1. Home
  2. Zelene strane
  3. Konačna usvojena verzija standarda Euro 7 je dosta blaža od prvobitno zamišljene
Konačna usvojena verzija standarda Euro 7 je dosta blaža od prvobitno zamišljene
8

Konačna usvojena verzija standarda Euro 7 je dosta blaža od prvobitno zamišljene

153
8
Podelite sa prijateljima:

Dugoročna saga sa standardom Euro 7 može se reći da je okončana: konačnu verziju prošlog petka je odobrio Savet EU, dok je Evropski parlament još u martu izglasao, a zatim se očekuju čisto formalne procedure – potpis predsednika Evropskog parlamenta i predsednika Evropske Unije.

Sadašnji Euro 6 standard uvođen je u fazama od 2014. do 2021. godine, kada je počela aktivna i javna faza pripreme Euro 7. Prema sadašnjim planovima vlasti Evropske Unije, standard Euro 7 biće poslednja faza u ograničavanju štetnih emisija iz motora sa unutrašnjim sagorevanjem u EU.

Standarda Euro 8 neće biti, jer vlasti EU 2035. nameravaju da zabrane prodaju novih putničkih i lakih komercijalnih vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem na fosilna goriva. U teoriji, vek trajanja motora sa unutrašnjim sagorevanjem posle 2035. godine može da se produži sintetičkim gorivom, ali o tome još nema konačne odluke.

Prvobitno je bilo planirano da standard Euro 7 za automobile i laka komercijalna vozila stupi na snagu u julu 2025, za kamione i autobuse – u julu 2027. godine.

Prvo izdanje Euro 7 za 2021. godinu, sa superkatalizatorima i najstrožim merama kontrole emisije, izazvao šok među proizvođačima automobila koji proizvode modele sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i plasiraju ih na evropsko tržište – ovo je jednostavno bilo nemoguće ispuniti.

Prelazno izdanje iz novembra 2022. bilo je mekše, ali i kategorički nije odgovaralo proizvođačima automobila zbog pooštravanja procedure testiranja: proizvođači su rekli da će sa takvim standardima „ugljovodonični“ automobili naglo poskupeti, a proizvodnja jeftinih modela generalno gubi smisao. U prevodu, morali bi da ih ukinu i da otpuste desetine hiljada radnika širom Evrope.

Zaoštrena geopolitička situacija, globalno usporavanje potražnje za električnim vozilima i lobističke aktivnosti organizacija poput ACEA (Evropsko udruženje proizvođača automobila) i Foruma za slobodu mobilnosti na kraju su primorale vlasti EU da u velikoj meri relaksiraju standard Euro 7 i odlažu njegovu primenu. Zakon će stupiti na snagu 20 dana nakon što bude potpisan i objavljen, ali se još ne zna tačno kada će se to dogoditi – najverovatnije 1. juna.

Kada zakon stupi na snagu, počeće odlaganje od 30 meseci za nove modele putničkih i lakih komercijalnih vozila koji prvi put prolaze kroz sertifikaciju: to znači da će standard Euro 7 za njih početi da se primenjuju od 1. januara 2027. dok za putnička i laka komercijalna vozila sertifikovana pre ovog datuma, standard Euro 7 počinje da se primenjuje godinu dana kasnije, odnosno od 1. januara 2028. godine.

Kamioni i autobusi dobili su još duže odlaganje: za vozila koja po prvi put prolaze sertifikaciju, Euro 7 će stupiti na snagu nakon 48 meseci, odnosno sredinom 2028. godine, za vozila koja su do tada već sertifikovana – posle 60 meseci, to jest sredinom 2029. godine.

Podsetimo, zabrana novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem posle 2035. godine važi samo za automobile i laka komercijalna vozila; novi kamioni i autobusi na ugljovodonična goriva će nastaviti da zagađuju vazduh izduvnim gasovima, osim ako se vlasti EU ne predomisle kako se približava 2035. godina.

Za „ugljovodonične” putničke automobile i laka komercijalna vozila, standard Euro 7 suštinski ne menja ništa u pogledu regulisanja količine štetnih emisija i metoda ispitivanja, ali je kontrola emisije čestica sve stroža. Euro 7 takođe predviđa stopu habanja kočnica od 3 mg/km za putnička i laka komercijalna električna vozila i 7 mg/km za slične „ugljovodonične“ modele, uključujući i hibridne. Zanimljivo je da je i automobilima sa vodoničnim gorivnim ćelijama dodeljen standard od 7 mg/km, iako su, u stvari, vrsta električnog vozila. Stroži zahtevi za električna vozila su razumljivi: u principu manje troše kočnice, jer za kočenje koriste regenerativnu snagu elektromotora.

Za kamione i autobuse na standardno gorivo, Euro 7 uvodi niz dodatnih ograničenja za štetne materije, uključujući azotne okside. Za putnička i laka komercijalna vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, Euro 7 zahteva održavanje deklarisanih ekoloških karakteristika 10 godina ili 200.000 km; za kamione i autobuse srednjeg opterećenja, odgovarajući standard je 10 godina ili 375.000 km; za teške kamione i autobuse – 15 godina. ili 875.000 km.

Za električna vozila i plug-in hibride, Euro 7 uvodi granicu habanja trakcione baterije: za putničke automobile, nakon 5 godina ili 100.000 km, stvarni kapacitet baterije mora biti najmanje 80 % nominalnog, a nakon 8 godina i 160.000 km – najmanje 72 %. Za laka komercijalna električna vozila i plug-in hibride, odgovarajuće vrednosti su 75 % i 67 %.

Potpuna lista dokumenata koji se odnose na Euro 7 dostupna je na sajtu Saveta Evropske Unije.

Evropski eko-aktivisti su, naravno, krajnje nezadovoljni previše mekim Euro 7 standardom (po njihovom mišljenju), ali je malo verovatno da će sada moći na bilo koji način da utiču na situaciju; njihov voz je prošao. Očekuje se da će poštovanje Euro 7 dovesti do povećanja cene putničkih automobila i do 200 evra – ovo je, generalno gledano, peni u poređenju sa hiljadama evra za koje bi „ugljovodonični“ automobili poskupeli. da je raniji Euro 7 stupio na snagu.

AutoRepublika

(153)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Eh, ko zna da li će i biti „sveta“ tog 01.01.2027. godine … Ili će nas sve djavo odneti i pre toga.

s mile

Kako stručni političari vode EU, menjaće oni planove, čini mi se više nego ovi naši političari

Rikošet

Ovo me podsjeća ne legalizaciju bespravno izgrađenih objekata. Jedni rade po projektu, debelo plaćaju dozvole, poštuju zakon, a drugi na crno i čekaju izbore da izađe neki od političara i kaže „mir mir niko nije kriv…“ omogućićemo legalizovanje svih bespravno izgrađenih objekata, ali poslije toga nema više gradnje na crno… Razvoj automobila i motora nije proces jednak pravljenju uštipaka, da ih sad zamijesiš i pečeš. To traje godinama i planira se godinama unaprijed. Ako se neko pripremao za najavljene strožije E7 norme, a rebalo bi da jesu svi (osim možda VW grupe koja je zadržala 2.0 TDI motore u širokoj… Pročitaj više »

Laki

👍👍

MRN

I moj je utisak da su „neki“ godinama unapred znali da će u konačnom sledu Euro7 biti ublažen i odložen na način kako se to i desilo.

s mile

Znali su svi iz tehnike, zato su i imali timove koji su Lobirali

NightRider

,,Mi“ smo zadnjih dve godine napravili novo odeljenje i razvili nove uređaje za Euro 7 normu, za merenje Amonijaka npr i sad je sve to skoro propalo…

Rikošet

Nažalost, sve je jasno.

Neko je gumicom preko noći obrisao puno takvih projekata što samo pokazuje da ti evropski kanali odlučivanja nisu ni najmanje sinhronizovani, tačnije da se struka veoma malo pita, a političari kao političari vode se interesom…