1. Home
  2. Vesti
  3. Superheroji 10 godina na putevima Srbije
Superheroji 10 godina na putevima Srbije
0

Superheroji 10 godina na putevima Srbije

195
0
Podelite sa prijateljima:

U okviru tradicionalne kampanje „Superheroji na putu“, posvećene povećanju bezbednosti dece u saobraćaju, kompanija Hyundai Srbija organizovala je edukaciju o upotrebi dečijeg auto sedišta u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Sa ciljem osnaživanja svesti o pravilnoj upotrebi auto sedišta za decu, savetnici iz Udruženja „Roditelj“ su prisutnima još jednom ukazali na veoma značajne detalje koji se tiču, zakonske regulative, odabira i postavke auto sedišta. Osim toga, učesnicima koji su pokazali najbrže i najobuhvatnije poznavanje pravilne upotrebe uručena su i auto sedišta.

Predavanje na sceni „Raša Plaović“, deo je sveobuhvatne akcije koja se, u saradnji sa Udruženjem „Roditelj“, održava od oktobra do decembra. U ovom periodu u Školi roditeljstva „Nada Lazić“, Gradskoj opštini Zemun i Lokalnom savetu za bezbednost u saobraćaju Gradske opštine Vračar, realizuje se deset edukativnih predavanja tokom kojih roditelji dobijaju priliku da se informišu, čuju korisne savete i praktično osposobe za pravilno korišćenje dečijeg sedišta. Učesnici svakog predavanja na poklon dobijaju knjigu priča Biljane Kordić „Čarobne priče o saobraćaju“, koje deci na jedinstven način pojašnjavaju saobraćajne pojmove. Za roditelje koji su pokazali najveće poznavanje saobraćajnih propisa obezbeđena su auto sedišta.

  • Kampanja „Superheroji na putu“ je kontinuiran projekat kojim kompanija Hyundai Srbija daje svoj doprinos podizanju javne svesti o merama za povećanje bezbednosti dece u saobraćaju. Aktivnosti u okviru ovog projekta započele su 2008. godine kada je kompanija donela odluku o implementaciji globalne inicijative kompanije Hyundai.
  • Tokom deset godina, u aktivnostima u okviru kampanje „Superheroji na putu“, usmerenim prvenstveno na edukaciju najmlađih, učestvovalo je 10.000 dece predškolskog i nižeg školskog uzrasta. U ovom periodu deca su o ponašanju u saobraćaju učila kroz predavanja, praktične vežbe i kreativne konkurse. U 2018. fokus kampanje je na roditeljima i njihovom obučavanju za upotrebu auto sedišta, a aktivnosti edukacije realizuju se u saradnji sa Udruženjem „Roditelj“.
  • Kako bi dete bilo bezbedno tokom vožnje svaki mališan visine do 150 centimetara i težine do 36 kilograma trebalo bi da se vozi u auto sedištu.
  • Prvi korak u nabavci ovog dodatka jeste odabir odgovarajućeg modela. Razlikuje se nekoliko grupa sedišta, a ključni kriterijum kojim roditelji treba da se rukovode prilikom kupovine jeste težina deteta. S tim u vezi, auto sedište grupe 0 namenjeno je deci težine do 10kg, grupe 0+ do 13 kilograma, grupe 1 od 9 do 18 kilograma, grupe 2 od 16 do 25 kilograma i grupe tri od 23 do 36 kilograma.
  • Sedište mora biti provereno i bezbedno. Prema postojećim propisima (Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima) auto sedište mora ispunjavati standarde Direktive Ekonomske komisije UN za Evropu ECE 44 ili standarde po Regulativi R129 i-Size. Testiranje u skladu sa ovom direktivom uključuje simulaciju onih okolnosti u kojima najčešće dolazi do smrtnog ishoda putnika.
  • Neke od najčešćih grešaka pri korišćenju auto sedišta jesu upotreba sedišta neodgovarajuće veličine, neispravno postavljanje i nepravilno vezivanje deteta.
  • Sedišta za decu do 13 kilograma obavezno se postavljaju suprotno smeru vožnje i pod uglom od 45 stepeni, odnosno u poluležećem položaju kako bi bila obezbeđena optimalna pozicija glave i kičme deteta prilikom naglih kočenja. Preporuka je da se dete vozi suprotno smeru vožnje sve dok ne preraste sedište.
  • Auto sedišta grupe 1 i 2 postavljaju se u smeru vožnje, a dete se vozi okrenuto u smeru sedećem. Ukoliko je pravilno postavljeno ono će uvek biti na zadnjem sedištu, pričvršćeno zategnutim sigurnosnim pojasevima za zadnje sedište.
  • Buster jastuci su auto sedišta grupe 3 a prepoznatljivi su po tome što nemaju sopstvene pojaseve, već je dete vezano sigurnosnim pojasevima vozila preko ramena sredinom grudne kosti i preko karlice.
  • Na prednjem sedištu mogu se postaviti samo sedišta grupe 0 i 0+, ali u tom slučaju je obavezno deaktivirati vazdušni jastuk suvozača.

(195)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments