1. Home
  2. Vesti
  3. Da li Tesla Roadster 2 zaista može da ubrzava kako proizvođač tvrdi? (video)
Da li Tesla Roadster 2 zaista može da ubrzava kako proizvođač tvrdi? (video)
1

Da li Tesla Roadster 2 zaista može da ubrzava kako proizvođač tvrdi? (video)

417
1
Podelite sa prijateljima:

U poslednje vreme, proizvođači egzotičnih automobila se trude i planiraju da otimaju brzinske rekorde jedni od drugih. Setimo se Dodge Demona, koji podiže prednje točkove poput motocikla, najavljuje se Hennessey Venom F5, koji bi trebalo da dostigne čitavih 500 km/h, a sada je tu i Tesla Roadster 2. Brojke su jedno, a fizika drugo, tako da se postavlja realno pitanje, šta je zaista ostvarivo kada su serijski automobili u pitanju?

Engineering Explained nam je odgovorio na mnoga pitanja ranije, a u najnovijem videu razjašnjava i nove dileme.

U centru pažnje je famozni Tesla Roadster, ili bolje rečeno ono što bi trebalo da bude po najavama. Ipak, pre samog gledanja video klipa treba pojasniti da su sve brojke koje se tiču Teslinog modela samo tvrdnje za sada. Nema serijskog automobila kojem je izmeren sprint do stotke od navodno 1,9 sekundi, a neće ga ni biti do 2020., ukoliko sve bude teklo po planu, što je u Teslinom slučaju retkost.

Još jedna „suluda“ tvrdnja se odnosi na maksimalni obrtni moment od 10.000 Nm?! Po video klipu, to u suštini ne znači ništa dok ne budemo znali sa koliko konjskih snaga raspolaže vozilo. Naravno da će raspolagati ogromnim obrtnim momentom, naravno da će biti veoma brz, ali dotična brojka ne znači ništa van kompletnog konteksta.

Tesla takođe tvrdi da će novi Roadster biti najbrži serijski automobil na svetu. To je više nego smela izjava, i to sa više aspekata. Najpre, gume moraju jednostavno da budu bolje. Nema silovitih ubrzanja bez odgovarajućih pneumatika. Na kraju krajeva, oni su komponenta koja ima direktan kontakt sa podlogom. Bez obzira na obilje snage, ako gume ne mogu da iznesu i prenesu sile, nema „svemirskih“ rezultata.

Pogledajte video.

 

 

(417)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Eh da, moment u kojem rasponu i kod koliko okretaja, koja je masa vozila, je li u pitanju moment na kotačima ili pogonskom vratilu elektromotora,…? Ali, nesumnjivo će biti jako dobar na ubrzanju, po pitanju maksimalne brzine ne vjerujem u svjetski rekord.