1. Home
  2. Sport
  3. Fordov električni kombi je oborio rekord staze Mount Panorama Circuit (VIDEO)
Fordov električni kombi je oborio rekord staze Mount Panorama Circuit (VIDEO)
0

Fordov električni kombi je oborio rekord staze Mount Panorama Circuit (VIDEO)

52
0
Podelite sa prijateljima:

Uvek sam smatrao da je staza Mount Panorama Circuit u Australiji jedna od najboljih na svetu. Većina je poznaje pod imenom Bathurst po istoimenom gradu gde se nalazi, a tamo se svake godine voze dve velike trke.

Jedna od njih je Bathurst 1000 u šampionatu australijskog Supercars, a druga dvanaest sati Barhursta u okviru svetske sezone izdžljivosti. Mount Panorama Circuit je dugačak 6.213 kilometara i osim kada se voze spomenute dve trke, otvoren je put za redovni saobraćaj.

Ford je čest gost na ovoj stazi, posebno zato što se takmiči u šampionatima gde se trke voze, a nedavno se uputio sa električnim kombijem SuperVan 4.2 EV sa ciljem da obori rekord. Do sada ga je držao specijalno tjunirani model Mercedes AMG GT3 sa vremenom od jednog minuta i 56,605 sekundi, ali je Fordov kombi bio brži za neverovatne 0,2803 sekundi.

Za volanom se našao Roma Dima (Romain Dumas), a ako njegovo ime zvuči poznato, za to postoje opravdani razlozi. Ne samo što je francuski vozač dva puta slavio na uglednoj trci 24 sata Le Mana (prvo sa Audijem, a onda i sa Porscheom), već je takođe postavio nekoliko rekorda sa električnim četvorotočkašima na lokacijama kao što su Pikes Peak, Nurburgring i Festival brzine u Gudwudu .

SuperVan 4.2 je inače evolucija ranijeg modela SuperVan 4.0, a dodati su aerodinamični dodaci kao što su poseban prednji branik i spojler da se poboljša stabilnost. Pokreću ga tri električna agregata od čega je jedan postavljen na zadnjim točkovima, a preostali pozadi. Može se pohvaliti sa ukupno 1.408 konjskih snaga, a tokom testa u Australiji je dostigao maksimalnu brzinu od preko 300 km/h i pored toga što je težak 1,8 tona. SuperVan je napravljen da liči na drumski kombi e-Transit, ali ne deli ni jedan deo sa njim.

Javnost će moći da vidi ovaj fantastični kombi i 24. dana trećeg meseca kada se vozi Velika nagrada Australije u šampionatu Formule 1.

Uživajte u video snimku…

AutoRepublika

(52)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments