1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Japanski „Bemve“ Infiniti Q45
Zanimljivost dana: Japanski „Bemve“ Infiniti Q45

Zanimljivost dana: Japanski „Bemve“ Infiniti Q45

792
1
Podelite sa prijateljima:

Sajam automobila u Detroitu 1989. godine je onaj koji bi svaki ljubitelj japanskih četvorotočkaša trebalo da pamti u lepom svetlu. Tada su debitovale neke od najvećih legendi iz ostrvske države, kao što su Honda/Acura NSX, Lexus LS400 i Mazda MX-5 Miata, ali jedan model koji je često zaboravljan je Infiniti Q45. Označio je ulazak Nissana u svet luksuznih automobila i na kratko ćemo ga analizirati u ovom izdanju zanimljivosti dana.

O odluci japanske industrije da se oproba i u premijum kategoriji smo dosta puta pisali, a ista situacija važi i za odluku Nissana da nam podari Infiniti.

Sve je započelo krajem sedamdesetih godina kada su Sjedinjene Američke Države odlučile da ograniče broj uvoznih vozila i na taj način nateraju strance da izgrade svoje fabrike „preko bare“. To će se na kraju i desiti, ali su Toyota, Honda, Nissan, Mazda i ostali u početku započeli da uvoze samo skuplje modele.

Brzo su zaključili da su Jenkiji navikli na pouzdanost onoga „Made in Japan“ da im ne smeta da potroše više novca, pa je odjednom postala realnost i da vidimo prvi japanski luksuzni četvorotočkaš. Pionir je bila Hondina divizija Acura i debitovala je 1986. godine. Pokazalo se u jako dobrom svetlu, ali ruku na srce, treba priznati da je Acura uglavnom prodavala prepakovane Honde sa izuzetkom modela Legend koji je razvijen u saradnji sa britanskim Roverom.

Nissan je znao da i Toyota sprema novi Lexus i nije mogao da sedi skrštenih ruku. Osnovan je tim pod imenom „Horizon Task Force“ 1985. godine, s ciljem da se razvije poveća limuzina u kategoriji sa cenjenim rivalima kao što su Mercedes S Klase, BMW Serije 7 i Jaguar XJ. Dok će Lexus otvoreno priznati da je ciljao na udobnost i tišinu tokom vožnje na duže relacije, kao što je slučaj sa S Klasom, Nissan je želeo dinamičnost i agresivnost Serije 7.

Još jedna od razlika između Lexusa i budućeg Infinitija je bila na račun stila. LS400 je po mnogim dizajnerskim detaljima ličio na nemačku školu, ali je stilista Infinitija Šundži Jamanaka od prvog dana želeo automobil na prvi pogled prepoznatljiv kao Japanac.

Izbor imena je pao na Q45 iz dva razloga. Ovo „Q“ se odnosilo na kategoriju poznatu u Velikoj Britaniji kao „Q-Car“ i bila je referenca za automobile sa pomalo dosadnim stilom, ali visokim performansima (u Americi se koristi izraz „sleeper“). Brojka „45“ je naravno predstavljala zapreminu 4,5-litarskog motora sa osam cilindara.

Q45 je debitovao na Salonu automobila u Detroitu 1989. godine da bi se u prodaji pojavio godinu dana kasnije. I pre spomenutog datuma novonastali Infiniti je često reklamirao svog velikana, bez da ga pokaže javnosti pre vremena. Primera radi, jedna od popularnijih reklama je bila ona gde vidimo samo vozača kako uživa u vožnji kroz krivudave puteve Kalifornije pored obale okeana, a u pozadini se samo čuje klasična muzika.

Publika nije bila sigurna šta da očekuje i biće im potrebno dosta vremena da se naviknu na stil. To se posebno odnosi na masku hladnjaka i mnogi će tvrditi da izgleda kao General Motorsov značajno jeftiniji Oldsmobile. Enterijer je dobio solidne ocene i oprema je bila manje-više očekivana.

Kategorija gde Infiniti nikako nije razočarao je ležala u oblasti snage. Spomenuti 4,5-litarski benzinac se mogao pohvaliti sa 278 konjskih snaga i maksimalnih 292 Nm obrtnog momenta. Kasniji testovi će pokazati da je brojka zapravo bliža 300 „grla“, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko četvorostepenog automatskog menjača.

Q45 je bio u stanju da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 6,7 sekundi sekundi (maksimalna brzina je bila limitirana na 250 km/h), što ga je zapravo učinilo jednim od lidera u klasi. Nezavisno ogibljenje i velike disk kočnice su takođe dobile odlične ocene javnosti.

Japanci će morati da čekaju na Lexus više od dve decenije nakon što se pojavio u prodaji u Americi, ali je Q45 bio dostupan „kod kuće“ od prvog dana i tamo se prodavao pod značkom Nissan-Infiniti Q45. Spomenućemo da je cena baznog modela iznosila oko 38 hiljada američkih dolara (oko 86.644 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca) dok je recimo Mercedesova S Klasa bila za 40% skuplja.

Lexus LS400 će osvojiti srca kupaca od prvog dana, i u svojoj debi godini pronaći 42.806 mušterija. Q45 nije bio jednake sreće i najbolja prodajna godina je bila 1991. kada se tek 14.623 kupca odlučila za njega. Sam imidž Toyote je svakako bio jači od Nissanovog, ali će mediji dugo godina tvrditi da je pomalo čudan stil „ubijao prodaju“.

Kraj prve generacije je stigao 1996. godine, posle čega je debitovao nešto „civilizovaniji“ stil, a kraj za sam Q je stigao deset godina kasnije.

Spomenućemo da Q45 nije bio jedini Infiniti u ponudi na svom debiju. Američki kupci su mogli da biraju i između modela M30, ili kako je u Japanu bio poznat kao Nissan Leopard, a godinu dana kasnije ponuda je proširena sa G20 (Nissan Primera).

Na kraju dana, lako bi bilo karakterisati Q45 kao promašaj, ali je zapravo bio više nego dobar pokušaj da se neko suprostavi BMW-u. I veći brendovi od Infinitija su poraženi u takvom poduhvatu, a Q45 je otišao u istoriju kao model koji je barem na papiru zaplašio Nemce u njihovoj igri…

Zoran Tomasović

(792)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
'79 DeVille

Ja lično ne volim derivate. Podsećaju me na lutke punjene silikonom i botoksom.