1. Home
  2. Vesti
  3. Zanimljivost dana: Kada je Mercedes koristio rotacione motore
Zanimljivost dana: Kada je Mercedes koristio rotacione motore
1

Zanimljivost dana: Kada je Mercedes koristio rotacione motore

3.03K
1
Podelite sa prijateljima:

Da li ste znali da je Mercedes početkom sedamdesetih godina razmatrao upotrebu rotacionih motora za svoje sportske automobile? 

Mercedesov koncept C111 debitovao je 1969. godine na Salonu automobila u Frankfurtu. U to vreme se verovalo da su rotacioni motori budućnost te je Mercedes odmah želeo da „opipa“ puls javnosti, koja je uprkos entuzijazmu industrije bila obazriva po tom pitanju. Već 1970. godine predstavljen je koncept C111 II. Ovaj automobil mogao je ubrzati do „stotke“ za svega 4,8 sekundi, a maksimalna brzina iznosila je 300 km/h. Velike cifre za to doba.

Ipak, naftna kriza sa početka sedamdesetih skrenula je misli Mercedesa sa rotacionih motora. Wankelov agregat poznat po svojoj velikoj potrošnji više nije bio poželjan, ali je Mercedes nastavio da radi na seriji konceptualnih automobila „C111“.

C111 došao je u još dve konceptualne varijante, od kojih se poslednja pojavila 1979. godine. C111 IV koristio je V8 agregat zapremine 4,8 litara iz kojih se izvlačilo čitavih 500 konjskih snaga. Ovaj model je 1979. godine dostigao maksimalnu brzinu od 404 km/h.

 

(3025)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Ljubisa

Bravo za osvrt na legendu. Bez konkurencije, C111, dizajn, tehnologija, harizma…Daleko ispred Ferarija, Lambordzinija, Maseratija, o Porscheu i iz tog perioda da ne govorim. Steta sto nije dobio naslednika, odnosno sto je Mercedes odustao od tog pravca. 79 godine 400 km/h, cifra koja je i posle 40 godina skoro nedostzna. Nadam se da ce te jos pisati o ovom savrsenstvu, sa malo vise tehnickih podataka, jer ovaj auto to zasluzuje mnogo vise nego M1 o kome se cesto pise.