1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Lista: krosoveri koji su izuzetno sposobni kao terenci
Lista: krosoveri koji su izuzetno sposobni kao terenci

Lista: krosoveri koji su izuzetno sposobni kao terenci

5.36K
6
Podelite sa prijateljima:

Definitivno nisu ni svi krosoveri isti što se tiče terenskih sposobnosti. Mada ne mogu da se mere s modelima poput Jeepa Wranglera ili Toyote 4Runner, neki su sasvim solidni performeri van asfalta.

Da vidimo o kojim primercima se radi.

Bentley Bentayga

Ovo sigurno nije izbor broj 1 za „off-road“ entuzijaste, pre svega zbog cene. Za ovaj luksuzni „teškaš“ treba izdvojiti preko 200.000 evra, i to za početak. Međutim, on je veoma sposoban u terenskim egzibicijama. Odlikuje ga permanentni pogon na sve točkove i opcioni „All-Terrain“ paket, koji uključuje par različitih podešavanja za terensku vožnju.

Bentayga ima Torsen centralni diferencijal, otvoren zadnji diferencijal, kontrolu pri spuštanju nizbrdo, držanje automobila na nagibu i podesivo vazdušno ogibljenje, koje povećava dubinu gaza do 50 centimetara.

BMW X5

Novajlija je dobio osvežen, atraktivniji izgled za 2019. Dolazi sa čitavim nizom unapređenja sistema ogibljenja koja ga čine sposobnijim nego ikada. Uz xDrive pogon i novi „Rock“ režim vožnje, opcioni „Off-Road“ paket, X5 je dobio i zadnji diferencijal sa automatskom blokadom i podesivo vazdušno ogibljenje, kao i zaštitnu oplatu podvozja.

Infiniti QX80

Poput Lexusa LX, Infiniti QX80 nije toliko krosover koliko udoban SUV. Međutim, mada nije tako „pedigriran“ u ovoj oblasti poput Jeepa ili Land Rovera, reč je i dalje o veoma sposobnoj terenskoj mašini. QX80 krasi nezavisno ogibljenje na sva četiri točka, vazdušno oslanjanje i točkovi od 18 cola, i to u osnovnom paketu.

Jaguar I-Pace

Električni Jaguar je dobio visoke ocene za performanse na asfaltu. Ipak, ne treba zaboraviti da je on JLR proizvod, što znači da bi trebalo da bude sposoban i na podlogama koje nisu asfaltne. I-Pace može da „uroni“ u vodu duboku gotovo pola metra, nadmašujući Subaru Outback za oko 2,5 centimetara.

Napadni ugao od 16 stepeni nije posebno impresivan, ali sa permanentnim pogonom na sve točkove i odgovarajućim gumama, može da se upusti u borbu sa relativno teškim terenom, što teško može da se kaže za ostale električne modele.

Jeep Renegade

Ako neka marka ima visoku „terensku“ reputaciju, onda je to Jeep. Međutim, mnogi smatraju da Renegade, koji deli platformu sa Fiatom 500X, nije tako sposoban. Međutim, u Trailhawk izdanju, Renegade može da se pohvali „Trail-Rated“ oznakom, što znači da je prošao rigorozne testove Jeepa, uključujući vožnju po stenovitoj podlozi, penjanje uzbrdo i prelazak vodenih površina. Renegade Trailhawk ima pogon na sve točkove, može da „zaroni“ u vodu duboku 48 centimerata, a napadni ugao mu je 30,5 stepeni.

Kia Sorento

Kia je naglasila pri lansiranju novog Sorenta, da su terenski atributi podignuti na viši nivo. Čak je i objavljen video u kojem korejski krosover osvaja „Vrata pakla“, jednu od najtežih deonica Moaba, uz tek nekoliko neznatnih modifikacija.

Lamborghini Urus

Još jedna ultraluksuzna mašina s povišenim klirensom. Urus je zapravo iznenađujuće dobar kada je o terenskoj vožnji reč. Twin-turbo motor sa 650 ks, pogon na sve točkove i tri različita režima terenske vožnje: „Terra“, „Sabbia“ i „Neve“ (šljunak, pesak i sneg), oružje su u stanju da ukrote i najteže terene. Naravno, Urus je pre svega automobil za otvoren put, ali spreman i da siđe s asfalta u svako doba.

Lexus LX

Istini za volju, Lexus LX nije krosover. Ovaj automobil neguje postavku karoserije na šasiji, tako da je tipičan SUV. Međutim, on nije prvi izbor kupaca koji su u potrazi za tipičnim terencem. Ipak se tu Land Cruiser nameće kao logičniji izbor. Ipak, ne dozvolite da vas luksuz „zaslepi“, jer je LX izuzetno sposobna mašina. Krasi ga permanentni pogon na sve točkove, nezavisno ogibljenje u vidu dvostrukih trouglastih poprečnih ramena i podesiv klirens.

Mercedes-Benz GLE

Evo još jednog primerka iz premijum klase. Mada deluje „konfekcijski“, GLE će svakoga iznenaditi kada su terenski kapaciteti u pitanju. Krasi ga novo „E-Active“ ogibljenje sa „Curve“ i „Rocking Mode“ režmima. Sa nezavisnom, varijabilnom kontrolom točkova, može da pređe takve  stene od kojih bi se i mnogi rasni terenci „uplašili“.

Mitsubishi Outlander Sport

Ovaj model nekako dođe kao „prekaljeni veteran“ u ovoj grupi. Sa klirensom od 22 centimetra, Outlander Sport je viši po tom pitanju od većine vozila u svojoj klasi. On je takođe i duži i širi od većine i naravno nudi opcioni integralni pogonski sistem.

Range Rover Evoque

Za razliku od veće „sabraće“, Evoque se nikada nije nametao kao vozilo sposobno za savladavanje zahtevnog terena. Uvek smo ga doživljavali kao „lifestyle“ automobil za „blogerke“ ili „otpadače“ u kafićima. Međutim, sa permanentnim pogonom na sve točkove, napadnim uglom od 25 stepeni i mogućnošću „uranjanja“ u vodu duboku pola metra, on može da se upusti u dvoboj sa većinom rivala iz ove liste. Vrlo je verovatno da većina vlasnika/ca ovog Range Rovera nije ni svesna njegovih potencijala.

Rolls-Royce Cullinan

Naravno, najskuplji je među prisutnima. Međutim pored ekstremnog luksuza kojeg pruža, Cullinan je ozbiljan terenac. Jednako dominantno se ponaša i na asfaltu i na nekom šljunku ili blatu. Kada se aktivira „Off Road“ režim, uz varijabilni klirens, koji dodaje dodatnih 4 centimetra na razmak od tla, dobija se ultraskupi i ultrasposobni terenac.

Toyota RAV4

Popularni japanski model je izgradio reputaciju kao jedan od najboljih „off roadera“ u klasi. Novi model je sve podigao na još  viši nivo Odlikuje ga kontrola prilikom spuštanja nizbrdo, kao i izdašan klirens od 22 centimetra.

AutoRepublika

(5355)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Palio“ sam se na Jeep Renegade, dok mi ga jedan drugar nije bukvalno ogadio ukazivanjem na mogući problem sa neželjnim odizanjem zadnjih točkova pri jakom kočenju:
https://youtu.be/K40NOJaKv0E?t=62

Sub-Zero

Vec tri godine ga vozimo i nema nikakvih problema.

Balkanboj

Naravno da problema nema, dokle god se ne zakoči naglo i jako.

moron

Veruj, mene Renegade oduševljava ponudom prostora (i još nekim parametrima), ali, kad god bih rekao neku reč „pozitivno“ o njemu, taj drugar bi me „zalepio“ sa novim video klipom odizanja zadnjih točkova. I na kraju sam potpuno dugao ruke od tih kola.

Mad Max

Renegade jeste pravi džipić, i nije (pre)skup. To što se „diže“ na kočenju, govori da ima prave džip krvi, za razliku od svih ostalih glumac preskupih vozila na gornjoj listi. Ima problem sa kvalitetom pojednih sklopova i delova, to je realna mana.
Tek, Duster bi ih sve razbio ko „lončiće“ po ovim nedođijama, a jeftiniji je nego set kočnica za poijedine aute sa liste

moron

Renegade je za mene „avion“.
I još uvek je kod nas za 19.990 dostupan u četiri verzije ( a jedna je i 2,0 dizel 4X4)
https://www.jeep.rs/jeep-promocije/renegade