1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Ferštapen i Fetel zvezde Sepanga
Ferštapen i Fetel zvezde Sepanga
0

Ferštapen i Fetel zvezde Sepanga

138
0
Podelite sa prijateljima:

Sjajni Maks Ferštapen (Red Bull), već na početku trke je pretekao favorizovanog  Luisa Hamiltona (Mercedes), i sa drugim trijumfom u karijeri dobio najlepši mogući poklon za 20. rođendan.

VN Malezije je donela velike preokrete tokom čitavog vikenda. Ostaje žal što ovu izvanrednu stazu, jednu od najboljih u kalendaru, nećemo više gledati u Formuli 1.

Ono što je bilo indikativno tokom trke je da osvajač pol pozicije, Luis Hamilton, nije imao tempo na nivou Sebastijana Fetela, koji je startovao sa poslednjeg mesta i umalo nije osvojio podijum.

Mladi Holanđanin je startovao sa trećeg mesta, ali je automatski pomeren mesto unapred zbog odustajanja Kimija Raikonena, čiji je bolid odguran sa grida u garažu. Zbog problema sa motorom, Finac nije ni startovao.

Odmah na startu, Valteri Botas (Mercedes) je izvršio pritisak na Ferštapena, ali nakon odbrane pozicije, vozač Red Bulla se „zalepio“ za „rep“ bolida Luisa Hamiltona i najzad ga pretekao u 4. krugu, kada je aktiviran DRS.

Ferštapen je prilično lako napravio razliku u odnosu na Hamiltona tokom prvog stinta, od oko šest sekundi, nakon čega se sa supermekih prebacio na meke gume u 27. krugu. Rival iz Mercedesa je na servis otišao krug kasnije.

Hamilton je dalje više brinuo o Rikijardu i Fetelu, dok je Ferštapen uživao u lagodnom vođstvu i pobedi, prvoj nakon VN Španije prošle godine, kada je postao najmlađi pobednik u Formuli 1 ikada.

Hamilton je čuvao i sačuvao drugo mesto, koje mu je donelo dodatnu bodovnu razliku u odnosu na Fetela.

Fetel (Ferrari) je bio silovit. Odvozao je možda svoju najbolju trku sezone. Već u prvom krugu je sa 20. mesta došao do 13., da bi u finalnim krugovima ugrozio Rikijarda.

Međutim, Australijanac se uspešno odbranio u odsutnom momentu, dok su gume na Fetelovom bolidu „odslužile“ svoje, tako da je morao da se zadovolji četvrtim mestom. Razlika između njega i Hamiltona sada iznosi 34 poena.

Tu pehovi za Fetela nisu bili završeni. Nakon završetka trke, u bizarnom incidentu tokom kruga za hlađenje bolida, Fetelov Ferrari je udario Williams Lensa Strola pričinivši mu značajnu štetu na zadnjem levom delu. Fetel je napustio automobil, a do garaža ga je odvezao Paskal Verlajn u Sauberu.

Valteri Botas nije bio na svom nivou, završivši trku na tek petom mestu, preko 50 sekundi iza Ferštapena. Finac je čitav vikend zaostajao u tempu u odnosu na kolegu iz tima, Hamiltona.

Serhio Perez je primenio hrabru strategiju sa dugačkim prvim stintom, što mu je na kraju donelo šesto mesto. Meksikanac je uspeo da se oporavi od bolesti i pobedi sjajnog Stofela Vandorna (McLaren) i Williamsov tandem. Perezov timski kolega, Esteban Okon, kompletirao je prvih deset nakon što je preživeo sudar sredinom trke sa Karlosom Saincom.

Fernando Alonso je imao relativno mirnu trku, ako se izuzme borba sa Kevinom Magnusenom, nakon koje su oba vozača imala žalbe jedan na drugog. Alonso je na kraju bio dve sekunde brži od vozača Haasa. Magnusen i Grožan su završili na 12. odnosno 13. mestu.

Pijer Gasly je imao solidan debi sa 14. mestom za Toro Rosso. Džolion Palmer je bio 15. nakon dva okretanja, dok je njegov kolega iz Renaulta, Niko Hulkenberg bio tek 16. Sauberovi vozači, Paskal Verlajn i Markus Erikson, već poslovično su zauzeli dva poslednja mesta.

Ono za čim svakako možemo žaliti je odustajanje Kimija Raikonena, jer s obzirom na današnju formu Ferrarija, Finac bi bio verovatno prvi favorit za pobedu.

VN Malezije 2017. (Sepang)

Poz. Vozač Tim Vreme
1.  M. Verstappen Red Bull 1:30:01.290
2.  L. Hamilton Mercedes +12.770
3.  D. Ricciardo Red Bull +22.519 +9.749
4.  S. Vettel Ferrari +37.362 +14.843
5.  V. Bottas Mercedes +56.021 +18.659
6.  S. Pérez Force India +1:18.630 +22.609
7.  S. Vandoorne McLaren +1 krug
8.  L. Stroll Williams +1 krug
9.  F. Massa Williams +1 krug
10.  E. Ocon Force India +1 krug
11.  F. Alonso McLaren +1 krug
12.  K. Magnussen Haas +1 krug
13.  R. Grosjean Haas +1 krug
14.  P. Gasly Toro Rosso +1 krug
15.  J. Palmer Renault +1 krug
16.  N. Hulkenberg Renault +1 krug
17.  P. Wehrlein Sauber +1 krug
18.  M. Ericsson Sauber +2 kruga
Odustali
19.  C. Sainz Jr. Toro Rosso +27 krugova
20.  K. Räikkönen Ferrari +56 krugova

Generalni plasman vozača

(138)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments