1. Home
  2. Life
  3. Psihologija
  4. Zašto trolovi troluju?
Zašto trolovi troluju?
5

Zašto trolovi troluju?

709
5
Podelite sa prijateljima:

Trolovanje predstavlja delo postavljanja komentara koji su provokativni, zapaljivi, van konteksta, a čiji je cilj provokacija ostalih čitalaca.

Zašto to čine i kako se nositi sa njima, probaćemo da odgonetnemo u daljem tekstu, iako su istraživanja na ovu temu tek u povoju. Ipak, nekoliko psiholoških studija je probalo da pruži odgovore na ova pitanja.

Tri su ključna aspekta u vezi sa trolovima

Prvo, trolovi poseduju višak kontaminirajućih osobina ličnost, koje im ugrožavaju mogućnost izgradnje odnosa sa drugim ljudima i koje im otežavaju svakodnevno funkcionisanje u socijalnom ambijentu. Dubljim ispitivanjem ličnosti trola, odnosno psihološkog profila, ispostavlja se da su trolovi impulsivni i šarmantni manipulatori, psihopate i posebno i iznad svega sadistički nastrojeni prema svima. Glavna doza uživanja prosečnog trola se dešava onda kada povređuje i uznemirava druge. Dakle, može se zaključiti da su trolovi onlajn sadisti, a da im je najbliži opis glavne zanimacije “sajber siledžija”.

Pod dva, trolovanje, kao i ostale forme nevizuelne internet komunikacije, oslobađa ljude socijalnih normi, obezbeđujući im anonimnost, odnosno privremeni gubitak indentiteta. Ovaj se fenomen naziva depersonalizacija, a poznat je psiholozima širom sveta. Može se pronaći i kod korišćenja video igrica, glume, psihologije mase a posebno se sreće u formi huliganizma. Znači, čak iako nismo sadisti po prirodi, trolovanje može da izvuče ono najgore iz nas, jer više ne osećamo moralne dizgine kojima se inače rukovodimo u svakodnevnim situacijama, i nismo prinuđeni da se ponašamo na socijalno prihvatljiv način. Depersonalizacija podstiče i inicira društveno neprihvatljivo ponašanje.

Treće, trolovanje je aktivnost koja trolu podiže internet ugled. On(a) privlači pažnju drugih čitalaca, uznemirava narod, inicira nepotrebne polemike na ivici noža, pa čak i dobija podršku od drugih, zbog čega se oseća važnim. Verovatno, mnogo važnijim nego što u realnom životu jeste. Prema tome, trolovanje je internet aktivnost podstaknuta narcisoidnim motivima, koju uglavnom praktikuju osobe koje nisu dovoljno uvažene u stvarnom svetu.

Jedini efikasan anti-trol lek jest ignorisanje. Međutim, čak i tada, trol neće doživeti javno poniženje… jer niko ni ne zna ko je ta osoba zaista. Upravo zato trolovanje i jeste tako popularno. Ne treba vam ni znanje, niti veština bilo koje druge vrste osim da budete iritantni bez ikakvog povoda. Da vas malo i nasmejemo, neke trolove je, ipak teško ignorisati.

Kako se AutoRepublika bori sa trolovima?

Osnovno, imamo iskustva. Zatim, čitali smo razna istraživanja i tragali za mišljenjima stručnjaka iz psihologije. Razne su mogućnosti otvorene: onemogućavanje anonimnosti, recenzija komentara, zabrana pristupa društvenim mrežama.

Ipak, najefektniji način je sama uređivačka politika. Trudimo se da biramo teme koje neće izazvati besmislene polemike a koje lako eskaliraju u trolovanje. Drugim rečima, doziramo kontroverze.

Ukoliko to ne daje rezultat, uvek je otvorena opcija zabrane pristupa sadržaju na društvenim mrežama.

(709)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Japanautofan

A jel’ to ono dok ga ne znate mislite da je samo obican troll.
Kada ga upoznate,shvatite da je psihopata ???
Ne,ne…ne govorim o sebi ?,?

moron

da, moroni su na sve strane … tako je to sa internatom 🙂

moron

To je začarani krug … Kada bi AutoRepublika bila „normalna“ i slična većini ( što znači, kada ne bi sprovodila proceduru „upoznaj svog klijenta“ i ostavi svoju E-mail adresu ), trolovanje bi (i ovde) bilo moguće, pa bi se i sam broj komentara bi se značajno povećao ( a i statistički posmatrano, stekao bi se i utisak da ima značajno veći broj „komentatora“ ). Pa bi to bio podstrek radu trolova i AutoRepublika bi bila „posećenija“, a od čega bi koristi verovatno imala i sama AutoRepublika … Kao što rekoh, „začarani krug“ 