1. Home
  2. Vesti
  3. BMW serije 7 će se oslanjati na ispomoć elektromotora umesto dodatnih cilindara
BMW serije 7 će se oslanjati na ispomoć elektromotora umesto dodatnih cilindara
1

BMW serije 7 će se oslanjati na ispomoć elektromotora umesto dodatnih cilindara

404
1
Podelite sa prijateljima:

Luksuzni sedan bavarske marke je u prvoj generaciji debitovao još 1977. godine. Prvenac je koristio redni šestocilindarski motor, dok je već u narednoj generaciji u paletu pogonskih sklopova uključiven i V8 i V12 agregat.

Još uvek aktuelna, nedavno temeljno osvežena, šesta generacija najluksuznije limuzine BMW-a, kodnog naziva G11 i G12 (L verzija), mogla bi da bude upravo poslednja koja će ispod poklopca motora sakriti motore u V rasporedu.

Poznato je da regulativa koja se bavi pitanjima zaštite prirode, sa protokom vremena biva sve stroža. Tu treba tražiti razloge za verovatnu odluku proizvođača da iz ponude naredne iteracije “sedmice” izostavi verzije sa, za današnje standarde, mamutskim pogonskim grupama.

Prve glasine sa ovim u vezi, preneo je portal BMW Blog, koji je putem komunikacije sa svojim izvorima saznao da su “u toku temeljne promene vezane za razvoj nove generacije perjanice koje će verovatno doneti ekskluzivnu primenu šestocilindarskih motora kroz celu gamu, uz podrazumevanu elektrifikaciju.”

Iako je verovatno da će komentari obilovati žalopojkama za V8 i V12 motorima, istina je da se ove verzije prodaju u veoma skromnom broju primeraka, spram ekonomičnijih.

Brojni su proizvođači koji su najavili odustajanje od glomaznih pogonskih grupa, a među njima se nalazi i rivalski Mercedes koji će verovatno uskoro ukinuti proizvodnju V12 jedinica. Takođe i Aston Martin razmatra da u budućem periodu, od Daimlera “pozajmljuje” redni šestocilindarski motor, umesto dosadašnjih koji su konfigurisani u V rasporedu.

S obzirom da je elektrifikacija jedna od ključnih reči koja opisuje budućnost serije 7, da podsetimo da je trenutno najmoćnija hibridna verzija perjanice, ona sa 745e iPerformance oznakana. PHEV sklop koristi redni šestocilindraš, a ukupna snaga kojom raspolaže iznosi 389 “konja” i 600 Nm obrtnog momenta.

AutoRepublika

(404)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Još jednom,ova BMW prednja maska je prevelika i kvari eleganciju automobila.