1. Home
  2. Vesti
  3. Uskoro nećete moći da izgubite ključ od automobila
Uskoro nećete moći da izgubite ključ od automobila
0

Uskoro nećete moći da izgubite ključ od automobila

148
0
Podelite sa prijateljima:

Automobilski ključevi su na putu izumiranja. Najnoviji trendovi digitalizacije i konektivnosti polako potiskuju tradicionalna poimanja, kako u redovnom životu, tako i u automobilskoj industriji.

Jaguar Land Rover je, pre par meseci, podneo zahtev za patentiranje, prema kome bi pristup vozilu bio zasnovan na raspoznavanju crta lica vlasnika. Ovo će biti moguće uz pomoć dve kamere smeštene sa svake strane vozila, koje bi bile zadužene za snimanje i prepoznavanje lica, kao i njihovo poređenje sa memorisanom fotografijom.

Dok je primena ovakvog rešenja prilično diskutabilna, s obzirom na hakerske rizike, moguće događaje koji bi poremetili opis vlasnikovog lica ili prateće nezgode, rešenje koje okupira BMW inženjere deluje znatno bliže serijskoj proizvodnji.

Iako su ključevi koje koriste najnovije generacije bavarskih automobila sve veći, i sve kapacitativniji, pa više liče na mobilne telefone, na putu smo radikalnih promena.

Tokom Salona automobila u Frankfurtu, direktor prodaje kompanije BMW, Jan Robertson je rekao novinarima Reutersa da se sveobuhvatno razmatra opcija prema kojoj bi vlasnicima vozila bila stavljena na raspolaganje aplikacija razvijena za smart telefone, a koriščenjem koje će biti moguće iskoristiti brojne napredne opcije, o kojima smo i sami dosta pisali u različitim rubrikama.

“Pa vidite da je jedini način da pristupite automobilu Tesla Model 3, baš putem telefonske aplikacije. Eto, i mi trenutno razmatramo izvodljivost i isplativost ove ideje, pa ćemo da vidimo hoće li se ta promena desiti odmah, ili u određenom budućem trenutku” – navodi Robertson.

Ono što je možda interesantnije se odnosi na izjavu jednog drugog rukovodioca iz BMW grupe. Prema navodima gospodina Irlingera: “BMW ne planira, bez obzira na tehnologiju autonomne vožnje, ikada da iz kabine istisne volan, kao ni papučice.”

Naravno, iz ove perspektive to zvuči lepo, romantično čak. Ali šta će se zaista desiti kada nivoi 4 i 5 postanu deo naše svakodnevice, to zaista još uvek niko ne zna.

,

 

(148)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments