1. Home
  2. Sport
  3. Moto GP
  4. Valentino Rosi: „Markez igra prljavo“
Valentino Rosi: „Markez igra prljavo“
0

Valentino Rosi: „Markez igra prljavo“

2.69K
0
Podelite sa prijateljima:

„Markez uništava naš sport, jer on nikada nema poštovanja za rivale,“, kaže Valentino Rosi.

Neko primirje „na staklenim nogama“ je vladalo između Rosija i Markeza, ali ono je u Argentini definitivno srušeno. Nakon kontakta između njih dvojice u finalnoj fazi trke, „Doktor“ je pao i izgubio dragocene poene, dok je Markez kažnjen.

Rosi je Markeza nazvao „prljavim“ vozačem nakon incidenta, dodavši da Španac uništava sport zbog nedostatka poštovanja prema protivnicima. Italijan je čak izjavio da Markezov potez smatra namernim u „nadi da će doći do pada“.

… a nekada su bili drugari…

Španac, koji je bio apsolutni favorit pre trke, do incidenta s Rosijem je već bio dva puta kažnjen, tako da je bio u velikom zaostatku, kojeg je pokušavao da nadoknadi agresivnom vožnjom.

Prilikom pokušaja da pretekne Rosija, jednostavno nije bilo prostora, tako da je Markez naterao Italijana da ide preširoko. Obojica su ostala na motociklima, ali Rosi nije mogao da skrene, tako da se njegova Yamaha našla na vlažnoj travi, zbog čega je pao.

„Ja sam okej, ali ovo je veoma loša situacija jer on uništava naš sport, on nema bilo kakvog poštovanja prema svojim rivalima“, rekao je Rosi. „Ako kao primer uzmemo ovo što se desilo ovog vikenda, možemo zaključiti da se takve pojedinačne greške mogu desiti svakome. Pogrešite na kočenju, napravite kontakt s drugim vozačem, to se dešava, to je trkanje.

Međutim, od petka ujutro, on je to napravio sa Vinjalesom i Doviciozom, zatim sa mnom u subotu ujutro, a danas je išao ravno u četiri vozača.

On to radi namerno, to nisu greške, jer on isturi nogu, zna da on neće pasti, ali ćete vi pasti. On se nada da ćete pasti.

Tako da, ukoliko krenete da igrate ovakvu igru, to je kao da je podižete na veoma opasan nivo, jer, kada bi svi vozači vozili ovako, bez bilo kakvog poštovanja za rivale, a ovo je veoma opasan sport, to bi moglo veoma loše da se završi.“

Rosi je apelovao na direktora trke, Majka Veba, da oštro reaguje, rekavši da se „plaši“ da se trka s Markezom.

„Oni moraju nešto da urade, tako da se Markez više ne ponaša ovako, jer, ove godine je u prvoj krivini u Kataru napravio kontakt sa Zarkovom nogom i išao u Dovicioza. Ovde sa Vinjalesom na treningu, danas sa mnom.

Video sam na tabli da je jednu sekundu brži od mene. Nisam bio u formi danas. Zašto me nije pretekao u sledećoj krivini? Ne, on je ušao u mene, namerno, u moj motocikl, nogu, izbacio me iz putanje, jer je srećniji ukoliko padnem.

Plašim se na stazi kada sam sa Markezom. Uplašio sam se i danas kada sam video njegovo ime na „pit boardu“, jer znam da će da ide u mene. Ostaje vam da se nadate da nećete pasti.

„Ja nisam direkcija trke, oni će odlučiti. Međutim, na ovaj način on uništava naš sport. Kada se krećete 300 km/h na stazi, morate imati poštovanja prema protivnicima. Morate biti jaki, morate dati maksimum, ali na ovaj način, sve se obesmišljava.

Uprkos Rosijevim rečima, male su šanse da će protiv Markeza biti preduzimane dalje mere od strane direkcije trke. On je dobio kaznu od 30 sekundi, ostao je van bodova, tako da je to to.

U Sepangu 2015. je došlo do slične situacije, samo što je Markez bio taj koji je pao.

„Nemam nikakve odnose s Markezom nakon 2015., tako da ovo danas ne menja ništa. Kada se sretnemo samo kažem „ćao“, jer je tako lakše, gubim manje vremena.

Međutim, poštovanje je druga priča, to je nešto između vas i mene. To je opasno. On ulazi u Aleša Espargara sa 200 km/h, dodiruje korman, padate, prevrćete se. Zašto bismo imali ovakve trke?

Mi smo MotoGP i mi smo vrhunac motociklizma. Ukoliko svako krene ovako da se ponaša, to je onda borba do uništenja. Samo on da pređe ciljnu liniju, možda!

Što se mene tiče, kao što sam rekao, najveća odgovornost je na direkciji trke. Oni moraju nešto da urade. Iskreno, ja se ne osećam zaštićenim od strane direkcije. Ukoliko se ništa ne desi, on će na sledećoj trci uraditi isto.

Takođe, ne uživam u borbi s njim, jer znam da će podići nivo. On ne igra čisto, on igra prljavo.“

Markez je došao do Rosijeve garaže da bi se izvinio, ali #46 je ostao unutra, dok su iz Yamahe dali Markezu do znanja da je nepoželjan.

„To je vic. Prvo, on nema muda da dođe u moju prostoriju sam, već uvek dolazi sa menadžerom, sa Hondom, pred kamereama. On je sam sebi jedino vožan, ne haje za vas“, rekao je Rosi. „Zato ne želim da razgovaram s njim. Ne želim da ga vidim blizu sebe jer znam da nije iskreno to što ima da mi kaže.“

Na pitanje da li bi prihvatio izvinjenje, Rosi je odgovorio: „Nadam se da je dovoljno pametan da ne dolazi…“

Markez je priznao da je napravio grešku ne procenivši dobro razliku u brzini između njega i Espargara, ali je insistirao da nije uradio ništa „nenormalno“ s Rosijem, jer je naišao na vlažnu stazu i izgubio prednji deo, negiravši optužbe Italijana da je to uradio namerno.

 

(2690)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments