1. Home
  2. Zanimljivosti
  3. Zanimljivost dana: Eksperimentalni test centar u Baloku
Zanimljivost dana: Eksperimentalni test centar u Baloku
1

Zanimljivost dana: Eksperimentalni test centar u Baloku

476
1
Podelite sa prijateljima:

Zamisao italijanskog proizvođača je da kupcima modela iz game marke Alfa Romeo ponude najviši nivo vozačkog zadovoljstva. Da bi se takav osećaj za volanom obezbedio, neophodne su hiljade sati provedenih u procesu testiranja, kao sastavnom delu razvoja svakog novog modela.

Testni centar italijanske marke koji je smešten u regiji Verčeli, odnosno mestu Baloko predstavlja kolevku gde se rađaju novi modeli marke Alfa Romeo, još od 1962. godine. Pored toga, u Baloku se održava serija jedinstvenih događaja, nazvanih Vozačka akademija Alfa Romeo (Alfa Romeo Driving Academy).

Alfa Romeo je bio jedan od prvih proizvođača automobila koji je razvio specijalni centar za razvoj svojih modela. U svojoj izvornoj formi, uspostavljenoj pomenute 1962. godine, Baloko testni centar se prostirao na dva kvadratna kilometra površine, kako bi bilo moguće sprovoditi testove novih modela u potpunoj tajnosti.

Od tada do danas, centar u Baloku je stalno proširivan, tako da danas zauzima površinu od 5,5 kvadratnih kilometara, a koristi se i za potrebe marki Fiat i Abarth. Osmišljen je tako da omogući raznovrsne uslove testiranja, na različitim stazama, koje čine izvodljivim i eksperimente u najtežim uslovima eksploatacije.


Glavne staze eksperimentalnog centra u Baloku su sledeće:

Alfa Romeo staza: u osnovi, ovo je staza koja odgovara takmičenju koje organizuje Formula 1, a dužina staze iznosi 5,6 kilometara;
Staza za visoke brzine:
ukupna dužina ove staze iznosi 7,8 kilometara, uz uspone od 30%, posebno razvijene za testiranja tokom kojih se razvijaju brzine preko 300 km/h, na duže vremenske intervale;
Langhe staza:
omiljena ruta test vozača. Simulira drumove regije Langhe, a nudi priliku vozačima da na maksimalna isušenja stave automobil, proveravajući tako voznu dinamiku četvorotočkaša na stazi dužine 2,4 kilometara;
Staza za vanterensku vožnju:
posebna staza na nepristupačnom terenu dužine 3,2 kilometra. Logično, koristi se za razvoj krosover modela;
“Low Low” staza S: radi se u stvari o dve staze, dužine kilometar i 1,5 kilometra, na kojima se vrše testiranja sa ciljem finog podešavanja kočnog, kao i sistema nadzora trakcije.
Staza zvana “Komfor”:
posebno razvijena staza dužine 2,8 kilometara na kojoj se procenjuje nivo komfora koji nude testni automobili, uz težnju za unapređenjem ove karakteristike;

Staza za testiranje sistema upravljanja: kružna staza;

Staze sa posebnim karakteristikama: niz različitih staza raznovrsnih specifikacija, na kojima se testiraju bezbedonosni sistemi, kao i ostali sklopovi koji treba da omoguće pun komfor za putnike.

Još da navedemo godine koje se, tokom istorije ovog jedinstvenog poligona, nameću kao ključne:

1962.: Alfa Romeo otvara centar u Baloku;
1987.: Fiat preuzima kontrolu nad Alfa Romeom i ulaže ogromne iznose u razvoj ovog centra;
1992.: puštena u rad staza za visoke brzine;
1993.: otvaranje „Misto Langhe“ staze
1999.: otvaranje staze za procenu nivoa komfora automobila;

2005.: otvorena staza za testiranje vozila iz SUV segmenta.
2010.: otvaranje novih staza za testiranja u specijalnim uslovima
2018.:. Početak rada vozačke akademije – Alfa Romeo Driving Academy.

Verujemo da nas ima puno koji bismo rado proveli (produženi) vikend u centru u Baloku.

AutoRepublika

(476)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

LJudi, ja vas molim, ako se organizujete za bilo kakvu avanturicu, neka bude javno.