1. Home
  2. Vesti
  3. Cena nafte i cene goriva u Regionu
Cena nafte i cene goriva u Regionu
0

Cena nafte i cene goriva u Regionu

1.38K
0
Podelite sa prijateljima:

Cena sirove nafte tipa Brent je na nivou ovogodišnjeg proseka i iznosi 52,36 dolara po barelu. Već mesec ipo dana ona ima blagi trend rasta, tako da je od 21. juna do danasu odnosu na turbulentne promene u prethodnom periodu, povećana za skromnih 7,5 dolara po barelu. Poskupljenje sirove nafte se nije značajnije odrazio na tržište derivata nafte pa ni na cene na benzinskim stanicama.

Prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji u poslednjih sedam dana gotovo da se uopšte nisu menjale, a značajnije promene nisu zabeležene ni u zemljama u okruženju. Redosled zemalja u redovnom regionalnom pregledu cena Udruženja naftnih kompanija Srbije, jednak je onom od pre sedam dana. I dalje je cena benzina u Srbiji na nivou regionalnog proseka, dok nas dizel svrstava u sam vrh liste, jer je skuplji samo u Grčkoj i Albaniji, dok je cena TNG autogas viša u Grčkoj, Mađarskoj i Sloveniji.

U prosečnoj maloprodajnoj ceni litre evrodizela od 146,51 dinar; 55,9 odsto, ili 81,88 dinara su fiskalna zahvatanja (akciza, naknada za obavezne rezerve i PDV). Kada se ovome dodaju još dve naknade koje takođe opterećuju svaki litar goriva, za markiranje goriva i za sprovođenje monitoringa kvaliteta goriva, udeo državnog zahvatanja je još veći. I upravo ovako velika zahvatanja u ceni dizel goriva i posebno u ceni TNG autogasa doprinose tome da se već duže vreme srpsko tržište svrstava u red najskupljih u regionu.

 

(1383)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments