1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kako je Ford dobio bitku, a Chevrolet rat u Americi 1957. godine
Zanimljivost dana: Kako je Ford dobio bitku, a Chevrolet rat u Americi 1957. godine

Zanimljivost dana: Kako je Ford dobio bitku, a Chevrolet rat u Americi 1957. godine

372
0
Podelite sa prijateljima:

Fordov i Chevroletov rivalitet već 110 godina spada među najveće u automobilskoj industriji. Postoji ona priča da deca u Sjedinjenim Američkim Državama od malena biraju koji od ova dva brenda će biti omiljen u jednakoj meri kao što ostatak sveta bita da li će navijati za Barselonu ili Real Madrid, ili pak Zvezdu ili Partizan, i onda na osnovu toga uglavnom vozi automobile samo te kompanije. Obe firme su imale uspone i padove kao i četvorotočkaše kojima se ponose i one koje bi najradije zaboravili.

Ford je uspešniji povodom predratnih modela, pikap kamioneta i naravno Mustanga, dok su Chevroletovi velikani bili Bel Air, Corvette i fantastična ponuda mehanike iz šezdesetih godina prošlog veka. U ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo obratiti pažnju na godinu koja je po mnogima definisala klasičnu američku automobilsku industriju. Reč je o 1957, kada je Chevrolet debitovao s najpoznatijim modelom (pogonskim sklopom), onim koji se i dan-danas smatra ikonom stila, ali istovremenom je izgubio prodajni rat od Forda. Pa kako se tako nešto desilo?


Još od ranih tridesetih godina prošlog veka, Ford se smatrao najpoželjnijim izborom u „radničkoj klasi“ zahvaljujući prvom pristupačnom V8 motoru na svetu. Debitovao je 1932. godine i u početku je razvijao 65 konjskih snaga, a do Drugog svetskog rata brojka će biti viša za 30 „grla“. S druge strane, Chevrolet je nudio samo opciju sa šest cilindara pošto nije želeo da ugrozi nešto skuplji bratski Pontiac. I pored toga, Chevrolet je bio popularniji među kupcima zahvaljujući lepšem stilu, većem izboru opreme i generalno većoj pouzdanosti.

Obe firme su debitovale s prvim potpuno novim posleratnim modelom 1949. godine, uz osveženje tri godine kasnije, i ponovo lansiranjem noviteta tokom 1955. godine. Iako je Ford na kratko preuzeo lidersko mesto 1949. godine, Chevrolet je nastavio da dominira među kupcima.

Ipak, najveća divizija General Motorsa je primetila da sve veći broj mlađarije želi veću snagu i da gubi takve kupce. Dok pre 1954. godine razlika i nije bila tako velika (Fordov V8 je razvijao samo deset „konja“ više od Chevroleta I6), ali navedene godine rival je stigao sa novim Y-Blockom sa 160 konjskih snaga, pa se odjednom prednost činila drastičnom.

Odgovor Chevroleta je stigao godinu dana kasnije u vidu svog takmaca, agregata Small Block V8, koji će postati tolika ikona da se do i današnjeg dana isti proizvodi za potrebe hot rod kulture, kao i za čamce, agregate i još mnogo toga. Sasvim očekivano, Chevrolet je nadmašio Ford 1955. i 1956. godine i po prodajnim rezultatima, i očekivao se veliki okršaj za 1957. godinu.

Na prvi pogled, Chevrolet za 1957. godinu je toliko privlačan da je odmah jasno zašto se danas smatra ikonom. Dugačke hromirane linije i branici deluju kao da je značajno skuplji Cadillac služio kao inspiracija, i nema sumnje da je ovo jedno od najlepših dela dizajnera Harli Erla. Ponuda se delila na modela 150, 210 i Bel Air, kao i sportsku Corvettu koja je bila podeljena kao zaseban model.

Kupac je mogao da bira između kupea, limuzine, karavana i kabrioleta sa nekoliko različitih stilova krova. Međutim, ispostaviće se da je kandidatima za pazar najviše zasmetalo to što Chevrolet za 1957. godinu zapravo nije bio nov, već samo osvežena verzija dve godine starog automobila. Istorijske knjige kažu da je stilista Erl zapravo planirao potpuno nov model, ali da nije bio zadovoljan rezultatima, zbog čega se u poslednjem momentu predomislio i odlučio samo da ga osveži. Ono što je bilo pozitivno tiče se činjenice da je snage bilo na pretek i brojka se kretala od 140 do 283 „grla“.

S druge strane, nakon što je dve godine zaredom izašao kao gubitnik, Ford je bacio sve karte na potpuno nov model za 1957. godinu. On možda nije delovao dobro kao rival, ali svakako jeste izgledao modernije. Takođe je bio u svakom pogledu veći (duži za čak 23 centimetara) i niži (za 13 cm), a u periodu kasnih pedesetih godina tako nešto se izuzetno cenilo.

Ford je pružao gotovo identičnu ponudu kao Chevrolet sa verzijama Custom, Custom 300, Fairlane i Fairlane 500, kao i sportski Thunderbird, ali još dva specijalna primerka radi imidža. Jedan od njih je bio mali pikap na šasiji automobila nazvan Ranchero dok je prelepi Skyliner pružao metalni krov koji bi se pritiskom na dugme spuštao u prtljažnik. Ranchero i Skyliner nisu privlačili mnogo kupaca, ali svakako jesu naterali narod da ih vidi u izložbeno-prodajnim salonima. Ford je nadmašio Chevrolet i po pitanju snage, a ona se kratala od 144 do 300 „konja“.


Na kraju dana, Ford je bio moderniji, veći i moćniji, pa je morao da pobedi u prodajnom ratu. Tokom 1957. godine kompanija je isporučila 1.676.449 vozila, Chevrolet 1.505.910, dok se na poprilično udaljenom trećem mestu našao Plymouth (726.009). Većina priča bi se tu završila, ali ne i ova, pošto je Chevrolet postao veoma popularan i u većinu slučajeva dvostruko skuplji.

I šta se onda izmenilo? Pa pre svega, novijoj generaciji ljubitelja je postalo nebitno da li neki automobil izgleda moderno godine kada je proizveden, već je samo bitno koliko je lep u generalnom smislu. A Chevrolet iz 1957. godine je remek delo i predstavlja kulturu pedesetih godina u jednakoj meri kao Merilin Monro ili Elvis Prisli.

A onda naravno dolazimo i do snage. Tokom šezdesetih godina prošlog veka Chevrolet je bio apsolutni lider po uličnim performansama dok Ford nikada nije uspeo da prenese svoje rezultate sa staza i na serijske modele. Nastankom hot rod kulture mlađarija je počela da koristi takve benzince u starijim automobilima, a Chevrolet se pokazao poželjnijim pošto je bio manji i imao nižu masu.

Da, Ford iz 1957. godine je u svoje vreme bio bolja kupovina jer je važio za veći, širi i niži četvorotočkaš, ali desetak godina kasnije takvi podaci su zapravo postali hendikep.

To ne znači da je Chevrolet „čist pobednik“. Primera radi, Ford Fairlane 500 je i dalje poželjan i skup klasik, ali Skyliner spada među najvrednije američke automobile iz ovog perioda. Pride, ako upitate Jenkija za mišljenje o najuticajnijim četvorotočkašima „preko bare“, šanse su velike da će vam reći da je to Chevrolet Bel Air iz 1957. godine.

I tako… Ford je pobedio u jednoj bici, ali se Chevrolet definitivno poslednji smejao, pošto je trijumfovao u dugogodišnjem ratu. Najveća divizija General Motorsa će nastaviti da dominira sve do sredine sedamdesetih godina prošlog veka, posle čega je primat preuzeo Ford i bitke traju do današnjeg dana…

Zoran Tomasović

(372)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments