1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Daimler se sprema za veće troškove vezane za dizel vozila u Nemačkoj
Daimler se sprema za veće troškove vezane za dizel vozila u Nemačkoj
1

Daimler se sprema za veće troškove vezane za dizel vozila u Nemačkoj

213
1
Podelite sa prijateljima:

Daimler je upozorio na dalje suzbijanje Mercedes-Benzovih dizel vozila u Nemačkoj, te je povećao rezerve za pravne i regulaturne troškove, koji su već negativno uticali na profit prošle godine.

Industrijsko nadzorno telo, KBA, verovatno će presuditi da su ostala vozila koja proizvodi nemački premijum proizvođač takođe „opremljena nedozvoljenim poništavajućim uređajima“, saopštio je Daimler u godišnjem izveštaju u vezi sa zabranjenim softverom, predviđenim da zaobiđe emisione testove.

Nemački gigant je privremeno zaustavio isporuku i registraciju nekih modela, sudeći po izveštaju. Totalne rezerve je povećao na 30,7 milijardi evra sa ranije 23 milijarde, s tim što bi potencijalni regulatorni troškovi mogli da se udvostruče na 4,9 milijardi evra.

Daimler je takođe saopštio da će usaglašavanje sa strožim ekološkim pravilima u nekim zemljama biti teško. Potez nemačkog proizvođača sugeriše da dizel modelima predstoje teškoće.

Kompanija je zadobila snažan finansijski udarac u 2019., kada su isplate investitorima skresane na najniži nivo još od finansijske krize iz 2008., za šta se krivi kazna od 870 miliona evra od strane nemačkih tužilaca i troškovi vezani za redukovanje emisije izduvnih gasova dizel modela. Penali su koincidirali s rekordnim ulaganjima u električne modele i proširenjem operacija u oblasti softvera. Daimler je pored toga sa strane ostavio 2 milijarde evra za troškove restruktuiranja.

CO2

Šef štutgartskog giganta, Ola Kelenijus, potvrdio je poslednjih meseci da će usklađivanje sa strožom ekološkom regulativom predstavljati izazov u naredne dve godine, jer kupci možda neć biti voljni da se tako brzo odreknu motora s unutrašnjim sagorevanjem. Rekli bismo da je Kelenijus ovde u potpunosti u pravu.

Po pravilima evropskog bloka, proizvođači automobila se suočavaju s kaznama ukoliko prosek flote putničkih vozila pređe izvesnu granicu emisije ugljen-dioksida.

Mercedes, koji proizvodi velike, luksuzne automobile pogonjene benzinskim i dizel motorima, pored onih s baterijskom asistencijom, planira da iskoristi takozvane „superkreditne“ subvencije na električne i „plug-in“ hibridne modele da bi spustio flotni emisioni prosek.

Daimlerov nadzorni odbor je kreirao specijalan komitet sastavljen od šest članova, koji će biti fokusiran na pravne poslove „da bi se stavio naspram složenosti postupaka oko emisionih i antimonopolskih procedura“, navodi se u izveštaju.

Nemački proizvođač bi mogao da se suoči s ukupnom kaznom od više od 1,5 milijardi evra u 2020. i 2021. zbog neusklađivanja s limitima emisije CO2, zadatih od strane EU, procenjuje BloombergNEF.

Da bi se eventualni penali izbegli, 10 odsto ukupnih isporuka bi trebalo da se odnosi na električna vozila u regionu, do 2021., u poređenju s 2,8 odsto iz prošle godine.

Prosečna kompanijska flotna emisija u Evropi je 2019. iznosila 139 g/km CO2, a Daimler mora dotičnu vrednost da redukuje na 103 g/km do 2021., što je deo cilja EU da spusti flotnu emisiju novih automobila u Evropi na prosečnih 95 g/km, sudeći po izveštaju PA Consultinga, koji prognozira da će prosečna emisija nemačkog proizvođača 2021. iznositi 114 g/km.

Uticaj koronavirusa

Daimler je takođe upozorio na potencijalne ekonomske poremećaje izazvane epidemijom koronavirusa na svom najvećem tržištu, Kini. Rizici „ne samo što bi mogli da utiču na razvoj prodaje, već bi moglli da dovedu do značajnih negativnih efekata u sektorima proizvodnje i nabavke, kao i u lancu snabdevanja“, izvestio je Daimler.

Prošle nedelje, Kelenijus je izjavio da je prerano određivati finansijske posledice.

AutoRepublika

Izvor: Bloomberg

(213)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

I kako ja da omastim brk? Ajd mi nadji neko udruženje vozaca koje diže zajedničku tužbu, tako da ne placam advokata, to bi bila vijest. Napisacu članak o čitavom tijeku akcije…