1. Home
  2. Vesti
  3. Chryslerovi minivanovi slave 35 godina postojanja
Chryslerovi minivanovi slave 35 godina postojanja
0

Chryslerovi minivanovi slave 35 godina postojanja

127
0
Podelite sa prijateljima:

Renault i Chrysler se verovatno nikada neće složiti ko je prvi debitovao sa prvim minivan vozilom (MPV) na svetu, ali Amerikanci smatraju da su oni pioniri. Od kada je prvi minivan Chrysler korporacije debitovao krajem 1983. godine kao model za 1984. godinu, širom sveta je prodato 14,6 miliona primeraka.

Dugo godina je ovaj minivan bio jedini na američkom tržištu, ali čak i u dananje doba, kada ima konkurenciju iz Toyote, Honde, Nissana i Kije, on je prošle godine zabeležio 55% učešća na tržištu. Prvi minivanovi su se prodavali kao Plymouth Voyager i Dodge Caravan (uz produžene Grand verzije) da bi 1990. godine ponuda proširena i na luksuznije Chrysler Town & Country.

U današnja vremena na tržištu su ostala samo dva (Dodge Grand Caravan i Chrysler Pacifica), a oba modela su dobili specijalne verzije za 2019. godinu kao deo proslave 35-godišnjice postojanja.

Grand Caravan i Pacifica će zvanično debitovati za nekoliko sedmica na Salonu automobila u Čikagu i biće dostupni sa standardnim benzinskim motorom i hibridnom postavkom pogonskog sklopa. Oba modela stižu sa crnom maskom hladnjaka, crnim enterijerom sa crvenim detaljima i posebnim oznakama, a u slučaju Pacifice tu su i 20-inčne felne.

Kupac će moći da bira između deset različitih boja, a iako su navedene promene simbolične, ovaj model ima dovoljno jako ime za sebe, da se veruje da će svi modeli brzo biti rasprodati.

Mehaničkih promena nema, pa oba modela pokreće 3,6-litarski agregat sa 292 konjske snage. Pacifica stiže sa devetostepenim automatskim menjačem dok Grand Caravan ima tri “brzine” manje.

Prošle godine Chrysler korporacija je prodala 118.322 primeraka modela Pacifica, kao i 151.927 Grand Caravan jedinica.

AutoRepublika

(127)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments