus će posedovati kabinu podesnu za smeštaj pet osoba, dok će maksimalno dozvoljena nosivost, uz masu samog vozila, ukupno iznositi graničnih 3,495 kilograma, odnosno za pet kilograma manje od eventualne kategorizacije u segment kamiona. Pošto se zna da je neto masa vozila na nivou od čak 3.235 kilograma, proizilazi da je nosivost svega 260 kilograma. Ovde ipak treba imati u vidu da je Komendant (baš kao i Senat) konstruisan kao specijalno vozilo za zaštitu života putnika. Dakle, navodi se da je karoserija vozila pripremljena za montažu oklopa, a ruski mediji potvrđuju da će biti i blindiranih varijanti proizvedenih direktno u fabrici. Dimenzije guma standarde verzije su 255/55 R20.

Komendant u Tehničkom smislu skoro u potpunosti kopira ono što krasi i druge modele marke Aurus, pa je tako opremljen hibridnim pogonskim sklopom. Benzinski motor NAMI-4123 (V8 4.4) poseduje direktno ubrzigavanje goriva i dva turbo punjača. Sagoreva benzin od 98 oktana i razvija 598 konjskih snaga uz 880 Nm najvišeg obrtnog momenta. Sinhroni električni motor s najvišom snagom od 63 „konja“ je ugrađen u devetostepeni automatski menjač KATE, uz isporuku nominalne snage od 38 ks.

Trakciona litijum-jonska baterija Enertech je instalirana u zadnjem prepustu i ona teži 102 kilogrma uz kapacitet od 16 Ah, radni napon u rasponu između 220 i 361 volt. Komendant poseduje potpomognut sistem upravljanja, ventilisane disk kočnice na svim točkovima i prenos snage na sva četiri kraja karoserije putem lanca u prenosnoj kutiji i elektronski kontrolisane elektromagnetne spojnice koja je odgovorna za povezivanje prednje osovine.

Jedina ozbiljna razlika između ovog krosovera i ostalih modela Aurusa se tiče vazdušnog ogibljenja, umesto onog zasnovanog na oprugama. Ipak za sada ne znamo koliki je raspon klirensa, jer dokument o homologaciji (OTTS) jednostavno ne sadrži tu informaciju.

Kada će Aurus Komendant videti svetlo dana? Debi SUV-a je već nekoliko puta odlagan pa je stoga veoma nezahvalno licitirati s datumom premijere. Poslednje obećanje Adila Šironova, dato jesenas, ticalo se prvog kvartala 2022. godine. Ali, kao što smo pre neki dan i izveštavali, Širinov je u decembru napustio kompaniju, pa bi ovi planovi ponovo lako mogli biti revidirani.

Početak masovne proizvodnje krosovera je najavljen za leto pred nama, a fabrika u kojoj bi trebalo da bude sklapan je izgrađena u Jelabugi. Rukovodstvo Aurusa očekuje da upravo na ovaj krosover otpadne najveći deo prodaje marke, što će reći da im je ideja da proizvedu oko pet hiljada primeraka na godišnjoj osnovi.

AutoRepublika

(1797)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Dobar RR, Ruski Rols

Dude

Mislim da ce svaki ruski oligarh koji iole drzi do sebe kupiti po 3 komada.

branilo

Мимимум 🇷🇺 🇷🇺 🇷🇺 🇷🇺 🇷🇺