1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Maks Ferštapen trijumfovao u „ludilu“ za VN Nemačke
Maks Ferštapen trijumfovao u „ludilu“ za VN Nemačke
0

Maks Ferštapen trijumfovao u „ludilu“ za VN Nemačke

336
0
Podelite sa prijateljima:

Trka za VN Nemačke je jedna od onih koje jasno pokazuju umeće i veštinu vozača, u kojima je dominantnost bolida od sekundarnog značaja. Maks Ferštapen je bio čovek koji je demonstrirao kako se vozi i po kiši i na suvom, trijumfovavši u Hokenhajmu, dok su Mercedesi na domaćem terenu doživeli fijasko.

Kiša pre starta i tokom trke je nagovestila da ćemo imati brojne incidente, izletanja, ali i uzbuđenja na koja smo zaboravili u modernoj Formuli 1. Iz tog razloga ne čudi što je Luis Hamilton imao dva okretanja na stazi i što je završio na 11. mestu, van bodova, dok se izgubljeni Valteri Botas slupao.

Sebastijan Fetel, koji je startovao s poslednjeg, 20. mesta, na kraju se dokopao druge pozicije na podijumu, dok je isti zaokružio sjajni Danil Kvjat iz Toro Rossa. Šarl Leklerk, koji se nametnuo kao jedan od glavnih favorita za pobedu, platio je danak neiskustvu, izletevši sa staze, našavši se beznadežno zarobljen u šljunku.

Ova trka je ujedno bila prvi test novih startnih procedura kada pada kiša. Vrlo lako je moglo da se desi da FIA naprosto upropasti ovu trku, koja ne samo što je najbolja ove sezone, već je verovatno i najbolja u eri V6 turbo hibrida. Brojni vozači, među kojima su prednjačili Ferštapen, Magnusen i Hamilton, urgirali su da se prekine vožnja iza bezbednosnog vozila i da se započne trka. Tako je i bilo, a na radost svih istinskih ljubitelja Formule 1, nije se započelo iz letećeg starta.

Ferštapen je u prevelikoj želji imao proklizavanje točkova, tako da su ga odmah na početku pretekli Botas i Kimi Raikonen. Holanđanin umalo nije izgubio još jedno mesto, i to od Romana Grožana, ali je došao do daha u krivini 1 i povratio treće mesto od Raikonena.

Kompromitovana vidljivost i prijajanje prosto su najavljivali haos. Karlos Sainc iz McLarena je otišao široko u krivini 2, dok su Niko Hulkenberg i Leklerk kidisali na pozicije ispred. Ipak, vozilo se maksimalno fer i tu treba odati priznanje vozačima.

Na kraju drugog kruga, Serhio Perez je zarotirao svoj Racing Point u barijeru, na izlazu iz krivine 11, što je iniciralo izlazak bezbednosnog automobila. S obzirom na epilog trke, sigurno je da je Meksikanac zažalio zbog ovog peha.

Fetel, koji je startovao sa začelja, kao i Aleks Albon iz Toro Rossa, ubrzo su otišli u boks po intermedijum pneumatike, dok su Hamilton i ostali vodeći morali da kompletiraju još jedan krug da bi uradili isto.

Malobrojni timovi su se kockali tako što su ostavili svoje vozače na stazi na gumama za kišu, što se ubrzo ispostavilo kao loša opcija, jer su počele da se formiraju suve deonice na stazi.

Kevin Magnusen je bio jedan od njih i mada je bio drugi iza Hamiltona dok je bezbednosno vozilo bilo na snazi, ubrzo su ga zamenili Botas i Ferštapen, kada je trka nastavljena u četvrtom krugu.

Odlazak u boks krug ranije je Fetela bacio na 12. mesto, ali se on ubrzano probijao kroz poredak, da bi došao do 7. pozicije, iza Hamiltona, Botasa, Ferštapena, Leklerka, Nika Hulkenberga i Raikonena. Međutim, on je i dalje bio preko 30 sekundi iza Britanca, koji se u tim trenucima odlično nosio s promenljivim vremenskim okolnostima, povećavajući svoju prednost u odnosu na Botasa na preko pet sekundi.

Leklerk i Hulkenberg su rano otišli na servis po nove komplete intermedijum guma u 15. što se pokazalo kao veoma dobar potez.

Naime, do 22. kruga, Leklerk je smanjio razliku u odnosu na Ferštapena na ispod četiri sekunde, ostavivši Hulkenberga 20 sekundi iza sebe, mada u tim trenucima Raikonen i Fetel nisu predstavljali pretnju zbog prilično istrošenih intermedijum guma.

 

U 23. krugu, Fetel je otišao u boks po gume za suvo, i to meku smešu, signalizirajući da Ferrari smatra da su se uslovi na stazi dovoljno promenili da se pređe na ovaj tip pneumatika, mada je startno ciljni pravac bio prekriven vlažnim slojem. Red Bull je takođe uveo Ferštapena na zamenu, dok je bio treći u poretku, da bi mu tim instalirao srednje tvrde pneumatike, zbog čega je Holanđanin žestoko protestovao kada se neposredno nakon toga okrenuo na stazi, jer je smatrao da je trebalo da vozi na mekim gumama. Naravno, bio je potpuno u pravu, jer srednje tvrdi pneumatici prosto nisu mogli adekvatno da se zagreju u ovim uslovima. Ipak, uspešno je nastavio trku.

Mercedes se, verovatno sledeći Red Bullov primer, takođe odlučio za srednje tvrde gume za Botasa, koji je u garaže otišao u 26. krugu, dok je Ferrari odabrao meke pneumatike za Leklerka u krugu kasnije. Hamilton je bio sledeći koji je otišao u boks, gde su mu na bolid bili instalirani srednje tvrdi pneumatici. Međutim, njegov servis je koincidirao s novim pljuskom, nenajavljenim od strane radara.

Prvi od favorita koji je doživeo „akvaplaning“ je bio Leklerk, naravno u krivini 17. Mladi Monačanin je bio vidno razočaran i frustriran, ostavši zarobljen u šljunku. Bezbednosni automobil je ponovo izašao na stazu, da bi na istom mestu, u sledećem krugu, sa staze izleteo i Hamilton.

Ipak, mnogo iskusniji Britanac se nije zaglavio, ali je oštetio prednje krilo, tako da je odmah otišao u boks.

Haotične scene su se zatim nastavile, jer se njegov tim trudio da što brže zameni „nos“ bolida, kao i gume. Ono što nikako nije išlo u prilog Hamiltonu je što je dobio pet sekundi kazne zbog toga što je u „pit lejn“ ušao s pogrešne strane razdvajajućeg čunja.

Ostali vozači su se takođe uskoro našli u garažama, stavljajući intermedijum pneumatike, jer je postalo očigledno da „slikovi“ ne mogu da se nose s uslovima na stazi, što je rezultiralo prvom pozicijom za Ferštapena, iza kojeg su se našli Botas, Hulkenberg, Albon, Hamilton, Sainc, Raikonen i Fetel.

Hamilton je ubrzo pretekao Albona, dok je Hulkenberg vršio pritisak na Botasa. U isto vreme, Ferštapen je pobegao, napravivši gotovo 10 sekundi prednosti.

To je Holanđaninu omogućilo da dobije „besplatnu“ zamenu guma, kada je bezbednosni automobil ponovo izašao na stazu, ovoga puta u 40. krugu. Razlog je bilo izletanje Hulkenberga, u šta mislite kojoj krivini? Naravno, 17.

U međuvremenu, staza je ponovo počela da se suši, kako su bolidi kružili stazom iza Merdeses-AMG GT-a Bernda Majlendera (četiri kruga). Najhrabriji su bili momci iz Racing Pointa, koji su uveli Lensa Strola u boks i instalirali mu meke gume za suvo, pre nego što je istaknuta zelena zastava, da bi posle njega isto učinio i Kvjat.

U tim momentima, mnogi su pomislili da se radi o besmislenom potezu, jer su obojica završili na začelju, međutim, kada su nakon toga i ostali krenuli da urade isto, odluka se ispostavila perfektnom. Epilog: Strol i Kvjat su se našli u poretku odmah iza Ferštapena!

Vozač Toro Rossa je iskoristio DRS da pretekne Kanađanina u ukosnici u 50. krugu, dok je nesnađeni Mercedes upadao u sve veće probleme. Hamilton se okrenuo i pao na 15. Mesto, dok je Botas završio u barijeri u krivini 1, u 56. krugu. Naravno, Bernd Majlander se ponovo našao na stazi.

Pet krugova do kraja, kada je ponovo istaknuta zelena zastava, bilo je jasno da Ferštapena niko ne može da ugrozi. U samo par krivina, Holanđanin je ostvario preko dve sekunde prednosti, dok je Fetel pretekao Sainca u borbi za četvrto mesto.

Dva kruga kasnije, Nemac je pretekao Strola na pravcu pred ulazak u ukosnicu, da bi pretekao i Kvjata, koji nije želeo bilo šta da rizikuje, te je praktično „dobrovoljno“ propustio vozača Ferrarija, koji je trku završio 7,3 sekunde iza Ferštapena. Mladi Rus je na taj način na najbolji način proslavio dolazak prinove, jer je sinoć dobio ćerkicu. U to ime, čestitamo!

Do kraja, Strol je uspeo da se odbrani od Sainca i osigura četvrto mesto, dok je Albon bio bolji od Raikonena i Đovinacija, uprkos kontaktu s Pjerom Gaslijem, koji je bio nakon toga izbačen iz stroja zbog oštećenja pneumatika. Mladi Francuz, ukoliko želi da zadrži sedište u Red Bullu, moraće nešto da učini u nastavku sezone, jer je sigurno da se njegova izdanja i veliki zaostatak u odnosu na Ferštapena, nimalo ne sviđaju „njegovoj eminenciji“, Helmutu Marku.

Na kraju, Grožan i Magnusen, vozači Haasa, zaokružili su prvih deset, mada je lako moglo da se desi da jedan drugom upropaste trku i liše tim poena. U finalnoj fazi je došlo do kontakta između njih dvojice, naravno uz međusobno okrivljavanje, ali na svu sreću, sve se završilo bez težih posledica.

Trka u Nemačkoj ne samo što je najbolja ove sezone, već možemo reći da je najbolja u eri V6 hibrida. Takođe, vidimo je kao početak postepenog prestanka (dosadne) Mercedesove dominacije, i to trci pod imenom „Formula 1 Mercedes-Benz Grosser Preis von Deutschland“.

Pavle Barta

VN Nemačke 2019. (Hockenheimring):

POZ BR VOZAČ AUTOMOBIL KRUGOVA VREME POENI
1 33 Max Verstappen RED BULL RACING HONDA 64 1:44:31.275 26
2 5 Sebastian Vettel FERRARI 64 +7.333s 18
3 26 Daniil Kvyat SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 64 +8.305s 15
4 18 Lance Stroll RACING POINT BWT MERCEDES 64 +8.966s 12
5 55 Carlos Sainz MCLAREN RENAULT 64 +9.583s 10
6 23 Alexander Albon SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 64 +10.052s 8
7 7 Kimi Räikkönen ALFA ROMEO RACING FERRARI 64 +12.214s 6
8 99 Antonio Giovinazzi ALFA ROMEO RACING FERRARI 64 +13.849s 4
9 8 Romain Grosjean HAAS FERRARI 64 +16.838s 2
10 20 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 64 +18.765s 1
11 44 Lewis Hamilton MERCEDES 64 +19.667s 0
12 88 Robert Kubica WILLIAMS MERCEDES 64 +24.987s 0
13 63 George Russell WILLIAMS MERCEDES 64 +26.404s 0
14 10 Pierre Gasly RED BULL RACING HONDA 61 DNF 0
NC 77 Valtteri Bottas MERCEDES 56 DNF 0
NC 27 Nico Hulkenberg RENAULT 39 DNF 0
NC 16 Charles Leclerc FERRARI 27 DNF 0
NC 4 Lando Norris MCLAREN RENAULT 25 DNF 0
NC 3 Daniel Ricciardo RENAULT 13 DNF 0
NC 11 Sergio Perez RACING POINT BWT MERCEDES 1 DNF 0

Generalni poredak vozača:

POZ VOZAČ NACIONALNOST TIM POENI
1 Lewis Hamilton GBR MERCEDES 223
2 Valtteri Bottas FIN MERCEDES 184
3 Max Verstappen NED RED BULL RACING HONDA 162
4 Sebastian Vettel GER FERRARI 141
5 Charles Leclerc MON FERRARI 120
6 Pierre Gasly FRA RED BULL RACING HONDA 55
7 Carlos Sainz ESP MCLAREN RENAULT 48
8 Kimi Räikkönen FIN ALFA ROMEO RACING FERRARI 31
9 Daniil Kvyat RUS SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 27
10 Lando Norris GBR MCLAREN RENAULT 22
11 Daniel Ricciardo AUS RENAULT 22
12 Lance Stroll CAN RACING POINT BWT MERCEDES 18
13 Nico Hulkenberg GER RENAULT 17
14 Kevin Magnussen DEN HAAS FERRARI 15
15 Alexander Albon THA SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 15
16 Sergio Perez MEX RACING POINT BWT MERCEDES 13
17 Antonio Giovinazzi ITA ALFA ROMEO RACING FERRARI 5
18 Romain Grosjean FRA HAAS FERRARI 4
19 Robert Kubica POL WILLIAMS MERCEDES 0
20 George Russell GBR WILLIAMS MERCEDES 0

Generalni poredak konstruktora:

POZ TIM POENI
1 MERCEDES 407
2 FERRARI 261
3 RED BULL RACING HONDA 217
4 MCLAREN RENAULT 70
5 SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 42
6 RENAULT 39
7 ALFA ROMEO RACING FERRARI 36
8 RACING POINT BWT MERCEDES 31
9 HAAS FERRARI 19
10 WILLIAMS MERCEDES 0

(336)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments