1. Home
  2. Zelene strane
  3. Zatvaranje rudnika kobalta u Kongu uzrokovalo bi katastrofu
Zatvaranje rudnika kobalta u Kongu uzrokovalo bi katastrofu
3

Zatvaranje rudnika kobalta u Kongu uzrokovalo bi katastrofu

425
3
Podelite sa prijateljima:

Ministar rudarstva Demokratske Republike Kongo je upozorio da bi obustava rada, odnosno eksploatacije kobalta u lokalnim rudnicima, uzrokovala katastrofalan sled događaja u ekonomiji i društvu generalno. Ocenu je izneo tokom prezentacije podataka javnosti koji govore o padu izvoza kobalta u prvom tromesečju koji se meri cifrom od 15%.

Kongo je država koja figurira kao najveći svetski proizvođač kobalta. Stabilnost finansija zemlje umnogome zavisi od rezultata postignutih u sektoru rudarstva koje sa 32% učestvuje u bruto društvenom proizvodu, dok se 95% izvoznih rezultata (to jest prihoda od eksporta) oslanja na ono što “iskopaju rudari”. Podatke je saopštila lokalna centralna banka i odnose se na 2018. godinu.

„Kongo neće moći da izdrži situaciju u kojoj bi eventualno došlo do naglog prekida proizvodnje, uslovljenog višom silom, u vodećim rudnicima,“ izjavio je Vili Kitobo Samsoni u pisanoj analizi u koju je novinar Reutersa imao uvid.

Izvoz kobalta, koji predstavlja metal neophodan u proizvodnji baterija za elektromobile, pao je za 15,2% tokom prvog kvartala, u odnosu na lanjski tromesečni period, piše u napomenama. Nasuprot tome, izvoz bakra je uvećan za 12,8%.

„Kada bismo pristupili zatvaranju rudnika, potencijalnu zdravstvenu krizu bismo zamenili sigurnom ekonomskom katastrofom, što bi dalje uzrokovala društvenu krizu,“ napisao je Samsoni.

Klauzula više sile je uobičajena odredba ugovora koja omogućava legalno nepoštovanje ugovornih uslova, u slučaju da se ispune kriterijumi koji definišu pojam više sile, odnosno neizbežnih okolnosti.

Rudarske kompanije angažovane u južnom bakarnom pojasu Konga uključuju ćerka firmu Glencora, kompaniju Katanga Mining, a zatim i kineski Molybdenum’s Tenke Fungurume, MMG, kao i Chemaf. Pored njih i firma Ivanhoe razvija projekat uspostavljanja svoja dva rudnika bakra na toj lokaciji.

Pandemija je već uslovila da Chemaf zatvori svoj rudnik kobalta i bakra Usoke, dok je i Ivanhoe obustavio iskop na lokaciji gde se ekstrahuje bakar, a koja se zove Kipushi.

Povrh svih promblema s kojima se Kongo suočava, Zambija, kao ključna tranzitna zemlja za isporuke kobalta i bakra, je uvela dvonedeljni karantin za sve povratnike i putnike kroz zemlju, generalno. To je još dodatno otežalo poziciju Konga, s obzirom na činjenicu da vozači kamiona bivaju prinuđeni na karantin, odmah po ulasku u Zambiju.

„Ovakva situacija je neodrživa,“ rekao je on.

Poziciju Konga otežava i pad cene bakra.

AutoRepublika

(425)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Čitam jutros da je u Srbiji zatvoren Rudnik „Soko“, da je za sada „pozitivno“ 9 rudara …

xtrimi

Ja samo ne razumem kako je Zambija, zemlja koja se ne graniči sa Kongom tranzitna zemlja. I kako im to smeta. I kakvi božiji kamioni?
Zat Kongo ne izlazi na Atlanski okean?