1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Start & Park
Zanimljivost dana: Start & Park

Zanimljivost dana: Start & Park

197
0
Podelite sa prijateljima:

Svaki auto-moto sport ima jednu zajedničku karakteristiku, a to je grupa vozača koja pokušava da ostvari što bolji plasman, od prvog do poslednjeg kruga. Ali američki NASCAR šampionat je dugo  bio specifičan po grupi vozača kojoj cilj nije bio da se bori za visok plasman, pa čak ni da završi trku. Reč je o niskobudžetnim timovima gde je glavni plan bio sačuvati automobil i “osvojiti“ neku utešnu nagradu.

Kao što ime kaže, takvi vozači bi započeli trku, da bi zatim parkirali svoj automobil i pokupili nagradu za poslednje mesto. Nekada bi se takav sistem i isplatio. Primera radi, tokom jedne trke u junu 2009. godine, Džo Nimeček je parkirao svoj Chevrolet posle par krugova i osvojio 64.725 dolara kao nagradu za poslednje mesto (43.) u trci.

S druge strane, Dekster Bin je vozio celu trku, završio kao 36. i morao da se zadovolji sa samo 750 dolara više. Kada se pogleda da Nimiček nije morao da plati za gorivo, gume, pit tim i rizik da će oštetiti automobil, on je finansijski prošao daleko bolje.

Situacija Nimečeka je specifična iz razloga što on u to vreme nije imao sponzora pa ni pare da plati troškove. Kod nekih drugih timova se dešavalo da ubace dva automobila u trku, od čega će jedan biti „Start & Park“ i na taj način dobiti finansijsku nagradu, da bi se drugi automobil borio za vrh. U takvim uslovima, čelnici tima bi objavili da su odustali zbog mehaničkog ili nekog drugog kvara, a NASCAR nije imao običaj da vrši inspekciju na poslednje plasiranim automobilima.

Teško je znati kada je ovaj trend počeo, ali su veliki brojevi zabeleženi tek sredinom 2000-ih godina u nižerazrednoj Nationwide seriji (danas Xfiniti). NASCAR je značajno povećao finansijske nagrade što je rezultiralo u sve većem broju zainteresovanih timova.

Za „Start & Park“ je posebno bio poznat MSRP Motorsport koji je imao dva automobila (oba bez sponzora) i u periodu od 2008. do 2010. godine, na gotovo svakoj trci je ovaj tim odustao posle par krugova.

Do 2009. godine i u najjačoj Sprint seriji (danas Monster) su viđeni slični slučajevi, ponovo od strane spomenutog Nimečeka, ali i nekih drugih timova kao što su NEMCO Motorsports, Front Row Motorsport i Prism Racing. Posle prvih 12 trka u spomenutoj sezoni, Dejv Blejni je “zaradio“ 1,1 milion dolara, a pri tom je vozio svega petinu krugova.

Dok većina vozača nema problem sa “Start & Park”, neki od njih su odbili da to rade. U sezoni 2011. godine, Dženifer Kob je odustala od vožnje svega desetak minuta pre početka trke kada joj je rečeno da će morati parkirati svoj automobil posle nekoliko krugova.

Kob je izjavila da joj je rečeno da je automobil malo oštećen od prethodne trke i da zbog toga mora pažljivo da vozi, na šta je ona pristala, ali joj nije rečeno da će morati da odustane posle par krugova.

“Start & Park” je vremenom izumreo, posebno posle 2013. sezone i to iz nekoliko razloga. Onaj ključni je verovatno taj da je broj automobila na stazi smanjen pa sada mesto nije garantovano svakom vozaču.

NASCAR je takođe odustao od ideje da svaka trka mora da ima 40 vozača i nije retkost da vidimo značajno manji broj njih na startu. Oni nižerazredni timovi još uvek postoje, ali je njihov broj opao u velikoj meri. Kako takvi timovi nikada nisu bili ključni u “Start & Park” strategiji – oni se više uglavnom ne takmiče.

Zoran Tomasović

(197)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments