1. Home
  2. Industrija
  3. Češka automobilska industrija – prikriveni div
Češka automobilska industrija – prikriveni div
0

Češka automobilska industrija – prikriveni div

5.87K
0
Podelite sa prijateljima:

Pre samo dvadeset godina teško je bilo poverovati da će Češka postati peta zemlja u Evropi po broju proizvedenih automobila na godišnjem nivou. Najviše zasluga za ovakav uspeh kompletne češke automobilske industrije nosi naravno domaća marka – Škoda  i njen patron Volkswagen. 

Region Centralne Evrope je strateški fenomenalno pozicioniran, jer ni istok, ni zapad kontinenta nisu daleko, sa podjednako dobrom infrastrukturnom povezanošću i sa severnim i južnim delovima. Dakle, sama lokacija je izuzetno povoljna za proizvodnju automobila. Veliki proizvođači već decenijama ulažu u ovu oblast te ne čude podaci iz 2017. godine o velikom broju proizvedenih vozila u navedenom delu Evrope. Prethodne godine u Slovačkoj, Češkoj, Poljskoj i Mađarskoj napravljeno je 3,1 milion automobila, što je za 35% više nego što je to bio slučaj 2007. godine.

Češka je lider u automobilskoj industriji Centralne Evrope s obzirom na to da je 2017. godine u ovoj zemlji proizvedeno 1,4 miliona četvorotočkaša, što je za 5% više u odnosu na 2016. godinu.

Škoda – jedna automobilska bajka

Malo je proizvođača iz komunističke ere koji su uspeli da se uspešno prilagode na kapitalističke tržišne uslove, a najuspešniji među njima svakako je Škoda. Naravno, da je kompletna transformacija ove marke bila u rukama Čeha, teško je da bi Škoda bila ono što je danas, ali olakšavajuća okolnost, odnosno spas sa neba ukazao se za ovaj brend 1990. godine.

Te godine je Volkswagen grupacija preuzela upravljanje Škodom. Iako je i sam patron nekoliko godina lutao pokušavajući da pronađe pravu, dobitnu formulu za posrnulog proizvođača, na kraju se do nje i stiglo. Uprava Volkswagen grupe namenila je Škodi ulogu budget brenda, odnosno marke za one sa plićim džepom.

Pojavom modela kao što su Octavia i Fabia, i uvođenjem mantre Simply Clever, Škoda počinje da se probija ne samo na tržištu Centralne i Istočne Evrope, već i u bogatijim delovima kontinenta. Ispostavilo se da kupci žele jeftin i pouzdan automobil.

Škoda Karoq
Škoda Karoq

No, kako je rasla Škodina popularnost i sve veći broj prodatih modela, eksponencijalno je rasla i cena vozila češke marke. Sa dizelgejtom i preraspodelom snaga u okviru same VW grupe jasno je da će cene Škodinih modela u narednim godinama dodatno porasti, a da će ova marka zauzeti dosadašnje mesto Volkswagena u grupaciji, dok će se nemački „narodni auto“ posvetiti elektrifikaciji i alternativnim gorivima.

Međutim rast prodaje i sve veća snaga Škode nije svima po volji, pogotovo ne moćnim nemačkim radničkim sindikatima. Prošle godine, čelnici ovih sindikata zahtevali su od rukovodstva grupe da premesti proizvodnju određenih modela češke marke van njenih fabrika, kao i da se Škodi više naplati korišćenje VW pogonskih sklopova i platformi. Do izmeštanja proizvodnje nije došlo, ali je jasno da će sa dodatnim rastom češki brend biti primoran da počne sa korišćenjem i drugih fabrika van domicila, naravno, u obzir dolaze svi pogoni cele VW grupacije širom sveta.

U 2017. godini Škoda je proizvela rekordnih 858.103 automobila što je rast od veliki 12,5% u odnosu na 2016. godinu. Rast prodaje čelnici pripisuju pre svega novim SUV modelima.

Hyundai u Češkoj

Hyundai Motor Manufacturing Czech Company kako glasi pun naziv fabrike, prvi je pogon južnokorejskog proizvođača u Evropi. Izgradnja objekata počela je 2007. godine i završena je nakon svega 18 meseci.

Hyundaijev pogon u Češkoj radi u tri smene i trenutno zapošljava nešto više od 3.300 ljudi. Predstavnici za medije ove marke ističu da je prisustvo azijskog proizvođača dovelo do stvaranja oko 10.000 radnih mesta u regionu. Pored automobila, Hyundai u ovoj fabrici pravi i različite vrste transmisije koje se ugrađuju i u ovoj fabrici, ali se i šalju na druge proizvodne lokacije kao npr. u Sankt Peterburg i Žilinu.

U češkom pogonu sklapaju se sledeći modeli: ix20, i30 hatchback, i30 kombi i Tucson.

Prethodne godine Hyundai je u Češkoj proizveo 356.700 automobila, što je blagi pad od 0,5% u odnosu na 2016. godinu. Ni ova godina neće doneti boljitak za azijsku marku u Evropi. Već je saopšteno da se očekuje pad proizvodnje u tekućoj godini, pre svega zbog manje potražnje u Nemačkoj, ali i zbog nesigurnosti u Velikoj Britaniji koju je izazvao brexit.

Hyundai Tucson

TPCA – još jedna francusko-japanska romansa

Gde bi se mogla odigrati francusko-japanska ljubav: Pariz, Tokio, Strazbur, Osaka? Ne, tačan odgovor je Kolin u Češkoj, gradić nadomak prestonice – Praga.

TPCA je zapravo zajednički poduhvat Toyote i PSA grupacije i osnovana je sa ciljem proizvodnje automobila za evropsko tržište. Fabrika je osnovana 2002. godine, a sa sklapanjem vozila početo je u februaru 2005. godine. Mali kuriozitet, iako je proizvodnja počela već spomenutog datuma, ovaj pogon je imao zvanično, svečano otvaranje tek u junu iste godine.

Dakle, ovde se sklapaju automobili Toyota i PSA grupacije odnosno konkretno Peugeota i Citroena. Trenutno TPCA proizvodi sledeće modele: Toyotu Aygo, Peugeot 108 i Citreon C1. Pomalo zastareli portfolio ove fabrike rezultirao je i manjim tražnjom prošle godine, pa samim tim i manjim obimom proizvodnje.

U 2017. godini u TPCA je sklopljeno 199.078 vozila, što je pad od 9,8% u odnosu na 2016. godinu. U maju tekuće godine počela je proizvodnja restilizovanih modela Aygo, 108 i C1, a čelnici ove fabrike nadaju se da bi se sa restilizacijom mogla podići potražnja za navedenim automobilima.

Toyota Aygo iz Češke

Budućnost češke automobilske industrije

Mada su i Hyundaijeva fabrika i TPCA zabeležile pad proizvodnje u prošlog godini, ipak nema razloga za veliku brigu u Češkoj, pre svega zbog odličnih rezultata Škode, ali i zbog najave novih investicija drugih proizvođača.

Tu je naravno i prateća industrija tzv. „komponentaša“, a ovakvih fabrika u Češkoj je trenutno oko pet stotina. Osim toga, stižu i nova ulaganja. U aprilu ove godine BMW je najavio da će u ovoj slovenskoj zemlji napraviti veliki razvojni centar, neposredno u blizini granice sa Nemačkom. Bavarci nameravaju da na ovoj lokaciji razvijaju i testiraju nove modele, a ukupna investicija je vredna 250 miliona evra.

Ono što stručnjaci vide kao potencijalni budući problem u Češkoj je nešto drugačije prirode. Kao jedna od potencijalnih prepreka na putu vidi se i veliki rast plata u ovoj državi u prethodnoj deceniji, što bi moglo ugroziti status Čeha kao jeftine radne snage. Čak i da se rast zarade nekako ublaži, opet ostaje problem nedovoljno radnika za nove fabrike. U zemlji koja broji blizu 11 miliona stanovnika, i gde je nezaposlenost na rekordno niskom nivou, nije lako pronaći nove radnike.

Osim toga, tu je i mogući sukob Škode sa patronom Volkswagenom. Već spomenuti pokušaj okršaja nemačkih radničkih sindikata sa Škodom brzo je propao, uz navode čelnika grupacije da ne postoje nesuglasice među markama. Javna je tajna da Nemci nisu previše zadovoljni velikim uspehom Škode, kao i da se traži da češka marka plaća više za ustupanje motora, transmisije, platformi, ali i druge, savremene tehnologije. Takođe, navodi se bojazan VW grupe da bi odlična prodaja Škode mogla ugroziti već započetu elektrifikaciju.

Naime, Volkswagen planira da plasira na tržište čak 50 električnih modela iz cele grupe do 2025. godine. Ukoliko se u narednom periodu ne umanje troškovi proizvodnje baterija, znatno jeftinije Škodini modeli sa SUS motorima mogli bi ugroziti kompletnu prodaju električnih automobila cele grupacije.

Osim toga kao jedan od potencijalnih problema navodi se i prelazak Volkswagena na električne modele. Kompletna ulaganja u elektrifikaciju cele grupe za sada su procenjena na 20 milijardi evra, i to za period do 2025. godine. Nemci ozbiljno ulažu u razvoj automobila koji kao pogonsko gorivo koriste električnu energiju, što otvara pitanje koliko će se ulagati u SUS motore i platforme za modele sa konvencionalnim pogonom? Ukoliko bi Škoda bila ostavljena da samostalno razvija agregate (što je malo verovatno), Česi bi se našli u veoma nezgodnoj situaciji.

U svakom slučaju, narednih nekoliko godina biće za češku automobilsku industriju „biti ili ne biti“, biće interesantno videti kako će se Česi izboriti sa nadolazećim izazovima.

Đorđe Platiša

(5874)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments