1. Home
  2. Prezentacije
  3. Upoznajte fabriku gde se sklapaju Alpine A110 i Clio RS
Upoznajte fabriku gde se sklapaju Alpine A110 i Clio RS
0

Upoznajte fabriku gde se sklapaju Alpine A110 i Clio RS

653
0
Podelite sa prijateljima:

Prvo pitanje koje se nameće je, otkuda to da je Societe des Automobiles Alpine SAS izgrađeno u mestu Dijep, na severu Francuske, u neposrednoj blizini kanala La Manš, i mesta u kome hiljade turista kreću na godišnji odmor, Njuhejven. Ispostavlja se da je grad, u kojem se desio neuspešni napad saveznika na Hitlerovo utvrđenje, tokom 1942. godine, istovremeno i dom Žana Redela, vlasnika garaže u Dijepu, koji je uživao u upesima u auto-moto sportu, sa modelom Renault 4CV. On je osnivač Alpine, koje se desilo 1955.

Pogoni za montažu su otvoreni 1969., a Renault je kupio kompaniju Alpine tokom 1973. godine. Od tada, fabrika je proizvodila razne sportske modele za Renault, sve do 1995., kada je Alpine započeo proizvodnju sportskih vozila pod svojim brendom. U 2012. godini je objavljeno oživljavanje marke Alpine i modela A110. Danas su pogoni u mestu Dijep prilično zauzeti proizvodnjom Premier Edition pomenutog modela, koji je rasprodat u celoj seriji od planiranih 1.955 primeraka, dok će proizvodnja u Pure i Legend verzijama dopuniti ukupan proizvodni plan, do 3.000 komada godišnje.

Pored proizvodnje modela sa Alpine oznakama, pogon ima istoriju, i reference u oblasti proizvodnje i drugih sportskih Renault i CV verzija: Megane kupe kabriolet, Clio Renault Sport, Clio V6, Clio III RS, Clio III Gordini RS, Clio 3 Cup i aktuelni Clio 4 RS.

Rukovodilac fabrike Pjer Emanuel Andriju naglašava sposobnost pogona da se prilagodi proizvodnji vozila visokog kvaliteta, u malim serijama. Trenutno, kapaciteti su uposleni u sklapanju petnaest primeraka modela A110 i 25 primeraka verzije Clio RS, dnevno. To su po obimu, veoma skromne serije, daleko skromnije od onoga što mogu da urade podizvođači, odnosno pogoni poput austrijekog Magna Steyr ili finskog Valmeta.

U pogonima se ne obrađuju čelik i aluminijum, niti se obavlja proces varenja. Model A110 je skoro u potpunosti izrađen od legure sa prednjim krajem od plastike, kao i delovi zadnjeg dela. Tu je i mala količina čelika, ali bez upotrebe plastike ojačane ugljeničnim vlaknima. Šasija modela Clio u Dijep stiže iz Flinsa koji je od fabrike udaljen 160 kilometara. Karoserija modela A110 se spaja i lepi zajedno na jednoj liniji za obradu, a zatim prolazi kroz tehnološki napredno, specijalizovano odeljenje za nanošenje farbe. Posetiocima nije dozvoljen pristup u neposrednoj blizini ovog odeljenja.

Alpine je obelodanila planove o oživljavanju legendarnog A110, još 2012. godine. Model košta u rasponu od 46.995 do 50.505 britanskih funti, na tom tržištu. Poseduje dva sedišta, turbo motor zapremine 1,8 litara, pozicioniran u zadnjem delu vozila, šestostepenu automatsku transmisiju sa dvostrukom spojnicom. Prvi prototip primerci su proizvedeni 2016. hodine.

Nakon što je kompanija dobila ugovor za proizvodnju A110, Andriju je zaposlio 151 kvalifikovanog radnika, čime se broj zaposlenih popeo na 392 (od čega se 15% odnosi na žene). Prosečna starost zaposlenih iznosi 43 godine, a svaki od zaposlenih je prošao kroz trening program u trajanju od 140 sati, pre nego je započela serijska proizvodnja, na dan 1. decembar 2017.

Do tada, na pripremu pogona za proizvodnju konkretnih vozila je utrošeno 36 miliona evra, od čega je 5,2 miliona uloženo u logistiku, 11 miliona u pogone za obradu aluminijumske karoserije, 12,7 miliona na farbaru i 7,7 milona na linije za montažu.

„Postigli smo premijum nivo kvaliteta,“ kaže Andriju, uz opasku da pogon kojim upravlja predstavlja najbolju praksu među svim fabrikama koje funkcionišu u sastavu alijanse.

Prethodno, pogoni nisu bili automatizovani, ali sada Dijepe raspolaže sa dvadeset robota u fabrici. Njihov zadatak se ogleda u postavljanju 800 zakivki, nanošelju lepka, spajanju komponenti, peskiranju karoserije i nanošenju završnog sloja boje.

Jedan primerak A110 se sastoji od 1.400 delova od 140 dobavljača. Većina delova karoserije potiče od italijanske kuće specijalizovane u toj oblasti Cecomp (kočnice i spoljna svetslosna signalizacija se proizvode od strane italijanskih kompanija, takođe), dok su i brojne druge komponente izrađene od ostalih dobavljača iz Francuske i drugih zemalja.

Ekstrudirani ram šasije je prošao proces anodizacije, a taj zahvat se vrši u Renaultovoj fabrici, pre nego što završni radovi i lepljenje delova karoserije bude kompletirano u Dijepu. Podni paneli se sastoje iz tri manje celine, a na postupku njihovog objedinjavanja rade dva veoma zauzeta robota, uz više zaposlenih radnika čija se zaduženja odnose na spojeve putem zakivki, i slepljivanje. Stepen istovoremenog obavljanja različitih zadataka je impresivan, i potpuno može da se uporedi sa onim što se da videti u lajpciškom pogonu BMW, gde se karoserije izrađuju od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima.

Pogoni za nanošenje boje funkcionišu primenom tehnika farbanja na niskim temperaturama, pa stoga mogu da tretiraju i delove od plastike. Jedan od robota je zadužen i za peskiranje, čime se uklanjaju sitne nesavršenosti, dok se istovremeno postiže i uniformna debljina nanetog sloja boja, što je jedinstveno u odnosu na ostale fabrike koje funkcionišu unutar alijanse. Drugi robot je zadužen za čišćenje svih nečistoća koje ostanu na karoseriji, nakon procesa bojenja.

Završni deo montaže se obavlja na liniji na kojoj se istovremeno obrađuju oba modela, A110 i Clio. Visok je procenat radne snage okupiran zadacima na toj liniji. Insturmentacioni paneli tu dolaze u kompletu, a instaliraju se na vozila pored linije. Ranije kompletirani, pripremljeni za ugradnju, pogonski sklopovi se, na ovom mestu postavljaju, i to za Clio napred, dok za A110, nazad.

Logistički timovi, pre dolaska vozila na ovu liniju, pripremaju posebne posude, u kojima su smešteni svi pojedinačni delovi koji trebaju da budu montirani na konktretan automobil, i sve dok ne budu instalirani na vozilo, oni se kreću duž linije uz sami četvorotočkaš na koji će biti kasnije ugrađeni. Radna snaga u ovom delu procesa je visoko kvalifikovana, fleksibilna i prilagodljiva što im omogućava izvođenje zadataka koji zahtevaju viši nivo stručnosti, u odnosu na onaj koji je neophodan u proizvodnji velikoserijskih automobila.

Tokom prethodne godine, sa proizvodnih traka u Dijepu je sišlo 4.000 primeraka modela Clio RS (oko 25 komada dnevno). Oko 15 primeraka Alpina dnevno biva proizvedeno ovde, ali upravnik Andriju želi da tu cifru podigne na 20, onda kada bude bio siguran da će oni biti jednako visokog kvaliteta. Trenutno je već 5.000 primeraka modela A110 pod rezervacijom, i to na samo par tržišta gde su knjige porudžbina otvorene. Od početka ove godine, proizvedeno je samo 1.200 primeraka, a polovina njih je već isporučena.

Imajući u vidu da je realno da još 2.000 komada bude proizvedeno do kraja ove godine, uz 3.000 sledeće, verovatno je da će entuzijastični kupci morati da čekaju na isporuku oko godinu dana.

Do sada, ukupno je 57 dilera širom Evrope, njih 50 je planirano za tržište Velike Britanije, kao i 14 za Japan, gde su prodajni saloni u pripremi. Za očekivati je da prvi australijski kupci Alpine dobiju svoj primerak u septembru. Kuriozitet je da se na tom kontinentu ova marka do sada nikada nije nudila, barem ne preko zvaničnih uvoznika.

Verzije Pure (sportskog stila, namenjene za vožnju i na stazi) kao i Legend (nešto praktičnije i sa više opreme) su kreirane sa ciljem da se izbore za simpatije kupaca koji su ranije kupovali modele poput Porscheovog Caymana. Specijalizovani automobilski mediji su već testirali novu seriju vozila sa Alpine oznakama, a ugledni Autocar je izneo najviše ocene, nakon sprovedenih test procedura.

Priredio: Zvezdan Božinović

 

(653)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments