1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen oživljava davno ugašeni američki legendarni brend
Volkswagen oživljava davno ugašeni američki legendarni brend
2

Volkswagen oživljava davno ugašeni američki legendarni brend

2.46K
2
Podelite sa prijateljima:

Protekle godine je odjeknula vest kako Volkswagen želi da oživi legendarni američki terenac po imenu International Scout koji se poslednji put proizvodio još od 1980. godine. Vest na prvi pogled nikako nije imala smisla pošto nemački proizvođač vozila ima više nego dovoljno svojih modela, razvijenih od strane mnogobrojnih brendova, pa se postavlja pitanje zašto bi se koncentrisao na tamo neki International za koga ni većina Jenkija više ne zna.

Ali, posle nekog vremena ideja i nije bila toliko suluda pošto spomenuti Scout ima mali, ali veoma verni kultni status i mnogi ga kupuju koji bi da se razlikuju u moru modela kao što su Ford Bronco, Chevrolet Blazer i Jeep CJ. I kako je onda Volkswagen dospeo u celu priču?

Pa International se povukao s tržišta putničkih vozila pre više od četiri decenije, ali je još uvek aktivan u razvoju i izradi kamiona, traktora i generalno, angažovan je u mašinskoj industriji i razvoju opreme za poljoprivredu. Upravo su Nemci kupili ovu firmu pre dve godine nakon dugogodišnjih investicija, a na taj način su dobili i vlasništvo nad svim imenima, dizajnom i ostalim patentima Internationala kroz istoriju koja traje još od 1902. godine. I takođe, odjednom Volkswagen želi da osmisli moderni Scout…

Priča verovatno ni sada verovatno ne bi dobila preterano mnogo pažnje da glavni dizajner za nemačku firmu na američkom tržištu Klaus Cikijora nije slučajno postavio dve priložene fotografije koje pokazuju moderno izdanje Scouta.

Fotografija je brzo izbrisana, ali ne pre nego što se vest pročula na raznim društvenim mrežama. I Volkswagen očigledno nije imao izbora već je potvrdio da trenutno razvija potpuno novu diviziju za američko tržište koja će početi sa radom do 2026. godine i baviće se samo električnim vozilima.

Na taj način nije baš potvrdio da ćemo ponovo videti Scouta, ali priložene fotografije govore više od reči i sličnost među njima je očigledna. Biće dostupni pikap kamionet i terenac, a godišnja prodaja bi bila ograničena na oko 250 hiljada jedinica.

Kako prenose kolege sa sajta Wall Street Journal, celokupna investicija je teška preko milijardu američkih dolara, a u navedenu sumu bi trebalo da budu uključeni, kako nova fabrika, tako naravno i funkcija razvoja i testiranja noviteta. Drugi mediji pišu da će prvi prototipovi debitovati u javnosti 2024. godine dok će serijska proizvodnja startovati dve godine kasnije.

Bilo kako bilo, ovo je tema o kojoj će se sigurno mnogo pričati narednih godina i nema sumnje da ćemo prenositi informacije kako budu dostupne.

AutoRepublika

(2458)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Neverovatno! VW investira celu milijardu dolara da bi se na americkom trzistu sakrio iza imena tradicionalne lokalne firme Scout! Predpostavljam da ce VW pokusati da ispod ovog imena proturi ne samo pikapove vec svoj kompletan program putnickih i privrednih vozila! Glavni razlog je, kao i promena imena VW korporacije, netrpeljivost americkih gradjana prema Nemcima.

BB

Bježi kapital iz EU?