1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Da li su električni skuteri rešenje urbane mobilnosti?
Da li su električni skuteri rešenje urbane mobilnosti?
0

Da li su električni skuteri rešenje urbane mobilnosti?

233
0
Podelite sa prijateljima:

Holandska proizvođač električnih skutera, Etergo, dobio je prošle nedelje veliku investiciju čime se znatno približio masovnijoj proizvodnji e-skutera.

Etergo se od ostalih proizvođača sličnih dvotočkaša koji koriste električnu energiju za pogon razlikuje po tome što njihovi skuteri imaju baterije koje se lako skidaju i menjaju na za to posebno predviđenim stanicama. Tačnije, ostavljate svoju ispražnjenu bateriju, a preuzimate novu, potpuno napunjenu. Na ovaj način se na brz i efikasan način rešava problem autonomije kretanja ovakvih vozila.

Etergo nije usamljen u ovakvom pristupu električnoj mobilnosti kod dvotočkaša. Slično nudi i tajvanska kompanija Gogoro koja je već razvila veliku mrežu od 750 stanica za razmenu baterija širom Tajvana. Osim toga, Gogoro ima i zaključene ugovore sa kurirskom službom DHL i tajvanskom poštom. Ipak, ovaj azijski projekat više je okrenut ka komercijalnoj upotrebi, dok se Etergo posvetio fizičkim licima.

Holanđani svoj skuter nazivaju AppScooter. Prema njihovom informacijama ovaj dvotočkaš može koristiti tri baterije koje mu kumulativno daju autonomiju kretanja od velikih 240 kilometara. Takođe, može se upotrebljavati i samo jedna ili dve baterije, kada autonomija kretanja iznosi daleko manje kilometara.

Ipak, ovakva priča o električnom skuteru ostala bi u domenu startapa da se prošle nedelje nije umešao jedan veliki proizvođač automobila. Etergo je objavio da je primio investiciju od 10 miliona evra od velikog automobilskog brenda iz Nemačke koji je ujedno tražio da u ovom trenutku ostane anoniman.

Da li je to revolucija iza ćoška? Videćemo u toku naredne godine kada Etergo planira da otpočne operacije u nekoliko evropskih metropola.

AutoRepublika 

(233)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments