1. Home
  2. Vesti
  3. Francuska uvodi na puteve „visokoautomatizovana vozila“ do 2022.
Francuska uvodi na puteve „visokoautomatizovana vozila“ do 2022.
0

Francuska uvodi na puteve „visokoautomatizovana vozila“ do 2022.

326
0
Podelite sa prijateljima:

Francuska vlada podržava razvoj autonomnih vozila, sa ciljem da se „visokoautomatizovana“ vozila nađu na putevima između 2020. i 2022. godine.

Francuski predsednik, Emanuel Mekron, inače naklonjen visokoj tehnologiji, odredio je An-Mari Idrak, za šeficu nacionalnog strateškog programa za transport bez vozača, uključujući i nove zakone, regulativu vezanu za eksperimente i pilot projekte, kao i probleme vezane za sajber bezbednost i pitanja privatnosti.

Prvi pravni predlozi se očekuju do kraja ove godine, a kada budu odobreni, dozvoliće eksploataciju autonomnih vozila nivoa 3 i nivoa 4., masovni prevoz bez vozača, uključujući robotizovana taksi vozila i automatizovana dostavna vozila.

Više od 50 test projekata vezanih za autonomna vozila je sprovedeno u Francuskoj od 2014. godine, uključujući robotaksi, autobuse i privatna vozila. Vlada je izdvojila 40 miliona evra da bi subvencionisala nove projekte.

Vodeća firma za razvoj robotaksija je Nayva, sa sedištem u Lionu, koja već sada ima na desetine šatlova bez vozača, u okviru pilot projekata širom sveta a nedavno je objavila planove da izgradi fabriku u Mičigenu.

Mali minibusevi koje proizvodi Nayva, koju finansijski podržava francuski snabdevački gigant Valeo, između ostalih, operativni su u zatvorenoj mreži puteva u La Defenseu, industrijskoj zoni van Pariza, i to od 2017.

Što se proizivođača automobila tiče, PSA grupa je u partnerstvu sa firmom NuTonomy, koja kreira softver za autonomnu vožnju. Peugeot je 3008 krosovere opremio NuTonomy tehnologijom, a oni cirkulišu u industrijskoj zoni u Singapuru.

NuTonomy je projekat Masačusests tehnološkog instituta, a u vlasništvu je Aptiva.

Šef Renaulta, Karlos Gon, obećao je da će francuski marka zajedno sa partnerom iz alijanse, Nissanom, imati flotu robotaksija na putevima do 2022. Kao deo tog plana, Renault je predstavio EZ-GO robotaksi koncept u Ženevi ove godine.

Glavni dizajner Renaulta, Lorens van den Aker, rekao je da je EZ-GO bio predviđen da bude stilski opozit „kutijama na točkovima“, što je osnovna forma budućeg urbanog transporta.

 

(326)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments