1. Home
  2. Vesti
  3. BMW Grupa najavljuje sledeći korak u strategiji elektrifikacije
BMW Grupa najavljuje sledeći korak u strategiji elektrifikacije
0

BMW Grupa najavljuje sledeći korak u strategiji elektrifikacije

268
0
Podelite sa prijateljima:

Elektrifikacija je jedan od strateških pravaca korporativne strategije BMW Grupe NUMBER ONE > NEXT. Kompanija je objavila da će svi brendovi i serije ubuduće moći da se elektrifikuju, potpuno električnim ili plug-in hibrid pogonskim sklopom koji će biti ponuđeni pored opcije motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Dodatno elektrifikovani modeli pojaviće se na tržištu u godinama pred nama i nakon 2020. godine, sledeća generacija MINI vozila će omogućiti dalju, potpunu elektrifikaciju.

BMW Grupa je objavila da će novi MINI sa električno pogonom stići u varijanti osnovnog modela sa troje vrata. Ovo vozilo će ući u proizvodnju 2019. godine, povećavajući izbor pogonskih sklopova kod MINI vozila tako da će obuhvatiti benzinske i dizel motore sa unutrašnjim sagorevanjem, plug-in hibrid i vozila sa električnom baterijom. MINI električni pogonski sklop proizvodiće se u centru za e-mobilnost BMW Grupe u fabrikama Dingolfing i Landšut u Bavarskoj pre integrisanja u vozila u fabrici Oksford, koji je glavna proizvodna lokacija za model MINI sa troje vrata.

Oliver Zipse, član upravnog odbora BMW AG zadužen za proizvodnju, istakao je: „Pogoni BMW Grupe Dingolfing i Landšut imaju vodeću ulogu u našoj proizvodnoj mreži kao centri globalne kompetentnosti kompanije za električnu mobilnost. Naš prilagodljiv proizvodni sistem inovativan je i sposoban da reaguje brzo na promenljivu tražnju kupaca. Ukoliko bude potrebe, možemo da povećamo proizvodnju komponenti motora za električni pogonski sklop brzo i efikasno, u skladu sa razvojem tržišta.“

Do 2025. godine, BMW Grupa očekuje da elektrifikovana vozila čine između 15% i 25% prodaje. Međutim, faktori kao što su propisi, podsticaji i infrastruktura za punjenje baterija imaće glavnu ulogu u određivanju razmera elektrifikacije od tržišta do tržišta. Da bi reagovala brzo i prikladno na tražnju kupaca, BMW Grupa je razvila jedinstven fleksibilni sistem za celu svoju globalnu proizvodnu mrežu. Ubuduće, proizvodni sistem BMW Grupe praviće strukture koje omogućavaju našim proizvodnim pogonima da istovremeno grade modele koji imaju pogonski sklop motora sa unutrašnjim sagorevanjem, plug-in hibrida ili potpuno električni pogonski sklop.

BMW Grupa trenutno proizvodi elektrifikovane modele u deset fabrika širom sveta. Od 2013. godine, svi značajni elementi električnog pogonskog sklopa za ova vozila potiču iz fabrika kompanije u Dingolfingu i Landšutu. Dingolfing dodatno proizvodi plug-in hibridne verzije modela BMW Serije 5 i BMW Serije 7, a od 2021. godine, razvijaće BMW iNEXT. BMW Grupa je do danas investirala ukupno više od 100 miliona evra u elektromobilnost na lokaciji u Dingolfingu, s tim da se investicije nastavljaju, dok se opseg elektrifikovanih vozila BMW Grupe dalje širi.

Nastavlja se elektrifikacija svih brendova i serija svih modela

Novi, potpuno električni MINI jedan je iz serije elektrifikovanih modela koje će brendovi BMW i MINI lansirati u nastupajućim godinama. Godine 2018. BMW i8 Roadster će postati najnoviji član porodice BMW i. Potpuno električni BMW X3 najavljen je za 2020. a BMW iNEXT treba da se pojavi 2021. godine.

Danas, BMW Grupa nudi najširi opseg elektrifikovanih vozila među svim svetskim proizvođačima automobila, sa devet modela koji su već na tržištu. Oni se kreću od potpuno električnog modela BMW i3 do najnovijeg elektrifikovanog modela kompanije, MINI Cooper S E Countryman ALL4*, plug-in hibridne verzije, koji se proizvodi u fabrici VDL Nedcar u Holandiji. Kompanija se obavezala da 2017. proda 100.000 elektrifikovanih vozila, a ukoliko se plan ostvari ukupno 200.000 elektrifikovanih vozila BMW grupe na putevima.

BMW Grupa je imala koristi od svog ranog starta na putu ka elektrifikaciji. Zaista, pionirska proba električnog vozila kompanije u velikim razmerama započela je širom sveta 2008. godine sa modelom MINI E. Rezultati dobijeni u tom projektu imali su ključnu ulogu u razvoju modela BMW i3 i BMW i8, tehnološkim pionirima koji su sami doveli do današnjeg broja plug-in hibridnih vozila kompanije.

 

* Potrošnja goriva u test ciklusu EU: 2,3 – 2,1 litra/100 km, CO2 emisije: 52 – 49 g/km

(268)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments