1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Prvi “Škodin“ terenac – Trekka
Zanimljivost dana: Prvi “Škodin“ terenac – Trekka
1

Zanimljivost dana: Prvi “Škodin“ terenac – Trekka

1.04K
1
Podelite sa prijateljima:

Zavisno kako gledali situaciju, mnogi smatraju Kodiaq kao prvi Škodin terenac (iako je on zapravo krosover), ali pre više od 40 godina na drugom kraju sveta je postojalo vozilo koje je i danas velika enigma za gotovo sve ljubitelje automobila.

Početkom 1960-ih godina, osoba po imenu Filip Endrju je nasledio porodični biznis od svog oca na Novom Zelandu. Kompanija Motor Holdings se bavila sklapanjem vozila zavisno od toga ko bi pristao da im proda delove, a Endrju je brzo uvideo da bi to moglo da bude unosan posao. Naime, dok je porez na uvoz i prodaju bio izuzetno visok za putnička vozila, on gotovo nije ni postojao na komercijalna vozila. Endrju kontaktira Škodu i naručuje delove uglavnom sa novog modela Octavije koji je debitovao 1959. godine.

Novi model, za koga je odlučeno da će se zvati Trekka, je debitovao 1966. godine i delio je gotovo celu mehaniku i enterijer sa Octavijom. Dizajn je bio inspirisan popularnim Land Roverima, a zanimljivo je da se oznaka češkog proizvođača vozila nije nigde nalazila osim na ratkapnama. Na tržištu Novog Zelanda zvanično ime je bilo “Trekka powered by Škoda“.

Kupac je mogao da bira između tradicionalnog terenca i pikapa u verzijama sa dvoje i osam sedišta, kao i između tvrdog i mekog krova dok je jedina boja bila zelena. Šasija je bila skraćena sa Octavije, a u samom startu samo 1,1-litarski benzinski motor sa 40 ks je bio dostupan. Zahvaljujući niskoj težini od 920 kilograma, Trekka je mogao da dostigne brzinu od 110 km/h uz kombinovanu potrošnju od 11 litara na 100 km.

Jedini menjač kao opcija je bio četvorostepeni manualni koji je prenosio snagu na zadnje točkove. Automobil je imao i opcionu blokadu diferencijala, a u ponudu je kasnije ubačen i veći 1,2-litarski motor sa 47 ks. Početna cena od 899 funti je učinila Trekku najjeftinijim novim automobilom na domaćem tržištu.

Tokom prve godine 708 vozila modela Trekka je pronašlo kupce i popularnost je nastavila da raste do te mere da je Motor Holdings započeo izvoz i na Fidži 1968. godine, a narednih godina i na ostala ostrva u blizini. Motor Holdings se oprobao i u Australiji, ali pored konkurencije iz Forda i Holdena se nije moglo i pored veoma niske cene, pa je na kraju prodato manje od 100 primeraka. Pet vozila je završilo i u Vijetnamu tokom rata, a jedno je kupio i General Motors i poslao u Detroit 1969. godine iz nepoznatog razloga.

Proizvodnja će opstati sve do 1973. godine kada je vlada Novog Zelanda smanjila poreske stope, što je omogućilo i drugim proizvođačima da preuzmu tržište. Veruje se da je tokom sedan godina proizvodnje prodato između 2.500 i 3.000 primeraka, a oni su danas izuzetno cenjeni kao najpoznatiji automobil ikada proizveden na ovom malom ostrvu.

Zoran Tomasović

(1037)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Ivanovic

Ovako treba da izgleda terenac…
Ovo sada je preterivanje…u svakom smislu. Kada će se praviti prosti , jeftini automobili za prevoz putnika ili robe od tačke do tačke?
Ne kažem ne bezbedni, nego rasterećeni kojekakvim dodacima… Čovek je vozač i to mora i ostati… a ne robot