1. Home
  2. Zelene strane
  3. Honda i NASA su razvili nove, superiorne fluorid-jonske baterije
Honda i NASA su razvili nove, superiorne fluorid-jonske baterije
0

Honda i NASA su razvili nove, superiorne fluorid-jonske baterije

746
0
Podelite sa prijateljima:

Tim naučnika zaposlenih u kalifornijskom Institutu za tehnologiju iz Kalteka u saradnji sa Laboratorijom američke organizacije NASA i istraživačkim centrom Honde, uspeli su da razviju novu fluorid-jonsku bateriju.

U dokumentu koji nosi naziv „Cikliranje elektroda od metalnog fluorida na sobnoj temperature: tečni elektroliti za fluorid-jonske ćelije visoke gustine“, upravo objavlenom na kanalu Science (Nauka), tim predvođen Viktorijom Dejvis, tvrdi da je osmislio novi tip fluorid-jonske baterije koja funkcioniše na sobnim temperaturama.

Aktuelna tehnologija fluorid-jonske baterije predstavlja bateriju u čvrstom stanju, a funkcioniše jedino na visokim temperaturama koje prevazilaze 150 stepeni Celzijusove skale.

Hemijsko rešenje za nove baterije koja koristi fluorid-jonsko rešenje zasnovano je na suvim tetra alkil amonijskim solima u etarskim rastvaračima i katodi izrađenoj od bakarno lantanijumskog trifluorida, a prema tvrdnjama iznetim u dokumentu, je sa uspehom dopunjavano na sobrnim temperaturama. Na isti način, to jest u istim uslovima, energija deponovana u fluorid-jonska baterijima je utrošena.

Prema tvrdnjama Dr Kristofera Bruksa, šefa istraživačkog tima Instituta Honda, i jednog od koautora, fluorid-jonske baterije poseduju mogućnost čuvanja oko deset puta više energije od litijum-jonskih ekvivalenata.

„Za razliku od litijum-jonskih baterija, one koje koriste fluorid ne predstavljaju bezbedonosni rizik, odnosno nisu izložene pregrevanju. Pored toga, korišćenjem fluorida se obezbeđuju značajno superiornije ekološke karakteristike, s obzirom na to da je izbegnut proces ekstrakcije kobalta ili litijuma,“ navodi Bruks.

Honda tvrdi da je moguće da će fluorid-jonske baterije biti korišćene u automobilskoj industriji, ali i u drugim oblastima gde se zahteva visoka gustina energije.

Proizvođač, ipak još uvek nije dao naznake o tome kada bi eventualno nova tehnologija mogla da doživi komercijalnu primenu.

AutoRepublika

(746)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments