1. Home
  2. Istorija
  3. Kako je propust Lamborghinija umalo uništio BMW M1 projekat.
Kako je propust Lamborghinija umalo uništio BMW M1 projekat.
0

Kako je propust Lamborghinija umalo uništio BMW M1 projekat.

802
0
Podelite sa prijateljima:

Italijanska marka je prvobitno bila zadužena za dizajniranje bavarskog superautomobila, međutim, zbog nekih drugih projekata i finansijskih teškoća, BMW je bio na kraju prisiljen da spasava stvar.

BMW M1, automobilska ikona iz sedamdesetih, pokazao je da je nemački premijum proizvođač sposoban da se takmiči u areni visokoperformantnih četvorotočkaša. Poslužio je kao homologacioni model za trkanje u Grupi 4, a Lamborghini je prvobitno trebalo da dizajnira automobil sa središnje pozicioniranim motorom, prvenstveno zbog posedovanja ekspertize u domenu egzotičnih mašina. Međutim, malo je nedostajalo da zbog toga sve padne u vodu.

Logično se nameće da je ovakva saradnja bila savršena za obe kompanije – BMW dobija potpuno novu specijalizovanu homologaciju a Lamborghini dobija preko potrebni živ novac da bi radio na projektu. Međutim, Italijani su pokušavali da pronađu i alternativne načine za izlazak iz finansijske krize, pored svojih sopstvenih superautomobila, uključujući potencijalni ugovor sa američkom vojskom u vezi sa terenskim vozilom. Nazvan „Project Cheetah“, ovaj neuspeli 4×4 je ugrozio budućnost M1.

Naime, američka armija je pozvala inženjerske firme da predstave rešenja za 4×4 vozilo sposobno da prevozi trupe u borbu i iz nje, da funkcioniše u ekstremnim situacijama, različitim klimatskim uslovima i da poseduje značajnu vučnu moć za obavljanje različitih zadataka. Da je Lamborghini obezbedio ugovor, on bi doneo finansijsku stabilnost za italijansku firmu u izvesnom periodu.

Lamborghini Cheetah 4×4 koncept

Godine 1977., Lamborghini je vojnim glavešinama predstavio Cheetah koncept u formi otvorenog 4×4 vozila sa zadnje pozicioniranim, 5,9-litarskim Chryslerovim motorom. Karoserija od fiberglasa i motor otporan na vodu bili su impresivni, ali je pozicija motora rezultirala slabim terenskim potencijalima. Američka armija se odlučila za AM Generalov Humvee, što je Lamborghini ostavilo sa velikom „rupom u novčaniku“.

Uporedo sa propašću modela Cheetah, BMW je postajao sve nestrpljiviji zbog sporog napretka M1 projekta. Nakon dosta nesuglasica i svađa, pa čak i navodne krađe Lamborghinijevih planova, BMW je završio automobil unutar kuće. To se ispostavilo kao dobar potez.

BMW M1 je prvi i za sada jedini superautomobil bavarske marke, verovali ili ne. Đuđaro je nacrtao M1 sa središnje pozicioniranim motorom, i na taj način kreirao jednu od ikona koje su obeležili tu eru.

Sa središnje pozicioniranim, 3,5-litarskim rednim šestocilindrašem sa 273 ks, BMW-ov supersportista je u civilnoj verziji mogao da pojuri do 258 km/h.

Spreman za trkačke staze, M1 je na vreli asfalt stupio u Procar izdanju, koje je moglo da „iscedi“ do 850 konja. U seriji koja se vozila pred F1 trke, učestvoala su neka veoma poznata imena, poput Nikija Laude i Nelsona Pikea, koji su osvojili Procar seriju 1979., odnsosno 1980. godine.

BMW M1 Procar

Ukupno je 453 BMW-a M1 proizvedeno, s tim što su 20 bili Procar trkači. Peh Lamborghinija je igrom sudbine doveo do kreiranja jednog od najprepoznatljivijih superautomobila ikada, tako da BMW na neki čudan način može da zahvali Lamborghiniju za to.

Lamborgini LM002

S druge strane, italijanski proizvođač je potrošio mnogo vremena i novca u Cheetah projekat. Ipak, iz onog što se spasti može, nastao je čuveni SUV marke, LM002.

AutoRepublika

 

(802)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments