1. Home
  2. Sport
  3. 20 identičnih modela Jaguar I-Pace učestvovaće u eTrophy seriji
20 identičnih modela Jaguar I-Pace učestvovaće u eTrophy seriji
0

20 identičnih modela Jaguar I-Pace učestvovaće u eTrophy seriji

160
0
Podelite sa prijateljima:

Proizvođači automobila poput Jaguara, ulaze u moto sport izviše razloga. Jedan od njih je da žele da dokažu svima kako imaju žestok inženjering, a to je nešto što je engleskim proizvođačima uspešno polazilo za rukom tokom istorije. Setimo se samo pedesetih godina prošlog veka i tadašnjih novotarija poput disk kočnica i “monokok” karoserija. Sledeći razlog za upliv u sportske vode je komercijalne prirode: trke prodaju automobile. Ovaj fenomen se može nazvati i“asocijacija na brzinu“. Ovo je posebno istinito u smislu programa trka uličnih automobila, a što može da se upotrebi i za razumevanje događaja Jaguar I-Pace eTrophy, kao serije trka u kojima učestvuju takmaci samo jednog proizvođača, i čiji su učesnici elektropokretana vozila koja će putovati i takmičiti se naredne sezone, u cirkusu zvanom Formula E.

Jaguar je bio jedan od prvih proizvođača koji je ideju takmičenja i trka električnih automobila, shvatio ozbiljno. Već neko vreme, Jaguar ima i tim koji će se takmičiti u Formula E seriji. Ovo je od velike koristi za razvoj know how iz oblasti inženjeringa, posebno znajući da trkački automobili iz Formula E serije, sa svojim otvorenim točkovima, i jednosed konceptom, ni po čemu nisu nalik standardnim elektromobilima koji su dostupni na tržištu. Pa, koji je onda bolji način da Jaguar svima stavi do znanja za šta sve je sposoban novi I-Pace EV, koji tokom 2018. godine, stiže i u salone British Motorsa u Srbiji i Crnoj Gori, od učestvovanja čak 20 primeraka koji će se međusobno takmičiti? A pošto su svi učesnici trke identični, jedno je sigurno: pobednik će biti Jaguar.

„Ono što obožavam u vezi sa ovakvim trkama, posebno ove vrste sportskih automobila, i ono o čemu pričamo ovde, odnosno u vezi se eTrophy, njegova je jedinstvenost i prepoznatljivost. Ovaj događaj se odigrava na ulicima, što je direktna veza sa onim što se nudi u prodajnim salonima. Zaista ne mislim da se može preceniti značaj ovakve prezentacije.“ kaže Bobi Rahal, bivši šampion Indy 500 i trostruki šampion trkačkog tima koji se takmičio u Indy Car i IMSA WeatherTech seriji. Bobi Rahal je sada pristupio i svom prvom eTrophy timu.

Ideja nije nova, trke automobila jednog proizvođača su poznate javnosti, počev od Mazdinog modela Miata pa do događaja nazvanog Porsche Supercup. Možda je najveći trag ostavio BMW M1 Procar šampionat, koji se održavao uporedo sa takmičenjem Formula 1,tokom 1979.i 1980. godine, uz učešće velikih imena i izdašnih nagradnih fondova za pobednike. Kao i u slučaju Procar, trke u kojima će učestvovati I-Pace, biće striktno regulisane.

Rahal nastavlja svoju priču: “Troškovi se moraju držati pod kontrolom. U suprotnom, jedno lepo, efikasno i finansijski relativno pristupačno takmičenje, prestaće da bude to što jeste. Na kraju dana, sve se svodi na to koliko novca si potrošio spram postignutih efekata. Automobili spremni za takmičenje će biti dodeljeni vozačima, onako kako su pripremljeni za priliku. Verujem da će male stvari odlučivati pobednika. Možda pritisak u pneumaticima ili neke sitnije stvari poput ove. Svakako da se neće adaptirati opruge, rolbarovi i slično. Ne mogu da budem sasvim siguran dok ne vidim kompletna pravila, ali sam ubeđen da će biti vrlo restriktivna.”

Jaguar I-Pace bi trebalo da bude izvanredan trkački automobil, posebno u uslovima predviđenim Formula E kalendarom. I-Pace se može klasifikovati u kategoriju kompaktnih krosovera, pa je za očekivati da bude vrlo agilan. Agregat će razvijati 298kW (400ks), a ubrzanje do “stotke” bi trebalo da se odigra za manje od četiri sekunde. Vraški brzo, znači. A sa tako niskim težištem, i baterijskim pakovanjem kapaciteta od 90 kWh, trebalo bi da bude solidna platforma za izvanredno vozačko iskustvo.

Ko će biti tih dvadeset vozača, još uvek je nepoznanica, prva trka se neće desiti za još godinu dana, a Rahan je prvi vozač koji je pristupio seriji. Pre sledećeg decembra, Jaguar Racing-u će biti potrebno još devet organizacija koje bi pristupile projektu, uz punu tehničku i logističku podršku.

(160)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments