1. Home
  2. Video
  3. Elektrifikaciji i autonomnoj vožnji biće potrebne decenije da “pobede”
Elektrifikaciji i autonomnoj vožnji biće potrebne decenije da “pobede”
0

Elektrifikaciji i autonomnoj vožnji biće potrebne decenije da “pobede”

283
0
Podelite sa prijateljima:

Iako većina najvećih proizvođača automobila ulaže milijarde evra u istraživanje i razvoj iz oblasti elektrifikacije i tehnologije autonomne vožnje, Centar za automobilska istraživanja (Center for Automotive Research – CAR) predviđa usporavanje investicija u ove oblasti, narednih godina, a da će vozila koja koriste ove tehnologije predstavljati samo mali deo tržišta, deceniju kasnije u odnosu na danas.

U jučerašnjoj preznetaciji automobilskim medijima, En Arbor – istaživačka grupa sa sedištem u Mičigenu, navela je da će vozila opremljena nivoima 4 i 5 autonomne vožnje, biti zastupljena sa samo 4% u prodaji novih vozila, do 2030. godine. Prema zaključcima ove studije, u deceniji koja sledi nakon te godine, odnosno do zaključno sa 2040. godinom, takva vozila će činiti čak 55% prodatih novih automobila.

Nezavisno od ovog predviđanja, CAR navodi da veruje da će alternativni pogonski sklopovi, uključujući električna vozila koja koriste energiju uskladištenu u baterijama, činiti 8% tržišta, do 2030. godine.

Regulativa koju vlasti budu uvodile, na temu štetnih emisija i ekonomičnosti u pogledu potrošnje goriva, pomoći će razvoj i širenje ovih tehnologija, a CAR prognozira da će samovozeći i elektrifikovani automobili biti najranije i najtoplije prihvaćeni u gusto naseljenim područjima. Ali, ekonomske krize, usporavanje rasta prodaje novih vozila, nedostatak prihvatanja ovog koncepta od strane šire društvene zajednice, mogao bi značajno da ugrozi širenje ovih tehnologija na flotu automobila i kamiona koju koriste fizička lica.

„Iako je izvesno da će elektrifikovana i autonomna vozila biti aktuelna tek za par decenija, proizvođači automobila i komponenti, moraju da ulažu velike iznose sada, kako bi došli u poziciju da prigrabe svoj deo kolača u transformisanoj automobilskoj industriji sutrašnjice“, navodi u prezentaciji Karla Bailo, izvršni direktor istraživačkog tela CAR.

„Profiti koje ostvaruju kompanije su stabilni, a sa njima i obim investicija. Glavni izazov za razvoj u ovom smeru će se desiti onoga trenutka kada rast prodaje bude počeo da slabi, a sa njom se desi i pad opšte profitabilnosti. Da li će automobilska industrija nastaviti sa glomaznim investicijama i u uslovima usporavanja ekonomskog rasta? Ukoliko je nedavna istorija pouzdani pokazatelj budućih akcija, onda možemo da kažemo da se investicije neće nastaviti u takvim okolnostima, barem ne u aktuelnom obimu i tempu.“

Jedan od najvećih izazova sa kojima se suočavaju proizvođači, odnosi se na percepciju i preference kupaca.

CAR se pozvao na studije koje su identifikovale činjenicu da Amerikanci razmatraju razne vrste car-sharing sevisa, kao alternativu ličnog vlasništva nad automobilima u procentu od oko 50, dok se korišćenje javnog prevoza (autobusa i metroa) razmatra u procentima od 58 i 86.

Mlađa populacija je otvorenija ka tehnologiji autonomne vožnje. CAR je podsetio na nalaze istraživanja prema kojima je oko 40% populacije stare između 25 i 34 godina, naklonjeno ovoj tehnologiji. Starije grupe ispitanika, nisu iskazale takav entuzijazam. Za grupu od 45-54 godina, procenat je pao na 23,4, dok su oni stariji (55-64) iskazali simpatije ka samovozećim automobilima sa 18,9%.

Ovakve podatke malo ublažava činjenica da nalazi fluktuiraju u odnosu na region u kome je ispitana populacija živela.

U Americi, 18% ispitanika u nedavno sprovedenoj studiji, navelo je da preferiraju elektrifikovane pogonske sklopove spram tradicionalnih. Sa druge strane, u Kini, taj procenat se popeo na čak 56.

Dodajte na ove cifre nedavne investicije – počev od 2009. godine, koje su sproveli proizvođači automobila, u proizvodnju naprednih, efikasnih motora sa unutrašnjim sagorevanjem, i biće vam jasno da nećemo svedočiti skorom izumiranju konvencionalnih pogonskih sklopova. Da dodamo samo da su pomenute investicije automobilskih kompanija u Severnoj Americi, iznosile 9,2 milijarde dolara, počev od navedene godine do danas.

„Električna vozila koja koriste energiju deponovanu u bateriji (BEV), kao i električna vozila koja koriste vodonične gorivne ćelije za proizvodnju energije (FCEV), dobiće na široj popularnosti u nekom budućem trenutku, to je izvesno. Ali, u deceniji pred nama, SUS motori će ostati dominanatni na američkom tržištu“, dodaje Bailo.

Ipak, istraživačka grupa smatra de će društvena zajednica naposletku shvatiti prednosti elektrifikacije i autonomne vožnje, kako se njihova primena u gradskim sredinama bude omasovljavala. Ove tehnologije će se proširiti i na predgrađa, a u finalu i u ruralna područja. Napuštanje vlasničkog koncepta nad automobilima, trajaće duže, upravo zbog pratećih rashoda vezanih za primenu tih tehnologija.

„Automobilski svet je milimetar po milimetar bliži prevlasti elektrifikacije, a razvoj i usvajanje tehnologije autonomne vožnje napreduju snažno“, zaključila je Bailo. „Proizvođači automobila i komponenti, razviće ove tehnologije za tržišta i države u kojima postoji tražnja za njima, i gde infrastruktura, podsticaji i zakonski zahtevi budu stimulativni za njihovu primenu.“

 

(283)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments