1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Ulična trka u Bakuu -najava (VIDEO)
Ulična trka u Bakuu -najava (VIDEO)
0

Ulična trka u Bakuu -najava (VIDEO)

199
0
Podelite sa prijateljima:

Još 2013. godine, Berni Ekleston je najavio trku po ulicama glavnog grada Azerbejdžana. Stazu je dizajnirao Herman Tilke, a prva trka na ovoj stazi održana je 2016. godine pod nazivom Velika nagrada Evrope.

Vlada Azerbejdžana je izdvojila dodatnu sumu novca kako bi se trka tako zvala. Razlog tome su nastojanja tamošnjih vlasti da ovu zemlju promovišu kao deo Evrope i na taj način je približe potencijalnim posetiocima sa Starog kontinenta. Već naredne, 2017. godine, naziv trke se menja u Veliku nagradu Azerbejdžana. Pod istim imenom nastupiće i u 2018. godini.

Staza je locirana u samom centru Bakua, kreće se jednim od glavih bulevara, koji vodi u stari grad, i nazad. Dugačka je 6.003 metra (vozi se 51 krug) samim tim je druga staza po dužini u kalendaru Formule 1. Od nje je samo duža staza Spa Francorchamps u Belgiji. Staza ima 20 krivina i ide u pravcu obrnutom od kazaljke na satu.

Krug počinje dugačkim pravcem od 2,2 kilometra. Na ovom mestu vozači postižu brzine i do 360 km/h, nakon čega moraju da koče i spuste brzinu na oko 100 km/h kako bi prošli kroz prvu krivinu koja je pod uglom od 90°. Na ovom mestu problem mogu da predstavljaju kočnice koje su poprilično hladne nakon dugačkog pravca. Zahvaljujući ovom pravcu, restarti trka su vrlo interesantni. Zatim slede dva kratka pravca pre ulaska u vrlo zahtevan srednji deo staze. Taj deo staze karakterišu vrlo uske i oštre krivine. Najzanimljivija deonica, a možda i zaštitni znak ove staze je prolaz pored zamka. Na tom mestu staza je zastrašujuće uska, tako da vozači tu mogu da dobiju ili izgube dosta vremena. Kada se prođe taj deo, vrlo brzo se opet dolazi na veliki startno-ciljni pravac, koji bukvalno počinje u krivini 16. jer su krivine 17, 18, 19 i 20 vrlo blage i voze se pod punim gasom.

Krivina kod zamka

Trka u Azerbejdžanu za sada ima dva pobednika. U prvoj trci 2016. godine, pobedio je Niko Rozberg. Te godine pored njega na podijumu našao se još Sebastijan Fetel kao i Serhio Perez. Zanimljivo je da 2016. godine na trci na ovakvoj konfiguraciji staze nije nijednom izašlo vozilo bezbednosti. Zato je naredne 2017. godine nadoknađen taj „zaostatak“. Zbog krhotina na stazi i udesa, čak tri puta je vozilo bezbednosti izašlo na stazu. Na kraju je čak i trka morala biti prekinuta kako bi se staza sredila. U samom finišu, pobedu na ovoj uzbudljivoj trci odneo je sjajni Danijel Rikijardo ispred Botasa, koji je bukvalno na samoj liniji cilja obišao Strola.  Rekord staze u trci drži Sebastijan Fetel 1:43.441,dok je na kvalifikacijama 2017. godine Hamilton odvezao najbrži krug ikad viđen na ovom mestu 1:40.593.

Proteklih godina na ovoj stazi videli smo mnogo uzbuđenja. U prvoj trci, bilo je dosta preticanja i akcije na stazi. Force India je te godine izgledala neverovatno, čak jača od Ferrarija u tom momentu.

Sledeća trka je kao što je već napomenuto bila vrlo turbulentna. Na njoj su viđeni neki od možda i najupečljativijih momenata. Prvo preticanje Rikijarda kada je uspeo da obiđe čak tri vozača na kočenju

i naravno udaranje Fetela u bolid Hamiltona nakon što je ovaj naglo zakočio što je Nemac smatrao provokacijom.

Tu je bio još i momenat sa Hamiltonovim štitnikom za glavu, kao i Botasovo preticanje u zadnjem trenutku za drugo mesto.

Pre početka ovogodišnje trke, postoji nekoliko otvorenih pitanja. Prvo je naravno da li Mercedes može da odgovori na izazov i pobedi prvi put ove sezone, ili će Ferrari uspeti ponovo da trijumfuje? Do sada na ovoj stazi Mercedes je imao prednost zbog najveće maksimalne brzine, koju je mogao da postigne na pravcima. Prema podacima iz prethodnih trka, ta prednost je sada na strani Ferrarija. Kada se tome doda da je italijanski tim već dve godine bolji od Mercedesa na uličnim stazama, dolazi se do zaključka da osim ako Mercedes nije izveo neko čudo u poslednje dve nedelje, teško mogu da se dokopaju pobede. Ali nikad se ne zna, niko nije očekivao pobedu Rikijarda u Kini pa se desila. Red Bull će svakako biti tu da iskoristi svaku priliku koja im se ukaže. Sve u svemu, odgovore na sva pitanja dobićemo u nedelju 29. aprila kada je na programu trka.

Dušan Topić

(199)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments