1. Home
  2. Sajmovi
  3. Ženeva 2019
  4. Piëch Mark Zero – više nego poželjan „bela tehnika“ sportski automobil
Piëch Mark Zero – više nego poželjan „bela tehnika“ sportski automobil
0

Piëch Mark Zero – više nego poželjan „bela tehnika“ sportski automobil

106
0
Podelite sa prijateljima:

Nova automobilska marka, Piëch Automotive, predstavlja koncept električnog sportiste, krštenog „Mark Zero“. To je prvi u liniji proizvoda koje kompanija planira da lansira u naredne tri godine.

Piëch Mark Zero je električni Grand Tourer, dugačak 4,32 metra, s međuosovinskim rastojanjem od 2,62 metra. Pogone ga tri elektromotora, s tim što jedan koji počiva na prednjoj osovini isporučuje 205 ks, dok dva sinhrona motora nazad raspolažu istom snagom. Ubrzanje do 100 km/h iznosi samo 3,2 sekunde, dok je maksimalna brzina 250 km/h.

Paket baterija obezbeđuje voznu autonomiju od 500 kilometara po WLTP protokolu. Po Piëchu, reč je o „potpuno novom tipu baterijskih ćelija“, koje jedva da se zagreju prilikom punjenja i pražnjenja, što omogućava da se 80 odsto napuni za manje od pet minuta, što znači malo duže nego što je to slučaj s benzinom. Baterije su vazdušno hlađene upravo zbog toga što se ne greju, što je obezbedilo štednju u masi od čak 200 kilograma. Ukupna težina automobila bi trebalo da bude ispod 1.800 kilograma.

S obzirom da su baterije delimično smeštene u centralnom tunelu a delimičino na zadnjoj osovini, distribucija mase je rezultirala klasičnim sportskim proporcijama i niskom pozicijom sedenja. Inače, proizvod su Desten Group Ltd. iz Hong Konga, koja poseduje vrhusku stručnost u toj oblasti.

Zahvaljujući modularnom konceptu, i softver i hardver se mogu ažurirati, unapređivati i menjačti. U isto vreme, modularna struktura takođe omogućava i druge pogonske sisteme sem električnog.

U planu je lansiranje tri varijante, jer pored dvoseda, u igri bi trebalo da bude četvorosed i sportski SUV. Moguće je i proširenje u vidu kamioneta i kabriloeta. Do proizvodnje će doći, ali još uvek se ne zna kada tačno.

AutoRepublika

 

(106)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments