1. Home
  2. Vesti
  3. Kraj za Chevrolet Volt, Cruze i Impalu
Kraj za Chevrolet Volt, Cruze i Impalu
0

Kraj za Chevrolet Volt, Cruze i Impalu

454
0
Podelite sa prijateljima:

Kada je Ford pre nekoliko meseci najavio da će u skorijoj budućnosti u potpunosti ugasiti svoju ponudu automobila na američkom tržištu, veliki rival General Motors (GM) je izjavio da neće pratiti takav potez i da su putnički automobili veoma bitan deo njegove budućnosti.

Međutim, najveći američki proizvođač je danas objavio da će u skorijoj budućnosti zatvoriti tri fabrike u Severnoj Americi čime će najverovatnije biti zapečećena sudbina nekoliko modela.

Prva fabrika na listi se nalazi u gradu Lordstaun (savezna država Ohajo), gde se proizvodi Chevrolet Cruze, a i fabrika u Detroitu (savezna država Mičigen), gde se proizvode Chevrolet Volt i Impala, Buick LaCrosse i Cadillac CT6, će slediti potez. Za kraj tu je i fabrika u Ošavi (Kanada) čime bi trebala da bude okončana proizvodnja spomenute Impale i Cadillaca XTS. U njoj se takođe sklapaju i Chevrolet Silverado i GMC Sierra pikap kamioneti, ali kako se oni prodaju u zadovoljavajućim brojevima njihova sudbina se ne dovodi u pitanje.

U navedene tri fabrike je trenutno zaposleno oko 5.600 radnika koji će ostati bez posla na kraju 2019. godine. Nepoznato je da li će svi  modeli iz prethodnih rečenica biti ugašeni ili će proizvodnja, jednostavno biti prebačena na neku drugu lokaciju.

Jedini model čija je „smrt“ definitivno potvrđena je Volt. Ovaj električni automobil je predstavljen 2011. godine kao prvi potpuno novi model reorganizovanog GM-a nakon bankrota, ali mu u prilog nisu išle niske cene goriva pa prodaja nikada nije eksplodirala i uglavnom se kretala na cifri od oko 20.000 jedinica na godišnjem nivou. Šanse su velike da će ga sledeti u Cruze, čija je prošlogodišnja prodaja od 184.000 jedinice bila najmanja u istoriji modela, a pratiće ga i legendarna Impala.

GM je izjavio da će u budućnosti čak 75% globalnih modela deliti jednu od pet platforma, a novac će biti investiran u razvoj pikap kamioneta, terenaca i krosovera. Ova vest je stigla nedugo nakon što je predsednica kompanije Meri Bara, ponudila finansijsku nadoknadu za 18.000 radnika koji su blizu penzije, a i plate zaposlenih su snižene za 15%.

AutoRepublika

(454)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments