1. Home
  2. Vesti
  3. General Motors zaštitio naziv „Zora“
General Motors zaštitio naziv „Zora“
0

General Motors zaštitio naziv „Zora“

217
0
Podelite sa prijateljima:

Chevrolet je spreman da debituje potpuno novu osmu generaciju Corvette, a prema nekim informacijama ime „Zora“ bi moglo da igra veliku ulogu u tome. Najveći američki proizvođač General Motors (GM) je nedavno zaštitio pravo na ovo ime pa se nagađa da bi ono moglo da predstavlja ime modela ili mehanike na Corvette C8.

Međutim, ovo nije prvi put da proizvođač radi tako nešto. Još pre četiri godine je poslata identična molba, ali papirologija nikada nije završena pa samim tim je ime ostalo nezaštićeno.

Informacija o novoj Corvette nema mnogo sa izuzetkom da će po prvi put u istoriji imati centralno postavljen motor. Ponovo se mogu očekivati nekoliko moćnih V8 agregata, ali nije isključena mogućnost ni manjeg motora sa šest cilindara i turbo punjačem.
Za one kojima je ovo ime nepoznato, inspiracija je očigledno bio Zora Arkus-Duntov, belgijski inženjer koji se danas smatra ocem Corvette. Iako on nije osmislio ovaj automobil (stigao je u GM nakon što je Corvette već debitovala), Arkus-Duntov je igrao ključnu ulogu u građenju imidža.

Tokom prve dve godine Chevroletov sportista se mogao naručiti samo sa slabim agregatom od šest cilindara, ali je Belgijanac uspeo da ga preporodi sa moćnim V8 agregatima koje će kasnije pratiti cela kompanija. Do ranih 1960-ih godina Chevrolet je postao kompanija sa ubedljivo najboljim rezultatima prodaje u Severnoj Americi, a velike zasluge su išle na račun novog Small Block V8 motora na kojem je Arkus-Duntov lično radio.

Tokom ranih 1960-ih godina on je predvodio i trkački program sa legendarnim Grand Sport modelom. Usledila je penzija 1975. godine, a sve do svoje smrti 1996. godine je bio redovan gost na svim dešavanjima posvećenim omiljenom američkom sportskom automobilu.

Upravo se Arkus-Duntov zalagao za Corvette sa centralno postavljenim motorom, a iako je tokom 1970-ih i 1980-ih godina proizvedeno nekoliko koncepta nijedan od njih nije ugledao serijsku proizvodnju.

AutoRepublika

(217)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments