1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Da li je Porsche organizovao kampanju protiv Opelove Mante?
Zanimljivost dana: Da li je Porsche organizovao kampanju protiv Opelove Mante?

Zanimljivost dana: Da li je Porsche organizovao kampanju protiv Opelove Mante?

2.87K
6
Podelite sa prijateljima:

Gledamo unazad i raskrinkavamo popularnu teoriju zavere. 

Ima onih koji veruju da je sa nestankom Mante krenuo sunovrat Opela, neki su čak sigurni da je odlazak ovog modela sa tržišta bio plod nekakvih zakulisnih radnji. U poslednjih nekoliko godina se s vremena na vreme mogla čuti i teorija da je zapravo Porsche taj koji je organizovao javnu kampanju protiv Mante, a da je sve krenulo sa zbijanjem šala…

Vicevi o vozačima Mante u Nemačkoj su bili izuzetno popularni tokom sedamdesetih i osamdesetih godina. Vlasnici Opelovog asa bili su percipirani kao mačo muškarci, pripadnici niže klase, agresivni vozači, opsednuti svojim automobilom i plavušama. U šalama je vlasnik Mante najčešće u vezi sa plavokosom frizerkom.

Glavni lik u celoj priči je misteriozni Herbert R, čovek koji se nalazi u centru zbivanja i istoimenog filma. U filmskom ostvarenju pojavljuje se sa izmenjenim glasom i skriven, dok priča svoju ispovest. On tvrdi da je bio menadžer u Porscheu, te da je Manta bila prelep automobil osamodesetih godina prošlog veka, i da je bila snažna konkurencija.

Na pamet mu je pala ideja da potplati komičare koji bi smislili viceve na temu kako su vozači Mante zapravo glupi i da na taj način postepeno naruši ugled tog automobila. Tako je nastao „Projekat 1.450“ čiji je cilj bio da uništi reputaciju Opelovog aduta, a za izradu viceva i šala bio je zadužen komičar Karl Dal.

Ovaj film pojavio se na internetu pre četiri godine i momentalno izazvao veliku buru u velikoj zajednici ljubitelja Opela, pre svega u Nemačkoj. Mnogi su postavili pitanje verodostojnosti izjava, ali činjenica da se sam Karl Dal pojavio u filmu i potvrdio da je pisao viceve o vozačima Mante poljuljala je čvrste stavove mnogih. „Bio mi je potreban novac za kuću, a u to vreme se nije moglo mnogo zaraditi od komedije“, opravdava u ostvarenju svoje postupke Karl Dal.

Šta se krija iza svega?

Lakoverni zaljubljenici u marku iz Riselshajma sa oduševljenjem su dočekali ovakve pompezne navode o učešću Porschea u propasti Mante. No, istina je sasvim drugačija.

Film je delo dvojice tadašnjih studenata režije – Johana Kimela i Maksa Plenka. Oni su imali za cilj da stvore viral video snimak i za temu su uzeli Opelovu Mantu i razne šale koje su kružile oko tog modela. Setili su se i komičara Dala koji je momentalno pristao kada su ga pitali da učestvuje u projektu.

Ono što ih je brinulo jeste potencijalna reakcija Porschea za ovakve neistinite navode. „Plašili smo se da li će da nas tuže zbog narušavanja ugleda“, kažu autori filma. Međutim, nakon nekog vremena uprava nemačkog proizvođača automobila kontaktirala je Plenka i Kimela i dala „zeleno svetlo“ za ovo ostvarenje.

„Verovali smo da su izneti podaci u filmu toliko preuvećani i karikirani da će većina onih koji ga budu videli odmah shvatiti da se ne radi o verodostojnim informacijama“, navodi Maks Plenk. Ipak, dogodilo se potpuno suprotno. Reakcije automobilske javnosti bile su veoma burne, jer su neki čvrsto verovali lažnom svedočenju Karla Dala u filmu.

Mada su autori filma više puta do sada javno priznali da su u pitanju izmišljotine i da im je cilj bio samo da njihov projekat postane hit na internetu, i dalje ima onih koji su uvereni da se iza svega krije još neka zavera…

AutoRepublika 

(2870)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

Strašan auto beše ova Manta. Posle nje Opel više nije bio isti.

Bungi

Bilo je i posle Mante kupea.Opel Kalibra je takođe bio čuveni opelov kupe.Kvalitet izrade sa Kadetom-suzom jeste počeo da opada.Tek sa Astrom G je Opel počeo da se vraća.Ali prodajne brojke i broj modela u ponudi nikad nije dostigao staru slavu.Tržište i zahtjevi kupaca su se promijenili za 360 stepeni.Za grad se više ne traži malo gradsko vozilo nego „terenac“ od 5 metara koji nema pogon 4×4 i zapravo nije terenac(SUV).Kupac prvo pita ima li navigaciju.Drugo pitanje je klima.Zatim ide boja karoserije koja mora biti dvobojna.Pa onda posebna boja felni.Možda neki kupac i upita za motor, mjenjač, snagu, potrošnju, garanciju… Pročitaj više »

Kittitelj

Po meni poslednji stvarno dobar auto iz ove kuce bila je Calibra, sa strasnim motorima za to vreme…

Branko

Imao sam 1994. Calibru turbo 4×4. Perfomanse motor i aerodinamika izvanredni, 4wd pogon sklon kvarovima, elektronika katastrofa. Jako brz auto (260 km/h po satu), ali kočnice nizašto. Prodao je nakon 40.000 km.

Don

Treba jedan clanak o calibri..posljednji zanimljivi opel (bar za mene).

cat

Sličnu priču, ali samo prvi deo, sam čuo još pre 20 godina.
Početkom ’80.-ih, nemačka auto industrija je potplatila dvojcu engleskih auto novinara, da opljuvavaju francuske automobile. Od tad se u „ocenu kvaliteta“ uvodi lupkanje po plastici instrument table ili kakav je zvuk prilikom zatvaranja vrata.
Naravno, Egleski novinari su to rado prihvatili.
Pljuvačina je diskreditovala Gale, a engleska auto industrija, oslabljena štrajkovima za vreme laburista i kasnijim odlukama Tačerove, ili propada ili pada u ruke Germana.