1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. Filmski Heroji: The Love Bug (Video)
Filmski Heroji: The Love Bug (Video)
0

Filmski Heroji: The Love Bug (Video)

1.31K
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen „Buba“ je jedan od omiljenijih automobila ikada proizvedenih, iako se iza njene istorije krije jedan od najvećih zlikovaca u istoriji Adolf Hitler. Tokom svoje dugogodišnje istorije ovaj automobil je viđen u bezbroj filmova, a sigurno najpoznatiji od njih je takozvani „Herbie“.

Herbie se po prvi put pojavljuje u filmu The Love Bug iz 1968. godine, a zatim su usledeli Herbie Rides Again (1974.), Herbie Goes to Monte Carlo (1977.), Herbie Goes Bananas (1980.), The Love Bug (1997.) i Herbie Fully Loaded (2005.). U svakom od njih, „Buba“ ima neku trkačku karijeru, ali je fokus uglavnom na ličnom karakteru i „životu“ samog automobila.

Zanimljivo je da Dizni tokom razvoja nije imao specifičan automobil na umu. Na „audiciju“ su pozvani Toyota, TVR, Volvo i „Buba“, a producent i glavni glumac Din Džouns je izabrao Volkswagenovog velikana najviše iz razloga što je bio jedini automobil koga je želeo da „pomazi kao kućnog ljubimca“.

Reč je o modelu iz 1963. godine sa fabričkom belom bojom, a dok bi takav serijski automobil imao i beli enterijer, za snimanje je prefarban u sivu boju da bi se bolje pokazao pred kamerama. Trkačke crvene, bele i plave trake su se tu našle iz patriotskih razloga, dok je broj „53“ izabran po producentovom omiljenom bejzbol igračju Donu Dajsdelu, koji je nosio isti broj dok je nastupao za Los Anđeles Dodžerse. Fabrički agregat od 40 konjskih snaga nije menjan.

Za snimanje je izabrano oko 25 jedinica, ali kako Volkswagen nije bio voljan za saradnju tako su sve oznake proizvođača uklonjene. To ipak nije dalo rezultate pa se one vide u dve veoma kratke scene (na papučici kočnice i ključu).

Kada se prvi film pokazao uspehom, nemački proizvođač vozila je pristao da bude sponzor i da za nastavke isporuči željeni broj vozila. Veruje se da je iz prvog filma preživelo svega dva primerka, a jedan od retkih automobila sa karakterom koji omogućava promenu emocija, je pripadao spomenutom Džounsu sve do njegove smrti 2015. godine.

Svi filmovi, osim onog iz 1997. godine, je finansirao Dizni, a zanimljivo je da se upravo u njemu pojavljuje još jedan specijalni automobil. Njegovo ime je Horace, a reč je o crnoj „Bubi“ takođe iz 1963. godine koja ima cilj da uništi Herbie. Iako najmanje poznat, Horace je tokom godina takođe stekao kultni status.

Pogledajte sekvence iz filma.

Zoran Tomasović

(1314)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments