1. Home
  2. Istorija
  3. Da li ste znali da je Subaru Impreza 22B STi danas vredna preko 100.000 evra?
Da li ste znali da je Subaru Impreza 22B STi danas vredna preko 100.000 evra?
1

Da li ste znali da je Subaru Impreza 22B STi danas vredna preko 100.000 evra?

1.35K
1
Podelite sa prijateljima:

Kreiran u čast 40 godina postojanja Subarua, 22B je istinska japanska ikona, koja danas vredi poprilično.

Subaru Impreza je automobilska legenda, koja nam budi asocijacije na „plavo“ i „zlatno“ kako „seva“ reli stazama. Lepota, kada je o performantnoj limuzini reč, je da ona nije napravila preveliki otklon u odnosu na trkače. Turbo bokser motor, permanentni, simetrični pogon na sve točkove, čine Imprezu posebnom. Ipak, jedan model se izdvaja, a to je 22B STi.

Reč je o automobilu s dvoje vrata, koji je prava japanska egzotika, kreirana sa zadatkom da proslavi tri uzastopne titule u WRC-u i 40 godina postojanja marke (1998.). Subaru, koji se od proizvođača „dosadnih“ porodičnih automobila transformisao u marku koja proizvodi sportsku turbo ikonu, sa 22B je na najbolji način obeležio događaj.
Većinu specijalnih edicija odlikuje neka neuobičajena boja, posebna oznaka i dodatne, mahom luksuzne komponente. Međutim, Subaru (na sreću) nije išao tim pravcem, već je lansirao model koji na najbolji način simbolizuje zlatnu eru kompanije. Šta je promenjeno?

22B je dobio širi trag točkova, posebno ogibljenje, podesivo zadnje krilo, veće kočnice i šire gume. Rekli bismo – savršeno.

Ipak, nije lepo samo ono što je na prvi pogled dostupno oku. Ispod haube se nalazi motor od 2,2 litra. Ova EJ22 jedinica veće radne zapremine dolazi naravno s turbo punjačem, ali i kovanim klipovima. Pojačano pogonsko vratilo i poluosovine, bile su imperativ da bi se ukrotila dodatna snaga i obrtni moment. Motor na sva četiri točka isporučuje 280 konja, što je dovoljno za sprint do 100 km/h za 5,5 sekundi.

Suvišno je naglašavati da je potražnja za 22B bila izuzetno visoka, posebno iz razloga što je proizvodnja bila ograničena na 399 primeraka, i to rezervisanih za japansko tržište. Kaže se da su svi primerci rasprodati za 48 sati, što 22B Subaru čini najbrže prodavanim automobilom u istoriji. Pitate se verovatno zašto 399 a ne 400? Naime, Subaru je izbegao automobil s brojem „13“, koji je smatran „baksuznim“. Čak je i Subaruov reli as, Kolin MekRe, morao da plati za svoj primerak.

Ipak, japanska kompanija je odlučila da proizvede još 24 primerka, 16 za Veliku Britaniju i 8 za Australiju, što su ključna tržišta za Imprezu. Čak, britansko tržište je smatrano do te mere važnim, da je dotične Impreze za njega modifikovao Prodrive, isti tim koji je bio odgovoran i za WRC automobile. U igru su ulazile modifikovane kočnice i rekalibrisano ogibljenje. Jedan od britanskih primereka je 2016. na aukciji prodat za 96.000 dolara.

Danas je veoma teško pronaći neki 22B koji se prodaje. Ipak, 4 Star Classics ima primerak u ponudi, sa samo 40.000 pređenih kilometara. Međutim, cena iznosi čak 145.000 dolara.

AutoRepublika

(1351)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Subaru mi se uvukao pod kožu još davno kada sam pržio Collin mc Rae 2 reli / igrice, nekoliko puta sam ga igrao, prelazio, kasnije mi se oštetio cd, a ne nađog dobru zamenu, čak bih i sad odigrao, ne treba mi ni grafika bolja ….ništa…. ali puste promene u op sistemu itd….. ne da mi se

Legendarna Impreza……