1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Zaboravljeni stil – Skytop Lounge
Zanimljivost dana: Zaboravljeni stil – Skytop Lounge

Zanimljivost dana: Zaboravljeni stil – Skytop Lounge

423
0
Podelite sa prijateljima:

U vremena dok je železnica bila glavni način putovanja na duže relacije, mnogobrojne kompanije su tražile različite načine kako privući pažnju publike. Više nije bilo dovoljno imati samo standardan vagon sa dosadnim sedištima gde bi putnik proveo većinu vremena čitajući knjigu ili novine, a to se posebno odnosilo na duže relacije.

Jedan od najpoznatijih proizvođača početkom 20. veka je bio Milwaukee Road koji se uglavnom orijentisao na relacije između gradova Čikago, Milvoki i Mineapolis, gde je vožnja trajala i do osam sati. Kompanija je smatrala da bi poseban doživljaj bio pružiti vagone sa posebnim staklenim otvorenim prostorima pre kojih bi putnici bili u stanju da uživaju u prirodi oko njih.

Milwaukee Road je kontaktirao cenjenog proizvođača lokomotivskih vagona Bud i zahtevao privlačan stil koji bi stekao veliku popularnost svojom samom pojavom. Bud je ozbiljno shvatio posao i dodelio ga cenjenom dizajneru Bruks Stivensu, a do 1948. godine je isporučio četiri tokva vagona.

Zadnji deo njih je bio nešto posebno sa staklenim prozorima koji su se prostirali u krov, ali je sam prostor bio limitiran sa samo 12 sedišta. Takva sedišta su bila najskuplja u ponudi, a lokomotiva je vukla dodatnih šest vagona.

Oni su ostali u ponudi sve do 1964. godine kada ih je avionska industrija penzionisala pa su prodati nacionalnoj železnici Kanade, a korišćeni su sve do 1970. godine. Krajem 1970-ih godina svi vagoni su završili pod presom sa izuzetkom dva koji se nalaze u muzeju.

Zoran Tomasović

(423)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments