1. Home
  2. Industrija
  3. Licemernom Volkswagenu smetaju ratne operacije u Siriji, ali ne smetaju logori u Kini
Licemernom Volkswagenu smetaju ratne operacije u Siriji, ali ne smetaju logori u Kini
6

Licemernom Volkswagenu smetaju ratne operacije u Siriji, ali ne smetaju logori u Kini

1.20K
6
Podelite sa prijateljima:

Rukovodstvo nemačkog giganta i dalje je tiho kada je reč o prisustvu te kompanije u kineskoj provinciji Sinđiang. U ovoj provinciji kineske vlasti drže u pritvoru više od milion stanovnika, većinom Ujgura pripadnika muslimanske etničke manjine. 

Izgleda da moralni kompas Volkswagena radi samo po potrebi, odnosno onda kada im narede. Nije nikakva tajna da se odluke u VW grupi ne donose samo od strane menadžmenta, već svoju reč imaju i izuzetno moćni radnički sindikati, ali i sama država Nemačka.

Nemačka je oduvek štitila svoje automobilske proizvođače i to je jedan od bitnijih razloga zašto su isti uspeli da se domognu čelnih mesta u modernoj industriji. Nemci imaju svojih problema sa velikim brojem naseljenih Turaka koji su „isuviše često pod uticajem političara u matičnoj Turskoj“, kako je to prošle godine komentarisao list Spiegel.

Stoga i pritisak Nemačke preko EU, da se zaustave ratne operacije Turske protiv Kurda u Siriji. Ovim zahtevima priključio se i sam Volkswagen koji je trebalo da uskoro počne sa izgradnjom fabrike u Maloj Aziji. Ipak, prvi čovek te marke – Herbert Dis, nedavno je odbacio mogućnost otvaranja pogona, sve dok predsednik Erdogan ne povuče trupe iz komšijske Sirije.

„Nećemo postaviti ni temelj sve dok Turska rešava probleme kroz upotrebu oružja“, rekao je novinarima Herbert Dis. On je dodao da veruje i da kompanije moraju same voditi računa o kršenju ljudskih prava. “Ako kompanije misle da su ljudska prava i međunarodno pravo u domenu primene samo država, onda se gubi etički osnov, a to je veoma loša stvar”, kazao je Dis.

Istovremeno sa turskim ratnim nastupom u Siriji stižu i dramatične vesti iz daleke Kine. Kineske vlasti godinama unazad zatvaraju Ujgure, i druge pripadnike muslimanske veroispovesti u logore, gde se oni „podvrgavaju prevaspitavanju“.

Navodi se da su u ovim logorima zatvorenici izloženi političkoj indoktrinaciji i da su prisiljeni da se odreknu kako svog jezika, tako i vere.

Evropski mediji, uključujući i one iz Nemačke, izneli su ovih dana niz optužbi na račun Volkswagena koji ima fabriku u provinciji Sinđiang gde se odvijaju ove užasne radnje. Naime, navodi se pogon Urumkvi u ovoj regiji radi se ozbiljnim gubicima.

Süddeutsche Zeitung (SZ) ističe da Volkswagen ćuti o kršenju ljudskih prava u Sinđiangu, i da se ne oglašavaju jer ne žele da remete odnose sa kineskim vlastima. Na insistiranje nemačkih novinara da daju više informacija o fabrici Urumkvi, pres odeljenje proizvođača automobila dalo je šture odgovore.

„Kapacitet proizvodnje je 50.000 automobila na godišnjem nivou. Očekujemo da se u ovom delu Kine značajno poveća potražnja za novim automobilima, te ovu fabriku čeka svetla budućnost“, stoji u saopštenju Volkswagena.

SZ ne staje sa svojim optužbama. Oni tvrde da SAIC, jedan od Volkswagenovih partnera u Kini, zapravo finansira paravojne snage koje stoje iza logora u kojima se nalaze Ujguri.

U razgovoru sa novinarem BBC-ja, Herbert Dis je naveo da nije upoznat sa postojanjem bilo kakvih logora u Sinđiangu, a zatim je dodao da ne može da komentariše postupke kineske vlade. Dis je tada rekao da je radostan što Volkswagen otvara nova radna mesta u Kini.

Činjenica je da je nakon Evrope, Kina drugo najvažnije tržište za Volkswagen grupu na globalnom nivou. Primera radi, protekle godine nemački gigant prodao je na Starom kontinetu 4.380.000 automobila, dok je u Kini isporučeno 4.207.000.

Očigledno je su etički osnovi o kojima je govorio Dis relativnog karaktera, sve u zavisnosti od toga da li im u tom trenutku odgovaraju. Uostalom, zašto bi se neka nemačka kompanija usprotivila postojanju bilo kakvih logora? Nemci i logori, zvuči li vam poznato?

AutoRepublika 

(1198)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Primedba redakcije: Komentar Vam je obrisan jer se kosi ne s pravilima ovog portala i lepog ponašanja, već i osnovnim humanim načelima. Ukoliko mislite da je to što ste napisali u redu, potpišite se ubuduće imenom i prezimenom.

Zvezdan

Ne lupaj majke ti Kakvi god da smo, fasisti nismo.

Renault Terminator

Nazalost da,Jasenovac,Jastrebarsko,Jadovno,Pag,Sisak…strasne fabrike smrti za Srbe,milioni Srba je istrebljeno u u tim logorima,fabrikama srmti od strane Ustasa.

Renault Terminator

Zivim u Austriji 16 mijeseci i moze se „osjetiti“ miris nacizma i fasizma koliko god velika vecina Austrijanaca prezirala i sa gnusanjem gledala na taj dio mracne proslosti u svojoj istoriji. Ali ima i Austrijanaca nacista,ne pise im na celu da su nacisti i fasisti ali vidite u njihovom ophodjenju,ponasanju,da bi neki rado samo da mogu i dan danas od vas pravili sapun. Ipak u Austriji ne moze da se desava ovakav vid ne licemjerstva kako ga je nazvao autor teksta vec otvorenog nacizma i fasizma,ne da drzava stoji iza toga.U Njemackoj je nacizam i fasizam jos uvijek jak u… Pročitaj više »

moron

Pa, licemerstvo je svuda oko nas. Uvek. U svakoj pori života. Bez razlike na rasu, veru, pol ili naciju.

Zoca

Moze i neki odlomak iz Luciceve knjige „ISLAMSKA REPUBLIKA NEMACKA“.