1. Home
  2. Video
  3. Yamahin zaboravljeni superautomobil (VIDEO)
Yamahin zaboravljeni superautomobil (VIDEO)
0

Yamahin zaboravljeni superautomobil (VIDEO)

311
0
Podelite sa prijateljima:

Pre više tri decenije proizvođač motocikala razmišljao je o mogućnosti pravljenja jednog superautomobila. 

Malo je poznata činjenica da je Yamaha pravila motore za Formulu 1. Svoj atmosferski V12 motor zapremine 3,5 litara iz 1989. godine nazivali su OX99.

Upravo je ovaj motor postavljen u konceptualni model nazvan OX99-11. Yamaha je želela da iskoristi svoj angažman u Formuli 1 i da kroz promociju upotrebljenog agregata iz F1 bolida u automobilu legalnom za upotrebu na javnim putevima stigne do željenih rezultata. Međutim, nakon što je projekat ušao u finalnu fazu, čelnici japanske kompanije odlučili su se da stopiraju razvoj superautomobila. Izrađeno je nekoliko prototipova, a projektovana cena za serijsku varijantu iznosila je ogromnih 800.000 američkih dolara.

konceptualni automobil imao je motor manje snage nego što je to slučaj sa onim koji je pokretao bolid u Formuli 1. Razvijao je 405 konjskih snaga i bio je uparen sa šestostepenim manuelnim menjačem. Kompletan automobil imao je masu od 1.150 kilograma, a  interesantno je da je veći deo šasije OX99-11 bio sačinjen od ugljeničnih vlakana. Podsećamo, govorimo o 1992. godini, dakle veoma napredan model za to vreme.

Pogledajte kako je izgledao Yamahin konceptualni superautomobil:

 

(311)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments